Witam , podczas zakładania instalacji LPG gazownik stwierdził , ze mam uszkodzonom sonde lambda , po czytałem posty na ten temat na forum i podczas codziennego uzytkowania golfika nie ma zadnych oznak jej uszkodzenia , auto jezdzi jak nalezy ,obroty OK, dynamika itd. OK , spalanie około 10 l. gazu w cyklu mieszanym wiec tez OK.Wiec o co chodzi ? czy mógł sie mylic ? czytałem ze mozna samemu sprawdzic sonde i nie trzeba do tego komputera , mam 4 przewodowom , 2białe , siwy i czarny kabel , sprawdziłem napiecie jakie jest pomiedzy czarnym a siwym przewodem ale niestety za bardzo sie nie znam na odczytywaniu pomiarów wiec po robiłem foto.
na drógim zdjeciu przedstawiony jest pomiar na biegu jałowym , wacha sie pomiedzy 0,01 a 0,04 , gdy przygazowałem odczyt wzrósł do około 0,63 ( zdj. 1 )
pomiary zostaly zrobione na goracym silniku , prosze o odpowiedz czy tak zachowuje sie uszkodzona sonda ?
Wskazania sondy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- krzych8419
- Mały gagatek
- Kontakt:
Wskazania sondy
Nie masz wymaganych uprawnień, aby zobaczyć pliki załączone do tego posta.
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2008 19:26 przez krzych8419, łącznie zmieniany 4 razy.
G.Ł.O.Ś.N.Y
- Paweł Marek
- V.I.P.
- krzych8419
- Mały gagatek
- Kontakt:
- Paweł Marek
- V.I.P.
sprawdzaj napięcia na benzynie. Skoki od 0,2-0,8V , na wolnych może je wychwycisz, na wyższych obrotach sa za szybkie żeby taki miernik je pokazał.krzych8419 pisze:Na LPG
Przypuszczam że masz sondę ok. A mieszanka LPG jest za uboga stąd niskie napięcia sondy.
Kolega pszczyna, podał współczynnik lambdy - to co innego, a zmiana lambdy to kolejny parametr, określa czas zmiany napięcia od wysokiego do niskiego i na odwrót, maks. to 0.03 sekundy. A częstość zmiany jest różna, zależy od stanu nie tylko sondy. Silnik krokowy od gazu działa wolno, więc te zmiany mogą na wolnych być nawet co 4 sekundy (na LPG) a sonda jeszcze ok.
Ostatnio zmieniony śr lis 05, 2008 20:50 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.