Uszkodzony centralny zamek?

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

kermit82
Nowicjusz
Nowicjusz

Uszkodzony centralny zamek?

Post autor: kermit82 » wt lis 18, 2008 18:15

Witam.
Mam następujący problem a mianowicie podczas otwierania drzwi (nie mam z pilota tylko kluczyk) nie odbija mi rygielek tylko czasami załapuje ale najczęściej podnosi się trochę przez co pozostałe drzwi się otwierają po czym po około 2 sekundach zamykają się spowrotem. I teraz pytanie co padło i jak to naprawić (mam nadzieje że nie będzie trzeba zdejmować obicia bo pogoda troch kiepska).

KUBEK
Użytkownik
Użytkownik

Post autor: KUBEK » wt lis 18, 2008 23:22

ta usterka występuje we wszystkich drzwiach?

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » śr lis 19, 2008 11:20

sprawdz polaczenia wezykow ktore ida od pompki do kazdych z dzwni, mozesz tez odlaczyc wezyk od dzwi kierowny i sprawdzic czy kluczykiem bez centralnego sie otworzy do konca...

jak zadziala normlanie z kluczyka to bedzie cos z przewodami ktore ida od pompki do wszystkich dzwi

Obrazek
Służę pomocą z VAG

kermit82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kermit82 » śr lis 19, 2008 12:28

Tylko właśnie wydaje mi się, że to nie będzie wina wężyków tylko wina zamka kierowcy (nie wiem jak jest zbudowany ale zapewne są tam jakieś czujniki np: od alarmu ) bo pozostałe drzwi otwierają się normalnie tylko przez to, że właśnie rygielek od drzwi kierowcy nie odbija pozostałe dostają sygnał i wszystkie rygielki opadają. Na razie samochód otwieram tak ze przekręcam kluczyk i jak podniosą się rygielki szybko otwieram tylne drzwi wtedy mam dostęp do rygielka kierowcy (wystarczy go podnieść i drzwi otwarte).
Ostatnio zmieniony śr lis 19, 2008 12:32 przez kermit82, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
pekol
VW WLKP
Kontakt:

Post autor: pekol » śr lis 19, 2008 15:53

czyli tak jakby mial za male cisnienie zeby podniesc rygielek....

Obrazek
Służę pomocą z VAG

hanys
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: hanys » śr lis 19, 2008 20:46

Ciśnienie masz raczej ok bo jezeli otwiera tylne drzwi a potem rygielki opadają tzn ze cos innego bo jakby cisnienie nie tak bylo to zadnych drzwi Ci nie otworzy--->to tak na zdrowy rozsądek bo niestety jeszcze centarlnego pneumatycznego nie mialem przyjemnosci zobaczyc :-(
Z tego co mowisz to moze byc dokladnie tak jak mowisz czyli cos z zamkiem kierowcy ale sprawdz jak juz bedziesz w aucie czy wszystkie rygielki ci sie podniosly bo jezeli ktorekolwiek inne drzwi blokują sie to bedą wysylaly sygnal do centalki zeby ta zamknela wszystkie pozostale.Nie wiem jak to jest w golfinie czy wszystkie drzwi sa zalezne ale w fordzie mialem tak ze jak tylne sie blokowaly lub sie je zamykalo recznie to sygnal nie szedl do centralki bo byly jakby niezalezne(zamykales lub otwierales ktorekolwiek przednie to dzilaly wszystkie a jak zamykałes lotwierales tylne to tylko te jedne).A zem sie rozpisal :kac:
Ostatnio zmieniony śr lis 19, 2008 20:53 przez hanys, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lis 19, 2008 20:52

kermit82, rygielek nie wyjdzie do samej góry przy otwieranu kluczykiem? To coś musi być zablokowane w siłowniku pneumatycznym zamka, albo faktycznie dziura w węzyku i za mało podciśnienia żeby go podnieść

[ Dodano: Sro Lis 19, 2008 7:53 pm ]
A co się dzieje zdrzwi pasżera? To samo czy działa otwieranie centrala prawidłowo?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

kermit82
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: kermit82 » pt lis 21, 2008 14:46

Na razie wszystko wróciło do normy czyli otwiera się i zamyka prawidłowo. Nie wiem czy przypadkiem nie było to spowodowane przymrozkiem jakie miał miejsce w mojej okolicy czyli mówiąc inaczej coś przymarzło (zobaczę w poniedziałek bo znowu straszą temperaturami ujemnymi).

akwarysta
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: akwarysta » pt lis 21, 2008 15:31

Ja w poprzednia zimę też miałem problemy przy większych przymrozkach. Otwierały się tylko tylne drzwi i bagażnik i musiałem normalnie z kluczyka otwierać. Żadnych nieszczelności nie znalazłem i dalej nie szukałem, może pompka już mało wydajna ?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 21, 2008 16:34

kermit82 pisze:Nie wiem czy przypadkiem nie było to spowodowane przymrozkiem
możliwe, to jest sygnał do wyjęcia wyczyszczenia zamka wewnątrz, bo problem może powrócić przy mrozie.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”