[MK3 ABU] Problem z obrotami
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[MK3 ABU] Problem z obrotami
witam
Poruszam się VW Golf 1.6 benzyna. Autko służyło bez zarzutu przez ok 12 000 km jazdy. Birąc pod uwagę zasobność przeciętnego polskiego portfela i windujące się w górę ceny benzyny, poszedłem po rozum do głowy i sprawiłem sobie instalacje gazową. Wszystko przebiegło sprawnie i zacząłem cieszyć się smrodkiem spalanego gazu ciągnącym się za moim autem. Wszystko dzialalo dalej bez zarzutu przez ok jakies 4 000 km, az tu nagle podczas jazdy obroty silnika ustaliły mi sie na wartość 4100 i tak zostaly na biegu jałowym. Jechałem sobie prawie jak z tempomatem.
Po wnikliwej analizie doszedłem do wnisku że przepustnice zablokowało mi urządzenie ( jak sie pozniej dowiedzialem ) silniczkiem krokowym zwane. Wypsikałem to jakimś tam na trasie kupionym penetratorem - cofneło sie tak, ze na zimnym silniku nie moglem odpalic auta bez jego gazowania. Wykręciłem to urzadzenie marki Bosch, rozebrałem, oczyściłem, złożyłem i wszystko grało przez następny 1 000 km.
Znów podczas jazdy to samo :/ . Tym razem obroty ustalily sie na 2800 - przynajmniej jakos mozna bylo jechac bez ryku silnika na skrzyzowaniu. Znowy rozebralem silniczek krokowy, zrobilem mu kapiel w benzynie, nasmarowalem, piescilem sie z nim dobre 3 h. Zlozylem, zapiąlem i ... jest ! Działa ! Ale ...
Ale pomóżcie bo, teraz uparcie na rozgrzanym silniku trzyma na benzynie 1000 obr. na gazie 1100 obr. Mało tego - gdy pracuje na benzynie, dodam lekko gazu i puszcze to obroty spadaja gwaltowniej do 800 a pozniej podbija mi to znow do wartości 1000. To strasznie irytujace :/ Czasem podczas jazdy w dolnych partiach obrotów przy ruszaniu samochód robi jakby szarpnięcie, jakby na sek. sie zatkał a pozniej wyrywa do przodu.
Ponoć jest tam gdzies wstępna regulacja mechaniczna w silniczku krokowym. Moze trzeba zresetować komputer ? A może trzeba pozegnać sie z moim "kochanym"silniczkiem krokowym i oddać go na zasłużony spoczynek ...
Pomocy. Dziękuję.
Poruszam się VW Golf 1.6 benzyna. Autko służyło bez zarzutu przez ok 12 000 km jazdy. Birąc pod uwagę zasobność przeciętnego polskiego portfela i windujące się w górę ceny benzyny, poszedłem po rozum do głowy i sprawiłem sobie instalacje gazową. Wszystko przebiegło sprawnie i zacząłem cieszyć się smrodkiem spalanego gazu ciągnącym się za moim autem. Wszystko dzialalo dalej bez zarzutu przez ok jakies 4 000 km, az tu nagle podczas jazdy obroty silnika ustaliły mi sie na wartość 4100 i tak zostaly na biegu jałowym. Jechałem sobie prawie jak z tempomatem.
Po wnikliwej analizie doszedłem do wnisku że przepustnice zablokowało mi urządzenie ( jak sie pozniej dowiedzialem ) silniczkiem krokowym zwane. Wypsikałem to jakimś tam na trasie kupionym penetratorem - cofneło sie tak, ze na zimnym silniku nie moglem odpalic auta bez jego gazowania. Wykręciłem to urzadzenie marki Bosch, rozebrałem, oczyściłem, złożyłem i wszystko grało przez następny 1 000 km.
Znów podczas jazdy to samo :/ . Tym razem obroty ustalily sie na 2800 - przynajmniej jakos mozna bylo jechac bez ryku silnika na skrzyzowaniu. Znowy rozebralem silniczek krokowy, zrobilem mu kapiel w benzynie, nasmarowalem, piescilem sie z nim dobre 3 h. Zlozylem, zapiąlem i ... jest ! Działa ! Ale ...
Ale pomóżcie bo, teraz uparcie na rozgrzanym silniku trzyma na benzynie 1000 obr. na gazie 1100 obr. Mało tego - gdy pracuje na benzynie, dodam lekko gazu i puszcze to obroty spadaja gwaltowniej do 800 a pozniej podbija mi to znow do wartości 1000. To strasznie irytujace :/ Czasem podczas jazdy w dolnych partiach obrotów przy ruszaniu samochód robi jakby szarpnięcie, jakby na sek. sie zatkał a pozniej wyrywa do przodu.
Ponoć jest tam gdzies wstępna regulacja mechaniczna w silniczku krokowym. Moze trzeba zresetować komputer ? A może trzeba pozegnać sie z moim "kochanym"silniczkiem krokowym i oddać go na zasłużony spoczynek ...
Pomocy. Dziękuję.
Ostatnio zmieniony sob paź 14, 2006 11:38 przez krajan001, łącznie zmieniany 1 raz.
z tego co piszesz winny jest ten silniczek w 100% skoro mycie nie pomaga to niestety czeka cie wymiana nowy kosztuje od 300-500zl jedz na szrot i poszukaj takieg cena w granicach 100zl sprawdz czy bedzie roznica. PS. tego raczej sie ne rozbier to nic nie daje tam sie licza opory rzedu 0 - 200 omow a i przerwa miedzy tym trzpieniem od silniczka a ciegnem w ukladzie wtrysku jest rzedu 0.50mm
...
Mam podobny problem w takim samym golfie... Najpierw z miesiac temu przed monatzem gazu w Szczecinie zaczly mi wariowac obroty na lzuie, tj. skakly z 500 na 1500. Wylaczylem silnik i wlaczylem. Obroty trzymaly sie na 300-400 silnikiem trzeslo:-p. Po dojechaniu do elektryka wszystko bylo OK i silnik chodzil dobrze, tyle ze obrotomierz w kabinie pokazuje mi za malo obrotow o okolo 200. Wymienielm swiece, okablowanie na swiece, od cewki i kopulki i bylo OK. Zalozylem pozniej gaz i jezdzilem sie ok, tyle ze za malo obrotow licznik pokazywal nadal w stosunku do predkosci na kazdym biegu. Przed wczoraj znow sie powtorzyla ta historia... wlaczylem i wylaczylem silnik i bylo znow OK. Wczora pojechalem do szczecina w Szczecinei znow to samo, chwile powarowal i sie naprawil. Pod koniec wczorajszego dnia znow nawalil i teraz mam na luzie na benzynie skacze mi z 500 na 1500 a na gazie mam 2000 obrotow. Jak dodje gazu, to wszystko OK... ale na luzie jak wyzej opisalem. Co to moze byc?? to samo co u gostka powyzej, czy cos innego?? Aparat zaplonowy, cewka, czy ten przyrzad co u goscia wyzej??
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią Paź 21, 2005 21:08 ]
No i w dekiel, na szrotach nigdzie nie ma silniczka krokowego... 6 pinow nie 4 i w tym problem, bo 4 pinowych jest pelno i za grosze. Zamowilem w sklepie nowy silniczek krokowy bosch 0132008601 6 pinowy. Jutro ma byc. Cena poczatkowa 550 zl, ale duza konkurencja i zszedlem az do 450 zl:)
Pozdrawiam
[ Dodano: Pią Paź 21, 2005 21:08 ]
No i w dekiel, na szrotach nigdzie nie ma silniczka krokowego... 6 pinow nie 4 i w tym problem, bo 4 pinowych jest pelno i za grosze. Zamowilem w sklepie nowy silniczek krokowy bosch 0132008601 6 pinowy. Jutro ma byc. Cena poczatkowa 550 zl, ale duza konkurencja i zszedlem az do 450 zl:)
witam powtórnieadams26 pisze:z tego co piszesz winny jest ten silniczek w 100% skoro mycie nie pomaga to niestety czeka cie wymiana nowy kosztuje od 300-500zl jedz na szrot i poszukaj takieg cena w granicach 100zl sprawdz czy bedzie roznica. PS. tego raczej sie ne rozbier to nic nie daje tam sie licza opory rzedu 0 - 200 omow a i przerwa miedzy tym trzpieniem od silniczka a ciegnem w ukladzie wtrysku jest rzedu 0.50mm
adams26 miał zupełną rację - to był silniczek krokowy na 100 %. Wymieniłem go na nowy i auto jest sprawne jak dawniej.
Jesli ktoś potrzebuje namiaru na firmę sprzedającą takie "cacka" to chetnie podam. Znalazłem sklep w Poznaniu gdzie ludzie w milej atmosferze sprzedali mi taki silniczek BOSCH'a nowy 6 PIN-owy za 280 zł.
Życzę wszystkim powodzenia i szerokiej dorgi dla ich vw Golf'ów.
krajan001,
Witam
Możesz podać namiary sklepu w Poznaniu w którym nabyłeś silnik krokowy?
Mam Mk3 -1.6 benzyna, motor ABU
Mój adres [email protected]
Witam
Możesz podać namiary sklepu w Poznaniu w którym nabyłeś silnik krokowy?
Mam Mk3 -1.6 benzyna, motor ABU
Mój adres [email protected]
witam ja również muszę wymienić krokowca w swoim golfiku 3 1,6 ABU jak w sklepie będzie drogi to polecam na alegro http://moto.allegro.pl/item134015039_si ... w_nowy.htm
jest taki sam orginalny bosh
jest taki sam orginalny bosh
Nie płacz kiedy odjadę....GOFER