1.8 Automat - problem ze zmianą biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
fakoslaw
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

1.8 Automat - problem ze zmianą biegów

Post autor: fakoslaw » śr gru 03, 2008 01:42

Witam, od jakiegoś czasu mam problem z moim automatem. Sprawa polega na tym, że podczas jazdy na 3 biegu i zmiany na 4 muszę wejść na wysokie obroty (4-4,5 tyś) tak samo przy 5 biegu. A gdy jadę np. 80km/h, wbiję na luz i wrzucę bieg np przy 60 km/h D (auto) to szarpnie mocno , i wychodzi na wysokie obroty. Ostatnio miałem trochę przykrą syt. Gdyż wyprzedzałem auto na opolskiej obwodnicy przy 100km/h i dałem na luz ale musiałem ominąć przeszkodę i wbiłem na drive... Auto tak szaprneło aż było pisk opon słychać. W mieście jestem zmuszony jeździć na 3-4 tyś obrotów (staram się jeździć przepisowo) co nie dość że silnik hałasuje to jeszcze spalanie mam ogromne :/ A gdy zrobię tak ok 50 km w ciągu to zaczyna mi piszczeć kontrolka od oleju. Chociaż olej mam na normalnym poziomie. Byłem u mechanika który podpiął się do golfa i wyskoczył błąd mniejwiecej takiej treści " brak sygnału czujnika kontroli prędkości (albo zmiany biegów) " A czujnik to chyba się nazywał "Hall" lub coś podobnego. Jeśli ktoś się zetknął z takim problemem to proszę mi poradzić ;) pozdraVWiam! ;)

bodzio_j
Lord GTI
Lord GTI
Kontakt:

Post autor: bodzio_j » śr gru 03, 2008 06:23

fakoslaw pisze:tak samo przy 5 biegu.
O ile wiem to skrzynie w mk3 mają tylko 4 biegi
fakoslaw pisze:A gdy jadę np. 80km/h, wbiję na luz i wrzucę bieg np przy 60 km/h D (auto) to szarpnie mocno , i wychodzi na wysokie obroty. Ostatnio miałem trochę przykrą syt. Gdyż wyprzedzałem auto na opolskiej obwodnicy przy 100km/h i dałem na luz
Nie wiem czy nie uszkodziłes skrzyni. W automacie nie jeżdzi się na luzie, poza tym nie wiem po co machasz tymi bioegami. Po to jest automat aby robił to sam. Poczytaj trochę o eksploatacji automatów.
fakoslaw pisze:A gdy zrobię tak ok 50 km w ciągu to zaczyna mi piszczeć kontrolka od oleju. Chociaż olej mam na normalnym poziomie
Poziom oleju nie ma nic wspólnego z kontrolką, masz za małe ciśnienie. Może olej za rzadki, może filtr, może silnik się kończy.
fakoslaw pisze:" brak sygnału czujnika kontroli prędkości (albo zmiany biegów) " A czujnik to chyba się nazywał "Hall"
I być może ten czujnik jest uszkodzony i stąd problemy ze zmianą biegów, ale to raczej nie hall (ten jest do zapłonu)
Ostatnio zmieniony śr gru 03, 2008 06:25 przez bodzio_j, łącznie zmieniany 1 raz.

pysio
Mały gagatek
Mały gagatek

Re: 1.8 Automat - problem ze zmianą biegów

Post autor: pysio » śr gru 03, 2008 15:47

Moze byc hall. Sterownik skrzyni potrzebuje informacji o predkosci obrotowej silnika. W skrzyni mk3 nie ma juz regulatora odsrodkowego jak w mk2.
Musisz poczytac o technice jazdy automatem bo wkrotce bedziesz szukal manuala na podmianke.

raf1al
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Re: 1.8 Automat - problem ze zmianą biegów

Post autor: raf1al » śr gru 03, 2008 17:16

fakoslaw pisze:Witam, od jakiegoś czasu mam problem z moim automatem. Sprawa polega na tym, że podczas jazdy na 3 biegu i zmiany na 4 muszę wejść na wysokie obroty (4-4,5 tyś) tak samo przy 5 biegu. A gdy jadę np. 80km/h, wbiję na luz i wrzucę bieg np przy 60 km/h D (auto) to szarpnie mocno , i wychodzi na wysokie obroty. Ostatnio miałem trochę przykrą syt. Gdyż wyprzedzałem auto na opolskiej obwodnicy przy 100km/h i dałem na luz ale musiałem ominąć przeszkodę i wbiłem na drive... Auto tak szaprneło aż było pisk opon słychać. W mieście jestem zmuszony jeździć na 3-4 tyś obrotów (staram się jeździć przepisowo) co nie dość że silnik hałasuje to jeszcze spalanie mam ogromne :/ A gdy zrobię tak ok 50 km w ciągu to zaczyna mi piszczeć kontrolka od oleju. Chociaż olej mam na normalnym poziomie. Byłem u mechanika który podpiął się do golfa i wyskoczył błąd mniejwiecej takiej treści " brak sygnału czujnika kontroli prędkości (albo zmiany biegów) " A czujnik to chyba się nazywał "Hall" lub coś podobnego. Jeśli ktoś się zetknął z takim problemem to proszę mi poradzić ;) pozdraVWiam! ;)

oj jak tak będziesz jeździł tym automatem to długo nie pojeździsz
nie rob już takich rzeczy! na luz to sobie daj jak stoi auto!
automat nawet nie wolno cholowac jak masz silnik zgaszony!!

musisz poczytać, tak jak kolega pisze o technice jazdy automatem!
większość usterek skrzyń auto. bierze sie właśnie z takich rzeczy jak ty robisz, poprost z nieumiejętnej jazdy!
ale nie martw sie , ja tez myślałem ze to tylko wsiąść i jechać i co mam teraz manualna :D!!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”