Gutek1988 pisze:Jasne. Ile wiem Tyle powiem. A więc tak bynajmniej w samochodach firmy w której pracuje sprawa nie jest trudna o ile znajdziesz kogoś kto dla Ciebie rozpozna dane częsci. Biegi są pracowane na wałkach OP i IP po kolei. Prasa nie musi być jakaś specjslistyczna ważne żeby zagniotła odpowiednio wałki. Co do zużycia. Zębatki jak są nowe to ich dokłądność wychodzi do jednego mikrona ale na Oko to po dokłaadnym przyjrzeniu nie maja zadnych rys ani najmniejszych uszczerbków. Zużyte mocno maja zaokrąglone ząbki a synchronizatory potrafią być często spiłowane i np moga mieć ukruszony atak i ten bieg nie wejdzie tak jak powinien zawsze Skoro rozebrałes ta skrzynie bedziesz potrzebował cos do rozbicia tych wałków gdyż sa one zabite. Przejrzyj te wałki oraz synchrronizatory na tyle na ile sa widoczne niektóre wchodzą pod koło zębate. craf1al pisze:
może podzielisz sie wiedza:)? jest to wykonalne wogole? jak poznać zużyte koła zębate czy synchronizator? skrzynie mam częściowo rozłożona
Co do bezpieczeństwa. Kawałek ukruszonego wałka wpada w gdzies miedzy wałki i blokuje Ci prace podczas jazdy. Jedziesz z większa prędkością i dach murowany :)Nie wiem jak to jest w VW ale w autach do których składam dyferencjał jest odsłoniety bezpośrednio przy nich wiec jak bym tam coś wpadło skutki te same Powiem tyle co wiem jak coś pytajcie
tzn rozebrałem juz cała wszystko schodziło miodzio!
nie mogę tylko usunąć takiego ołka miedzy 1 a 2 biegiem co sa na tym drugim wałku (przykręcony jest do obudowy)!
koła wyglądają na OK nie po ukraszane nie zaokrąglone łożyska do wymiany wszystkie
naszczescie to skrzynia dodatkowa do testów
sory za opis ale nie znam fachowych nazw części z skrzyni!
sprobuje te z ja poskładać!