Jakie spalanie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jakie spalanie?
Czy wie ktoś ile mniej-wiecej powinien spalać 1.9 tdi (115 kucyków)zimą.Zobiłem ostatnio dwa testy (samo miasto i samą trasę) W trasie wynik był nienajgorszy mianowicie ok.6l na 100km.Niestety po "zbadaniu "miasta przeraziłem się ponieważ łyknął aż 11.5l na 100km.Dodam że pokonuję bardzo krótkie odcinki(jestem przedstawicielem handlowym ) tzn.przejeżdzam ok 2km gaszę autko po jakims czasie(ok godziny)znów odpalam itd.Pytanie do was-czy to moze być powód tak dużego spalania??? Dziekuję za pomoc |)
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Ja też uważam że przy takiej harakterystyce jazdy to wszystko jak najbardziej OK.
Jedziesz 2 km, gasisz, samochód jeszcze sie nie rozgrzał a już stygnie i znowu jedziesz 2 km, gasisz - praktycznie cały czas na podniesionej dawce paliwa ze względu na zimny silnik( można to nazwać że cały czas śmigasz na ssaniu )
Niestety tak musi być.
Jedziesz 2 km, gasisz, samochód jeszcze sie nie rozgrzał a już stygnie i znowu jedziesz 2 km, gasisz - praktycznie cały czas na podniesionej dawce paliwa ze względu na zimny silnik( można to nazwać że cały czas śmigasz na ssaniu )
Niestety tak musi być.
Ostatnio zmieniony sob gru 13, 2008 16:35 przez mariusz75, łącznie zmieniany 1 raz.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
właściwie to sobie sam odpowiedziałeś na swoje pytaniekangur8 pisze:Pytanie do was-czy to moze być powód tak dużego spalania???
[ Dodano: 08-12-13, 19:24 ]
kangur8 pisze:Dodam że pokonuję bardzo krótkie odcinki(jestem przedstawicielem handlowym ) tzn.przejeżdzam ok 2km gaszę autko po jakims czasie(ok godziny)znów odpalam itd
...
- Maćkooo
- Forumowy spamer :)
Odpowiedz sobie na pytanie, ile pali samochód w miesci gdy jezdzisz bez gaszenia i odpalania, na rozgrzanym silniku- pewnie ok 6-7l/100.
I chciałbys zeby palił tyle samo przy ciągłym odpalaniu i jezdzie z niedogrzanym silnikiem= jasne że to niemożliwe.
Niedogrzany silnik + krótkie odcinki + odpalanie gaszenie + inne = wzrost spalania, prosta reguła.
I chciałbys zeby palił tyle samo przy ciągłym odpalaniu i jezdzie z niedogrzanym silnikiem= jasne że to niemożliwe.
Niedogrzany silnik + krótkie odcinki + odpalanie gaszenie + inne = wzrost spalania, prosta reguła.
Pomagają Tobie , pomagaj innym - pisz jak rozwiązałeś swój problem.
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
Zawsze do przodu :D
http://pl.youtube.com/watch?v=eT0MHN827hs&feature=related
ja cię kręcę... ale żeby 11,5?!?
w sumie diesle do krótkich odcinków się nie nadają. zamień na 1.8T (żeby miało co świstać;)
dłuższe odcinki dają pole do popisu "oszczędnym" kierowcom. ja latem z Wrocka nad morze i z powrotem i jeszcze po drodze w różne miejsca miałem poniżej 4l. a teraz zima i wychodzi, że termostat do wymiany, bo do pracy 35 km - lato 4,5 l a teraz 6 l. jak dla mnie to za dużo
w sumie diesle do krótkich odcinków się nie nadają. zamień na 1.8T (żeby miało co świstać;)
dłuższe odcinki dają pole do popisu "oszczędnym" kierowcom. ja latem z Wrocka nad morze i z powrotem i jeszcze po drodze w różne miejsca miałem poniżej 4l. a teraz zima i wychodzi, że termostat do wymiany, bo do pracy 35 km - lato 4,5 l a teraz 6 l. jak dla mnie to za dużo
Kuki30, ja ostatnio przez 4 km miałem średnie spalanie 3,4 litra w 110 TDI, jechałem w tunelu aerodynamicznym naczepy od ciężarówki
A co do spalania to jest to normalne ja codziennie pokonuję ktrótkie odcinki ( około 3km) i spalanie wtedy wynosi jak się staram około 8,5( norma 9-10), a jak się spieszę ( wiem szkoda silnika) to nawet i 15 wyszło
A co do spalania to jest to normalne ja codziennie pokonuję ktrótkie odcinki ( około 3km) i spalanie wtedy wynosi jak się staram około 8,5( norma 9-10), a jak się spieszę ( wiem szkoda silnika) to nawet i 15 wyszło
Co do spalania. zatankowałem do pełna (chyba 5 odbicie pistoletu na stacji) i pojechałem w trasę. Nawet mnie trochę zdziwiło, że paliwa nie ubywa. jak tankowałem następny raz miałem na liczniku ponad 1000 kilometrów (koła standardowe, także licznik nie przekłamuje), a wskaźnik paliwa był na ostatniej białej kresce przed rezerwą. ( do połowy wskaźnika miałem chyba prawie 800 km). no i zalałem znowu do pełna na maxa i weszło ile weszło. prowadzę skrupulatny rejestr spalania (w mojej Nokii 9300 w arkuszu kalkulacyjnym - polecam). i nie chce być inaczej - wyszło 3,95 l na 100 km. specjalnie się nie starałem, ale jeżdżę raczej spokojnie w trasie 100 - 120 (bo i po czym szybciej) w wiochach zawsze zwalniam przynajmniej do 65 (V bieg, potem pedał na 3/4 i do 100), w mieście - wiadomo jak jest w mieście. wczoraj we wrocku na krakowskiej spędziłem godzinę na odcinku może 900 m. szlag może trafić.
pozdrawiam
aha jechałem z dziewczyną a tył załadowany był na maxa - namiot, śpiwory ciuchy, kuchenka żarcie, narzędzia i inne
pozdrawiam
aha jechałem z dziewczyną a tył załadowany był na maxa - namiot, śpiwory ciuchy, kuchenka żarcie, narzędzia i inne
Ostatnio zmieniony śr gru 17, 2008 10:31 przez matuz, łącznie zmieniany 1 raz.