Stary termostat - silnik niedogrzany, nowy - przegrzany
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Stary termostat - silnik niedogrzany, nowy - przegrzany
Witam.
Silnik niedogrzewał mi się podczas jazdy i kupiłem nowy termostat i go zamontowałem, a wtedy się przegrzewał silnik. Dodaję że z nowym termostatem dolny wąż był chłodny jak i część chłodnicy. Włożyłem z powrotem stary termostat i znowu było po staremu, że silnik się niedogrzewał i tak teraz jeżdżę bo przynajmniej się nie przegrzewa.
Czy mogło się zdarzyć że nowy termostat był zepsuty i dlatego silnik sie przegrzewał jak go zamontowałem?
Silnik niedogrzewał mi się podczas jazdy i kupiłem nowy termostat i go zamontowałem, a wtedy się przegrzewał silnik. Dodaję że z nowym termostatem dolny wąż był chłodny jak i część chłodnicy. Włożyłem z powrotem stary termostat i znowu było po staremu, że silnik się niedogrzewał i tak teraz jeżdżę bo przynajmniej się nie przegrzewa.
Czy mogło się zdarzyć że nowy termostat był zepsuty i dlatego silnik sie przegrzewał jak go zamontowałem?
Ostatnio zmieniony wt gru 16, 2008 20:32 przez tomsoad, łącznie zmieniany 2 razy.
Często nowe termostaty są wadliwe. Jedne po zagotowaniu płynu w aucie potrafią działać potem poprawnie, a innym nie mija i nadają się tylko do reklamacji. Często w wodzie wrzącej widać, że się taki termostat otwiera, a po montażu do auta pupa i nie otwiera się. Idź tam gdzie kupiłeś ten termostat i go zamień na inny.
- wasiak
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
ja to przerabialem wczesna jesienia
2 czujniki z rzedu byly nie sprawne i jeden termostat
a narobilem sie przy tym jak glupi nie podejzewajac na poczatku czujnikow czy termostatu nowych ze sa nie sprawne
i szukajac innych przyczyn
2 czujniki z rzedu byly nie sprawne i jeden termostat
a narobilem sie przy tym jak glupi nie podejzewajac na poczatku czujnikow czy termostatu nowych ze sa nie sprawne
i szukajac innych przyczyn
http://www.forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=190127 MOJE MK2 2E ZAPRASZAM
nieraz i nowy termostat sprawny potrafi zagotować autko jak się odwrotnie zamontuje poprawiałem ostatnio w A4 taki przypadek
[ Dodano: 17 Gru 2008 09:53 ]
i wierzcie mi da się odwrotnie zamontować
[ Dodano: 17 Gru 2008 09:53 ]
i wierzcie mi da się odwrotnie zamontować
jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM
Termostat jest dobry - 87 stopni temperatura czyli taka jak starego - te nowe są firmy Vernet 1439.87JAdamtd pisze:Od tej informacji trzeba by zacząć, a kolejna sprawa to czy kupujesz dobry remostat - różnia sie temp. otwarcia?topsped pisze:Przegrzany to znacz? jak temperatura?
A przegrzewa się tak... niewiem jaka jest skala ale temp. dochodzi mniej więcej w połowie międzi normalnym położeniem (chyba 90 stopni) a maxymalnym.
Ostatnio zmieniony ndz gru 28, 2008 14:25 przez tomsoad, łącznie zmieniany 1 raz.
Dalej nie napisałeś co dla Ciebie jest za wysoka temperatura. Idzie para z pod maski? wyrzuca płyn ze zbiornika wyrównawczego? ja bym poczekał na te objawy. na nowym termostacie temperatur będzie znacznie wysza w okolicach 100stopni.jaki CI napisałe pełne otwarcie termostatu jest w okolicy 105 st. wskaźnik w II jak sama nazwa sugeruje na temperaturę wskazywać a nie mierzy. włóż nowy termostat odpal i czekaj, aż sie porządnie nagrzeje.tomsoad pisze:Termostat jest dobry - 87 stopni temperatura czyli taka jak starego - te nowe są firmy Vernet 1439.87J
Ostatnio zmieniony ndz gru 28, 2008 20:02 przez topsped, łącznie zmieniany 1 raz.
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
tomsoad, wywal tego Verneta i kup Wahlera
[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 7:06 pm ]
tomsoad, standardowe sprawdzenie sprawnosci termoastatu :
odpal zimne auto , zlap za weze , gorny powinien sie nagrzeawc szybciej niz dolny, jak beda miały taka sama temperature to znaczy ze termostat sie otwiera ( sprawdz wskazówke na zegarze ) jak wichura sie wlaczy to temp jest ok 92 stopni , jak wichura sie wlaczy szybciej to jest 105 stopni, jezeli Ci sie nie wlacze wiatrak to moze go sprawdz czy na krotko dziala ? czy z czujnikiem w chłodnicy wszsytko ok, czy chłodnica jest rownomiernie nagrzana ? ewentualnie jeszcze moze czujnik od wskazowki przekłamuje.
[ Dodano: Nie Gru 28, 2008 7:06 pm ]
tomsoad, standardowe sprawdzenie sprawnosci termoastatu :
odpal zimne auto , zlap za weze , gorny powinien sie nagrzeawc szybciej niz dolny, jak beda miały taka sama temperature to znaczy ze termostat sie otwiera ( sprawdz wskazówke na zegarze ) jak wichura sie wlaczy to temp jest ok 92 stopni , jak wichura sie wlaczy szybciej to jest 105 stopni, jezeli Ci sie nie wlacze wiatrak to moze go sprawdz czy na krotko dziala ? czy z czujnikiem w chłodnicy wszsytko ok, czy chłodnica jest rownomiernie nagrzana ? ewentualnie jeszcze moze czujnik od wskazowki przekłamuje.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Płyn wyrzuca z wyrównawczego jak sie troche nagrzeje, a temp. jest tak jak napisałem - zamiast połowa skali to jest 3/4 i dolny wąż chłodnicy zimny, wiatrak sie nie załącza. Dalej go nie grzałem bo niewiem czy to bezpieczne. Przecież nie może tak być - temp pracy ma być 90 to jak może być 100 stopni na nowym termostacie? To znaczy że jest walnięty.topsped pisze:Dalej nie napisałeś co dla Ciebie jest za wysoka temperatura. Idzie para z pod maski? wyrzuca płyn ze zbiornika wyrównawczego?
Wiatrak działa, pisłałem w pierwszym poscie że działa wszystko bez włożonego termostatu jak należy.
Ostatnio zmieniony ndz gru 28, 2008 21:55 przez tomsoad, łącznie zmieniany 1 raz.