brak ogrzewania-letnie powietrze

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

brak ogrzewania-letnie powietrze

Post autor: masuo » ndz gru 21, 2008 06:29

witam i z gory sory za temat bo wiem ze bylo 543584 razy na forum ale jakos nie moge rozwiazac problemu, jakis czas temu rozsadzilo mi nagrzewnice, wymienilem ja, plus termostat plus nowa pompa wody (kupiona okazyjnie) oraz wiekszosc przewodow z ukladu chlodzenia, wywalilem termostat nagrzewnicy i wstawilem rurki, doszedl potem remoncik silnika (mialem napisac jak bedzie po wszystkim no i jest elegancko, w porownaniu z tym jak bylo przed remontem to ameryka normalnie ;] - nowa (uzywana) glowica plus wtryski, tulejowanie ze starymi tlokami i takie tam- silnik jak nowy chodzi i cyka jak zegareczek wiec git i ne ma mowy o jakiejs niesczelnosci) no i dalej leci mi letnie powietrze z nawiewow, nie wiem czy cos zle zmontowalem w srodku i dostaje sie zimne powietrze czy cos innego, juz glupieje kurcze, dodam ze z nawiewu na szybe leci wyraznie cieplejsze powietrze (w sumie najblizej nagrzewnicy) niz z np. srodkowych (o bocznych juz nie mowiac bo tam wogole lipa), plynu nie ubywa, uklad raczej jest odpowietrzony dobrze. Czy to nagrzewnica jakas lipna czy za slaby obieg plynu czy w przewodach wentylacyjnych cos namieszane czy sam nie wiem co, stara nagrzewnica dawala elegancko cieplo i bylo fajnie a teraz brak slow, kobieta marznie w srodku jezdzi w czapce i rekawiach porazka normalnie:P pomozcie jak mozecie i z gory dzieki

agrala
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: agrala » ndz gru 21, 2008 09:22

sparwdz reka przewody ktore ida do nagrzewincy i jej powrot czy sa cieple - moze cos na mieszales z wezami i dlatego nie grzeje
mozliew z ngrzewnica ma pelno kamienia w sobie i dlatego nie chce grzac - jezeli weze beda cieple aona slabo grzeje to raczej brudna nagrzewnica
tez mialem kiedys taki problem ze weze byly gorace a nagrzewnica slabo grzala - wyciagnalem ja, wrzuilem do miski i zalalem wrzatkiem z proszkiem do odkamieniania, polezala tydzien w misce, przeplukalem ja woda pod cisnieniem i grzeje jak nowa, bez porownania z tym co bylo wczesniej

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: masuo » ndz gru 21, 2008 15:01

no sek w tym ze przewody sa cieple, a nagrzewnica nowka funkiel nie smigana, moze cos z kanalami wentylacyjnymi zle zlozone ale gdybym zle zlozyl to bym deski nie zmontowal

Awatar użytkownika
fifel
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: fifel » ndz gru 21, 2008 15:07

masuo pisze:no sek w tym ze przewody sa cieple, a nagrzewnica nowka funkiel nie smigana, moze cos z kanalami wentylacyjnymi zle zlozone ale gdybym zle zlozyl to bym deski nie zmontowal
A zwrociles uwage czy pokrycie klap dmuchawy (z takiej gąbki) jest całe?? bo same klapy mają otwory, które są pokryte taka gąbką - jak wymienialem nagrzewnice u siebie to ta gąbka troche sie sypała więc może nie wzróciłeś uwagi i po prostu zamiast kierować ciepłe powietrze przez kratki to przez klapy "przecieka" powietrze zimne prosto z dmuchawy?

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: masuo » ndz gru 21, 2008 15:13

fifel, kurcze no rzeczywiscie te gabki byly w kiepskim stanie, w zasadzie to prawie wogole ich nie bylo..., a czym to zakleic zeby dobrze izolowalo i trzymalo sie, no i czy jest sposob zeby to zrobic bez wyjmowania na nowo calej nagrzewnicy....?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 21, 2008 15:22

doraźnie możesz taśmą klejącą ale nasili się hałas nawiewu. Ja używałem podkładek pod mysz z piankowej gumy.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: masuo » ndz gru 21, 2008 15:47

no ale czym to kleic w sensie jakim klejem zeby nie poodpadalo no i czy ktos to robil bez wyjmowania calej nagrzewnicy?

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » ndz gru 21, 2008 17:42

Klapka z dziurami jest przecież z przodu dobrze dostępna. W mojej jetce II nie było tunelu zabudowanego tylko pokrywa plastykowa przed lewarkiem. Wystarczyło ją odkręcić. Tunel pewnie trzeba wymontować. Ja kleiłem klejem do butów, taki butaprenowaty jakiś i nie puszcza od gorąca.
Ostatnio zmieniony ndz gru 21, 2008 17:43 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: masuo » ndz gru 21, 2008 18:36

dzieki za pomoc nie bede juz drazyl tematu, bo byl wiele razy, mysle ze jak pozaklejam dziury to rozwiaze problem pozdro wam

jasiek78
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: jasiek78 » sob gru 27, 2008 22:04

panowie sa jeszcze uszczelki do okien ,cienka gabka z klejem ,sam to stosowałem...

jasiek ......

chabcio
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: chabcio » ndz gru 28, 2008 00:03

Witam. Chciałem się podpiąć pod temat, mimo wielokrotnego jego poruszania. Prosiłbym o ewentualne rady. Nie mam ogrzewania wewnątrz pojazdu, przewody dochodzące do nagrzewnicy jeden gorący, drugi letni. System próbowałem odpowierzać, nie pomogło. Wlałem jakiegos siuwaksa do od kamiemiania - po tym kilka razy temp dochodziła do prawie na maksium/ oczywiście nie dałem jej dojśc do końca/, popuszczałem lekko korek w zbiorniku wyrównawczym , troche płynu wylatywała i od razu go uzupałniałem.
Ale lipa nadal nie mam orzewania :( a tu zima.

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » ndz gru 28, 2008 01:19

Przede wszystkim odpowietrza się przy ustawianiu na "pełne grzanie"! Inaczej dopływ do nagrzewnicy jest tłumiony lub całkiem zablokowany. Być może to tylko to...

masuo
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: masuo » ndz gru 28, 2008 07:49

u nmnie problemem bylo to ze podczas szybszej jazdy zimne powietrze mieszalo sie z cieplym i przez to brak grzania, jeszcze co prawda tego nie zrobilem bo czasu brak ale zaklejenie klapek z dziurami na 99% pomoze, zobacz moze u Ciebei tez gabki ze starosci poodklejaly sie i z tad ten problem, sproboj wywalic jeszcze ten termostat przed nagrzewnica, moze on blokuje doplyw cieplej wody

Awatar użytkownika
Robson83
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: Robson83 » ndz gru 28, 2008 10:16

Układ może być zapowietrzony i też będzie słabe ogrzewanie. Co prawda podobny problem miałem w polonezie, ale to auto i to. Już sił mi brakowało. Na zapalonym silniku kilku krotnie i mocno ściskałem grubego węża aż było słychać chlapanie wody. I jakoś wypchałem powietrze z układu i ogrzewanie wróciło.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”