Miga kontrolka od zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Miga kontrolka od zbyt niskiego poziomu płynu hamulcowego
Witam!
Znajomy przyjechał do mnie Golfem MK4 1,4 z problemem migającej kontrolki poziomu płynu hamulcowego. Opiszę w jakich okolicznościach pojawią się ta kontrolka: zapala samochód, wszystko jest ok, wystarczy przejechać kawałek samochodem wtedy zaczyna migać kontrolka (czerwony wykrzyknik) i wydawany jest jeden sygnał dźwiękowy. Nie jest to wina płynu w zbiorniczku, bo wypiąłem wtyczkę i nadal jest tak samo. Nawet zasymulowałem niski poziom płynu, wtedy słychać trzy sygnały dźwiękowe i miga kontrolka. Czyli to nie jest ten problem...
Sprawdzałem Vagiem, czy są jakieś błędy, jedynie w ABS są dwa błędy, jeden to czujnik w przednim kole od strony pasażera (ale on był od zawsze), a drugi błąd to 00668 Napięcie baterii (terminal 30), mierzyłem napięcie na odpalonym silniku i jest rzeczywiście za małe (11,5V). Czy ten błąd może być tak sygnalizowany? dodam, że wystarczy zgasić silnik i zapalić wtedy kontrolka przestaje migać, aż do momentu ruszenia samochodem.
Co to może być?
Tak wygląda ta kontrolka:
Znajomy przyjechał do mnie Golfem MK4 1,4 z problemem migającej kontrolki poziomu płynu hamulcowego. Opiszę w jakich okolicznościach pojawią się ta kontrolka: zapala samochód, wszystko jest ok, wystarczy przejechać kawałek samochodem wtedy zaczyna migać kontrolka (czerwony wykrzyknik) i wydawany jest jeden sygnał dźwiękowy. Nie jest to wina płynu w zbiorniczku, bo wypiąłem wtyczkę i nadal jest tak samo. Nawet zasymulowałem niski poziom płynu, wtedy słychać trzy sygnały dźwiękowe i miga kontrolka. Czyli to nie jest ten problem...
Sprawdzałem Vagiem, czy są jakieś błędy, jedynie w ABS są dwa błędy, jeden to czujnik w przednim kole od strony pasażera (ale on był od zawsze), a drugi błąd to 00668 Napięcie baterii (terminal 30), mierzyłem napięcie na odpalonym silniku i jest rzeczywiście za małe (11,5V). Czy ten błąd może być tak sygnalizowany? dodam, że wystarczy zgasić silnik i zapalić wtedy kontrolka przestaje migać, aż do momentu ruszenia samochodem.
Co to może być?
Tak wygląda ta kontrolka:
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Szczerze mówiąc to nie wiem w jakim są stanie, ale u mnie w MK4 TDI jest całkiem inna kontrolka od zużytych klocków, więc to nie są raczej klocki, no sygnalizacja jest od razu po przekręceniu kluczyka - przynajmniej tak u mnie było.a klocuszki ham w jakim stanie są ???
Kolego "Pszczyna" dokładnie tak się dzieje, wystarczy ruszyć samochodem i pojawia się kontrolka. Hamulec ręczny nie jest zaciągnięty Gdy go zaciągam to pojawia się kontrolka P, czyli to działa ok.Dodatkowa informacja o niesprawnym układzie hamulcowym/ lub co jeszcze zaciągnięty ręczny hamulec kontrolka i sygnał załącza się po przekroczeni 6Km/h
W takim razie podejrzewam, ze jest to wina zbyt niskiego napięcia na aku, dlatego ABS wywala błąd, skasowanie nic nie pomaga, dalej jest.
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Czujnik w kole do wymiany, napięcie przy prawidłowej pracy alternatora to troche ponad 14V więc do roboty sprawdzenia: alternator, akumulator, lekkie zwarcie w obwodzie. Podczas postoju ze wszystkim zgaszonym pobór prądu wg. serwisówki w okolicach 25mA troche w to nie wierze - nie spradzałem Czujnik ręcznego może sie rozpadł i styka przy wstrząsach, ale najpierw wyeliminuj problem zasilania. Też mi ze dwa razy zapalało z gongiem jak miałem słaby akumulator
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Z tego co mi wiadomo, to czujnik już raz wymieniali, było dobrze przez kilka dni i znów zonk, ale tym sie nie przejmują, jeżdżą już z tym dobrych kilka miesięcy. Co do napięcia na akumulatorze, to powinno być 14,4V takie jest poprawne napięcie podczas pracy silnika. Czujnik ręcznego to na pewno nie jest, ponieważ jest od tego inna kontrolka. Jedynie można się przyczepić do alternatora lub akumulatora, albo akumulator siada, ale pytałem jak rano odpalają, podobno bez problemu. No nic chyba muszą podjechać do jakiegoś elektryka...Jacek75 pisze:Czujnik w kole do wymiany, napięcie przy prawidłowej pracy alternatora to troche ponad 14V więc do roboty sprawdzenia: alternator, akumulator, lekkie zwarcie w obwodzie. Podczas postoju ze wszystkim zgaszonym pobór prądu wg. serwisówki w okolicach 25mA troche w to nie wierze - nie spradzałem Czujnik ręcznego może sie rozpadł i styka przy wstrząsach, ale najpierw wyeliminuj problem zasilania. Też mi ze dwa razy zapalało z gongiem jak miałem słaby akumulator
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
No właśnie ten opis który mi podesłałeś trochę się nie zgadza... w miejscu kontrolki 14 mam czerwoną literę P, która się zaświeca po zaciągnięciu hamulca ręcznego, a ta kontrolka która u mnie miga jest na miejscu nr 8... czyli zużyte okładziny, ale znów nie zgadza się symbol kontrolki... Mruga czerwony wykrzyknik, a kontrolka od klocków jest koloru żółtego.
Ten licznik, który widać na zdjęciu ma układ kontrolek tak jak u mnie w Golfie (TDI), ale w tym 1,4 jest inaczej Chyba trzeba posprawdzać kilka rzeczy: klocki, alternator lub akumulator.
Ten licznik, który widać na zdjęciu ma układ kontrolek tak jak u mnie w Golfie (TDI), ale w tym 1,4 jest inaczej Chyba trzeba posprawdzać kilka rzeczy: klocki, alternator lub akumulator.
- FILIP_1988
- Ma gadane
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
u mnie jak u kolegi pszczyna, w takim razie kontrolka pali ze względu na ABS, mimo wszystko sprawdźcie klocki. Potrzeba schematu elektrycznego do tego rocznika, może poprostu jest problem z masą na jakiejś gałęzi.
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.