gaśnie...

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

vwlubek
Mały gagatek
Mały gagatek

gaśnie...

Post autor: vwlubek » pn sty 19, 2009 13:46

Mam problem z brata vw polo z 1988 roku z silnikiem 1.0 benzyna (gaźnik, automatyczne ssanie). Problem polega na tym, że w temperaturach poniżej +10 silnik gaśnie przy schodzeniu na obroty biegu jałowego. Dokładnie wygląda to tak: automatyczne "ssanie", więc pedał do oporu, żeby załączyć, pali z półobrotu i wszystko jest gitarra póki nie wyłączy się ssanie...gdy już się wyłączy to przy schodzeniu na obroty biegu jałowego silnik gaśnie (np. dojazd do świateł) i tak aż się nie nagrzeje-potem jest wszystko ok. Wygląda to tak, jakby się ssanie za szybko wyłączało czy coś, tylko co konkretnie może być tego przyczyną?? Świece, zapłon ok przewody podciśnieniowego sterowania też wymienione...jeżeli ktoś przerabiał taki problem lub ma jakiś pomysł proszę o wskazówki.

A może dysponuje ktoś/lub wie skąd wziąć jakąś książkę z cyklu sam naprawiam czy manuala jakiegoś do takiego polo?

Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony pn sty 19, 2009 13:50 przez vwlubek, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
misiek
_
_
Kontakt:

Post autor: misiek » pn sty 19, 2009 13:59

vwlubek pisze:lub wie skąd wziąć jakąś książkę
tutaj pytaj, ja u nich brałem książki http://www.wkl.com.pl/index.php
vwlubek pisze:Wygląda to tak, jakby się ssanie za szybko wyłączało czy coś, tylko co konkretnie może być tego przyczyną??
winny moze być czujnik temp. lub włącznik termiczny który wyłącza elektryczne podgrzewanie kolektora ssącego lub podgrzewacza rurki miksującej w gaźniku, przyczyną może być też zaciaganie fałszywego powietrza i stąd zaburzenie składu mieszanki paliwowej podczas rozgrzewania silnika
vwlubek pisze:Mam problem z brata vw polo z 1988 roku z silnikiem 1.0 benzyna (gaźnik, automatyczne ssanie
a tak poza tym to przydało by się więcej danych np. jaki gaźnik

:-k ...

Awatar użytkownika
GTI.WGM
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GTI.WGM » pn sty 19, 2009 14:07

Miałem kiedyś golfa mk II na gaźniku i też tak miałem.Identyczne objawy jak u Ciebie.Na 100 procent jest uszczelka pod gaźnikiem.Jest to guma oblana cienką warstwą aluminium i jak jest stara przez tę uszczelkę dostaje się nieporządane powietrze.U mnie po wymianie tej ala gumy było dobrze.

VW its my passion!

vwlubek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: vwlubek » pn sty 19, 2009 14:53

uszczelkę pod gaźnikiem wymieniałem-papierowa była, zorganizowałem materiał na uszczelki, dodatkowo potraktowałem to silikonem takim do silników, ale jakoś nie pomogło...hmm chociaż chyba jakaś guma pod tym była...
Co do regulacji ssania-właśnie dlatego poszukuję książki-żebym wiedział co dokładnie, w która stronę i o ile przesunąć...

Awatar użytkownika
T.O.B.I.
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: T.O.B.I. » pn sty 19, 2009 15:14

książkę na emulu możesz poszukać, a co do twoich problemów to może być czujnik temperatury, silnik krokowy jeśli jest, lewe powietrze (lub za zimne bo też tak miałem)

Pozdrawiam T.O.B.I.

[url=http://www.fotosik.pl][img]http://images34.fotosik.pl/84/0c1e57131f62f7d5.jpg[/img][/url]

vwlubek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: vwlubek » pn sty 19, 2009 16:57

no własnie nie za bardzo mogę ją na emulu znaleźć dlatego zapytałem...

Awatar użytkownika
GTI.WGM
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: GTI.WGM » pn sty 19, 2009 18:31

Ja mam całą książkę serwisową do golfa to jak chcesz to daj maila to prześle ale jest mantyk.Cała jest po angielsku. :hmm:

VW its my passion!

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”