Niedogrzewający się silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Witam. Skoro temat juz istnieje to pozwole sobie napisac. Mam podobny proble odnosnie temperatury w swoim AFT. Gdy auto sie nagrzeje (dosc dlugiej chwili na to potrzebuje) to w sumie tylko do 70 stopni (moze 70 kilka). 90 stopni uzyskuje jak postoje troszke na kilku skrzyzowaniach albo pojezdze dluzej po miescie. I tu moje pytanie czy wymienic termostat czy korek?
RoBaL84. W czasie jazdy może Ci spaść max do 80-pare (zakładając błąd licznika 5 stopni - będzie prawidłowa) jeśli jednak spada poniżej, najczęściej jest to właśnie 70 wtedy praktycznie zawsze oznacza że termostat już zdycha i trzeba go wymienić
Ostatnio zmieniony wt sty 20, 2009 01:27 przez kwietek, łącznie zmieniany 2 razy.
Na krótką metę nic się nie stanie, jednak silnik jest nie dogrzany i to wpływa na jego żywotność o kilkanaście procent. Pozatym ja tak kiedyś jeździłem, cały czas było 70 w korkach 90, nie przejmowałem się tym do czasu aż pewnego dnia termostat mi się poprostu nie otworzył. Dlatego jak znajdziesz wolną chwilę wymień go
hwktor12, zgadzam się to jest zakres prawidłowej pracy, ale nie optymalnej. Podobnie jak z obrotami prawidłowe są od np. 900 do czerwonej skali, ale ani mulenie do 2000max ani piłowanie pod czerwoną skale nie wpływa dobrze na żywotność silnika.
bamber, mam bardzo złe doświadczenia z tymi płynami - z reguły była to korozja bloku - nawet jak zalewaliśmy zielone borygo które podobno było mniej szkodliwe. Używałem tych płynów w 3 samochodach i we wszystkich 3 były problemy. Może teraz coś się zmieniło, choć ja jestem sceptyczny. Do VW leje tylko G12 lub DynaGell2000 - ok 50zł /5l
bamber, mam bardzo złe doświadczenia z tymi płynami - z reguły była to korozja bloku - nawet jak zalewaliśmy zielone borygo które podobno było mniej szkodliwe. Używałem tych płynów w 3 samochodach i we wszystkich 3 były problemy. Może teraz coś się zmieniło, choć ja jestem sceptyczny. Do VW leje tylko G12 lub DynaGell2000 - ok 50zł /5l