O stukaniu w silniku po raz kolejny...
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
O stukaniu w silniku po raz kolejny...
Witam!
Wiem, że już kilka razy była poruszana podobna tematyka jednak nie znalazłem zadowalającej i konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Mianowicie mam mk4 z silnikiem 1.4 16V i od pewnego czasu (coś ok. miesiąca) zacząłem słyszeć nietypowe klekotanie dochodzące spod maski. Ujawnia się podczas obciążenia silnika tzn. przy nagłym dodaniu gazu w zakresie obrotów ok. 2000. Po rozpędzeniu auta klekotanie cichnie i pojawia się znowu gdy obroty wchodzą na ok. 3000. Ogólnie rzecz biorąc klekocze przy dodaniu gazu na każdym biegu do 2000 i ponad 3000 obr., nieważne czy jadę sam czy z pasażerami.
Proszę o radę i pomoc co dolega mojemu autku i jaki może być koszt naprawy???
Pozdrawiam
Wiem, że już kilka razy była poruszana podobna tematyka jednak nie znalazłem zadowalającej i konkretnej odpowiedzi na nurtujące mnie pytania.
Mianowicie mam mk4 z silnikiem 1.4 16V i od pewnego czasu (coś ok. miesiąca) zacząłem słyszeć nietypowe klekotanie dochodzące spod maski. Ujawnia się podczas obciążenia silnika tzn. przy nagłym dodaniu gazu w zakresie obrotów ok. 2000. Po rozpędzeniu auta klekotanie cichnie i pojawia się znowu gdy obroty wchodzą na ok. 3000. Ogólnie rzecz biorąc klekocze przy dodaniu gazu na każdym biegu do 2000 i ponad 3000 obr., nieważne czy jadę sam czy z pasażerami.
Proszę o radę i pomoc co dolega mojemu autku i jaki może być koszt naprawy???
Pozdrawiam
- Lukasz_mk2
- Forum Master
feniks79 odsłuchałem plik audio i może troszkę jest zbliżone to stukanie do mojego ale u mnie występuje podczas obciążenia silnika w trakcie jazdy i zaznaczam nie jest to typowe dla tego silnika "cykanie" tylko takie mocniejsze klekotanie. Pamiętam że jeszcze parę lat temu w polonezie:D jak się przygazowało nagle to silnik lubiał się przydławić i właśnie tak zaklekotał.
Lukasz_mk2 stan oleju sprawdzam systematycznie co jakiś czas, bo wiem że ten silnik lubi sobie łyknąć. Ostatnio faktycznie było już na min. jak dolałem, ale zawsze dolewam na czas, nigdy nie zaświeciła mi się kontrolka. Od ostatniej wymiany oleju nie minął jeszcze rok ale zrobiłem ponad 10 tys. więc też miałem zamiar wymienić po świętach i dlatego chciałbym się dowiedzieć co z tym stukaniem bo może od razu zostawię auto mechanikowi na dłużej.
Jacek75a czy przeguby mogą dawać takie klekotanie dochodzące z komory silnika podczas jazdy na wprost i tylko w określonym zakresie obrotów?
Nadal proszę o pomoc i rady...
Lukasz_mk2 stan oleju sprawdzam systematycznie co jakiś czas, bo wiem że ten silnik lubi sobie łyknąć. Ostatnio faktycznie było już na min. jak dolałem, ale zawsze dolewam na czas, nigdy nie zaświeciła mi się kontrolka. Od ostatniej wymiany oleju nie minął jeszcze rok ale zrobiłem ponad 10 tys. więc też miałem zamiar wymienić po świętach i dlatego chciałbym się dowiedzieć co z tym stukaniem bo może od razu zostawię auto mechanikowi na dłużej.
Jacek75a czy przeguby mogą dawać takie klekotanie dochodzące z komory silnika podczas jazdy na wprost i tylko w określonym zakresie obrotów?
Nadal proszę o pomoc i rady...
pitero89 ciężko tak jednoznacznie określić skąd dochodzi to klekotanie bo wspominałem że słychać tylko podczas jazdy i przy ok 2000 oraz 3000 obr. więc ciężko mi jechać z wystawioną głową i nasłuchiwać z zewnątrz, nawet pasażer niewiele by usłyszał w taki sposób. Podczas postoju na biegu jałowym nic nie stuka.
Ogólnie podczas jazdy ja słyszę to klekotanie przed sobą czyli pod maską, centralnie, może troszkę tak jakby od spodu silnika... Ale jak już mówiłem ciężko jest tak jednoznacznie określić:(
Ogólnie podczas jazdy ja słyszę to klekotanie przed sobą czyli pod maską, centralnie, może troszkę tak jakby od spodu silnika... Ale jak już mówiłem ciężko jest tak jednoznacznie określić:(
ja mam tez cos podobnego ze jak jade i zdejme noge z gazu lub dodam to jest taki stuk z pod silnika ale ja to słysze ze to od mojej strony ... niby miala to byc poduszka skrzyni ale wymieniłem i dalej to samo wiec tak jak napisałem podejzewam ze moze to byc to lub tak jak koledzy napisali ze to przeguby
- Jacek75
- Gadatliwa bestia
- Auto: Golf Variant MK5 1.4 TSI 122hp
- Silnik: CAXA
- Kontakt:
Wykonaj test o którym pisałem to się dowiesz czy to przegub nie ma prostszego testu. Koła na parkingu maks w prawo i rura, potem w lewo i rura. Jak terkocze to przegub. Przegub stuka na początku podczas obciążenia.
Jaką masz skrzynie? Ile przebiegu?
Jaką masz skrzynie? Ile przebiegu?
TSI RULEZ. Retrofit: tempomat, lampki ostrzegawcze drzwi, TPMS, DRL, doświetlenie zakrętów; VCDS 11 kodowanie, kasowanie błędów.