[Passat B3] Wymiana silnika - wyjmować skrzynie czy nie?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[Passat B3] Wymiana silnika - wyjmować skrzynie czy nie?
Passat B3 - przymierzam się do wymiany silnika.
Nie wiem czy wyjmować silnik ze skrzynią czy można sam silnik, a poskładać toto już w samochodzie.
Jak lepiej, prościej?
Nowy (używka) silnik jest ze sprzęgłem, więc nie ma problemu z wycentrowaniem tarczy
Dotyczy silnika ABS
Nie wiem czy wyjmować silnik ze skrzynią czy można sam silnik, a poskładać toto już w samochodzie.
Jak lepiej, prościej?
Nowy (używka) silnik jest ze sprzęgłem, więc nie ma problemu z wycentrowaniem tarczy
Dotyczy silnika ABS
Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2009 21:32 przez Amanda, łącznie zmieniany 1 raz.
był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
- speeder
- Użytkownik
- Kontakt:
moim zdaniem w calosci, bo po co sie potem pitolic z wcisnieciem skrzyni i przykreceniem jej, jak bedziesz mial silniczek jak na talerzu? mysle, ze lepiej ci bedzie poodkrecac przeguby i wyciagnac silnik ze skrzynia, niz odkrecac skrzynie od bloku i zostawiac w aucie. a gdybys tak robil, to musisz miec miejsce zeby odsunac skrzynie od silnika na szerokosc kola zamachowego i docisku, a mysle, ze tyle miejsca w komorze nie bedzie, wiec chyba opcja 1
Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2009 22:01 przez speeder, łącznie zmieniany 2 razy.
moj mk3 GTI 20 jahre: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=223042&postdays=0&postorder=asc&start=0 zapraszam do oceny i komentowania :)
Wózka nie mam, klimy nie mam - będę wyciągał silnik górą (wciągarka)
To wyjmować skrzynię czy nie ?
W wielu informacjach/postach przewija się info, że są problemy z odkręceniem śrub od półosi - prawda czy fałsz (mam kpl kluczy z gwiazdkami)?
To wyjmować skrzynię czy nie ?
W wielu informacjach/postach przewija się info, że są problemy z odkręceniem śrub od półosi - prawda czy fałsz (mam kpl kluczy z gwiazdkami)?
Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2009 22:06 przez Amanda, łącznie zmieniany 1 raz.
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
- speeder
- Użytkownik
- Kontakt:
no mozesz miec problem, szczegolnie, jesli dawno nie bylo nic robione, ale jak sie chce to sie wszystko da podstawa to bardzo dobre torxy, i mlotek zeby je nabic. ale przed tym wydlubac caly syf ze srodka jaki jest, zeby klucz gleboko siadl.
przekonasz sie, czy zestawjest solidny czy nie
przekonasz sie, czy zestawjest solidny czy nie
Ostatnio zmieniony pn cze 15, 2009 22:12 przez speeder, łącznie zmieniany 1 raz.
moj mk3 GTI 20 jahre: http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=223042&postdays=0&postorder=asc&start=0 zapraszam do oceny i komentowania :)
- mariusz75
- Forum Master
- Kontakt:
Ja też uważam że razem ze skrzynią będzie o wiele wygodniej i nie trzeba manewrować aby potem zmontować skrzynie z silnikiem, a uwierz mi to nie jest tak prosto. piszesz że jest wyciągarka więc będzie miodzio prosto silniczek ze skrzynią. Najważniejsza rzecz przy odkręcaniu przegubów to dobrze przywalić kilkakrotnie w torx i wydłubać smar i błoto z śruby. Musi się odkręcić.
DIAGNOSTYKA SILNIKÓW TDI
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
wymiana rozrządów, kompleksowe naprawy
okolice POZNANIA
Info: PW, GG, lub 502 813 462
MOJA CZARNA PEREŁA TDI XX JAHRE
- guti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
odezwij sie do kolegi changer , na dniach wyciagał silnik , w b3 jest akurat tyle miesca pod macha, ze mozna biegac dookoła w kazdym badz razie da sie wyciagnac bez skrzyni , ze skrzynia to albo bedziesz mial problemy z odreceniem przegubów, ogolnym manewrowaniem caloscią, moim zdaniem sam silnik bedzie poreczniejszy w manewrowaniu no i mniej z tym roboty.
Zycie jest za krótkie , zeby jezdzic DIESLEM!!
Dzięki wzystkim za uwagi - to już teraz wiem że wyciągać ze skrzynią (albo i bez) :green_fuck:
[ Dodano: Sro Lip 22, 2009 11:36 am ]
Silniczek już zamontowany - zero problemów z wyjęciem/włożeniem.
Gdybym miał komuś radzić - to wyjęcie silnika bez skrzyni biegów - żaden problem (należy tylko odkręcić koła pasowe od wału)
[ Dodano: Sro Lip 22, 2009 11:36 am ]
Silniczek już zamontowany - zero problemów z wyjęciem/włożeniem.
Gdybym miał komuś radzić - to wyjęcie silnika bez skrzyni biegów - żaden problem (należy tylko odkręcić koła pasowe od wału)
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG