MK3 szyberdach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
MK3 szyberdach
koledzy ja mam taki problem i nie zabardzo wiem o co temu mojemu szyberdachowi chodzi A mianowicie otwiera sie tylko z rana tak do godziny 7 góra 8 i później dopiero po godzinie 17 gdzieś tak a w dzień a chiny się nie otworzy nie wiem co mu jest czy jestam jakis czujnik który to reguluje? tak jak by w tych godzinach prad nie dochodził bo żaróweczka sie nie swieci a zaczyna trybic tak około 17 nie mam pojecia co to moze być Koledzy podrzucie jakies pomysły i rozwiązania Pozdro Mariuszj324
- Paweł Marek
- V.I.P.
Jak zaczną się dziać Tobie cuda z tym szyberdachem, to sprawdź czy masz prąd na czarno-białym przewodzie co idzie do kostki przełącznika szyberdachu przy lampce w podsufitce oraz czy ci działa tylna wycieraczka. Jeżeli się dzieją dziwne rzeczy, a masz tam prąd to znaczy, że przyczyną jest uszkodzone jest coś w moduł silnika od szyberdachu lub sam przełącznik.
Ostatnio zmieniony śr cze 24, 2009 22:12 przez Bednarus, łącznie zmieniany 1 raz.
ja stawiam na utlenienie materiałów które stykają w przełączniku, lub uszkodzone krańcówki które też są stykowe więctak jak z przełacznikiem. proponuje jechać do lasu poczekać 10 min i zobaczyć, np w pobliskim Tomaszowie Mazowieckim, wariowały wszystkie potencjometry w okolicy przez zakład produkcji dywanów, a w lesie powietrze masz czyste:)
-
- Nowicjusz
wiecej informacji o moim szyberdachu ;-)
Problem jest tego typu że działa tylko z rana i w godz popołódniowych (tylna wycieraczka działa) A ta żarówka co pisaliście gdzie ją podłaczas to chciałem powiedzieć że ona jest zamocowana w przełączniku szyberdachu po dodświetlenia i nawet jak jest zła pogoda pochmurna deszczowa tak jak by wieczorowa to też nie dziła zaczyna działać tak gdzieś około godz 17 A i dodam że pare razy otworzył się w dzień i otworzyłem go np. do połowy bo tak chciałem a jak później chciałem go otworzyć do końca to nie działał mogłem go tylko zamknąć a otworzyć dalej już nie mam nadzieje ze to wam pomoże w pomocy dla mnie w ustaleniu przyczyny
- Paweł Marek
- V.I.P.
no to szukamy " wspólnego mianownika dla szybra i lampki". Czegoś brak po rozgrzaniu auta - masy lub stałego plusa. Trzeba mieć ze sobą miernik czy próbnik napięcia i sprawdzić we wtyczkach czego brakuje jak przestaje działać.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
-
- Nowicjusz
Ze schematu wygląda, że szyber i oświetlenie mają wspólną masę gdzieś za skrzynką z bezpiecznikami. Od tego zacząłbym sprawdzanie. Ale przy okazji radio powinno też przestać działać (a bynajmniej niedomagać) i oświetlenie szufladek na kasety magnetofonowe
Ostatnio zmieniony pt cze 26, 2009 16:28 przez Bednarus, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
ja to jo
jak zaczełem majsterkować przy przełączniku szyberdachu to wziąłem i rozzebrałem ten włącznik no i sie zaczeło jak mi powyskakiwał spręzynki to już go nie złożyłem i moje pytanko jest takie czy ma ktoś niedrogo o odsprzedać taki przełącznik do otwierania szyberdachu?