Padły manszety, wymieniać czy jezdzić dalej
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Padły manszety, wymieniać czy jezdzić dalej
Witam
W MK3 1.9 D, 1Y-padły ,,manszety" (osłony przegubów wewnętrznych).
Dziurawe z wyciekim smaru
Czy wymiana jest trudna jak wymienić, i czy jezdzić na dziurawych czym grozi dalsza eksploatacja.
W MK3 1.9 D, 1Y-padły ,,manszety" (osłony przegubów wewnętrznych).
Dziurawe z wyciekim smaru
Czy wymiana jest trudna jak wymienić, i czy jezdzić na dziurawych czym grozi dalsza eksploatacja.
Witam
Możliwe że manżety, dokładnie nie wiem z jakiego języka zaczerpniete jet to słowo, napisałem jak słyszałem.
Z przegubami wszystko ok. piszę bo wymiana osłon wiąże się z całkowitym zdemontowaniem półosi
Czy sam mogę podjąć sie tego zadania, no i na co mam zwracac szczególna uwagę podczas demotażu
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 09:00 ]
Mże przy okazji wymienić komplet osłon
Ile mechnik może zaśpiewać za taką wymianę
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 09:16 ]
Dodam że padły osłony przy mocowaniu półosi do kołnierza wałka napędowego,
a nie przy piastach.
Słowo masakra to za mocne określenie bo zanieczyszczenia mają utrudniony dostęp. W MK3 jest osłona pod silniki
Przypuszcam że uszkodzenia te mogły być spowodowane przez zwierz... np. kunę.
Kiedyś przy sprawdzaniu poziomu oleju przy filtrze powietrza znalazłem kości dobrze że nie ludzkie.
Możliwe że manżety, dokładnie nie wiem z jakiego języka zaczerpniete jet to słowo, napisałem jak słyszałem.
Z przegubami wszystko ok. piszę bo wymiana osłon wiąże się z całkowitym zdemontowaniem półosi
Czy sam mogę podjąć sie tego zadania, no i na co mam zwracac szczególna uwagę podczas demotażu
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 09:00 ]
Mże przy okazji wymienić komplet osłon
Ile mechnik może zaśpiewać za taką wymianę
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 09:16 ]
Dodam że padły osłony przy mocowaniu półosi do kołnierza wałka napędowego,
a nie przy piastach.
Słowo masakra to za mocne określenie bo zanieczyszczenia mają utrudniony dostęp. W MK3 jest osłona pod silniki
Przypuszcam że uszkodzenia te mogły być spowodowane przez zwierz... np. kunę.
Kiedyś przy sprawdzaniu poziomu oleju przy filtrze powietrza znalazłem kości dobrze że nie ludzkie.
Nie naprawiajcie na siłe tego, co działa !
a skąd wiesz że nie ludzkie. skoro poszly manżety przy przegubach wewnętrznych to wyjąć będziesz musiał całe półosie - przynajmniej ja musiałem - bo zawadzały o brzeg flanszy i nie było jak wydłubać samego przegubuKiedyś przy sprawdzaniu poziomu oleju przy filtrze powietrza znalazłem kości dobrze że nie ludzkie.
Czyli odkręce śruby mocowania wahacza do zwrotnicy, odkręce śruby mocowania półośi do kołnierza napędowego przy skrzynce przekład... i powinna wyskoczyć z kołnierza.
Czy są może jakieś drobne elementy na które muszę zwrocić uwagę
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 10:22 ]
No i problem z przegubem równobieżnym + pierścień osadczy ustalający, czy bez problemu zdejmę te elementy
Czy są może jakieś drobne elementy na które muszę zwrocić uwagę
[ Dodano: Pią Sty 27, 2006 10:22 ]
No i problem z przegubem równobieżnym + pierścień osadczy ustalający, czy bez problemu zdejmę te elementy
Nie naprawiajcie na siłe tego, co działa !
Per: w sierpniu wymienialem u siebie prawa manszete, musisz ja dobrze umyc - najlepiej specjalna myjka, potem naladowac tego smaru (grafitowego chyba), mi ten co byl w komplecie wystarczyl. I zrob to jak najszybciej bo wymiana przegubu to znacznie wieksza kasa a jak sie dostanie piasek i z nim pojezdzisz, to Ci szybko zjada lozyska.