Swiatla dzienne - projekt ( swiatla drogowe)
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
- mirek99mtg
- Mały gagatek
Pomysł ciekawy ale zastanawiam się jak będzie wyglądała kwestia trwałości żarówek świateł drogowych. W żarówce halogenowej zachodzi taki proces, że odparowane cząsteczki z żarnika wolframowego po reakcji z gazem, którym jest wypełniona bańka (tym gazem jest halogen stąd nazwa żarówki) z powrotem osiadają na żarniku, powodując dużą trwałość żarówki. Jeśli zmniejszymy moc doprowadzaną do żarówki, zmniejszymy jednocześnie temperaturę jej żarnika a to spowoduje osłabienie efektu halogenowego a więc trwałość żarówki.
- mirek99mtg
- Mały gagatek
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Kolega Mirek99mtg zwrócił uwagę na bardzo ciekawy aspekt zmniejszania poboru "energii", ogólnie pisząc, w zastosowaniu do żarówek halogenowych.
To zjawisko może mieć bardzo niekorzystny wpływ na trwałość żarówek głównych, może więc szukać nadal rozwiązań z lampami dodatkowymi, a fabryczne zostawić w spokoju?
To zjawisko może mieć bardzo niekorzystny wpływ na trwałość żarówek głównych, może więc szukać nadal rozwiązań z lampami dodatkowymi, a fabryczne zostawić w spokoju?
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Mam pytanie czy te listwy ledowe co można kupić na allegro za grosze można zamontować fakt faktem nie maja normy wiec jakiś problem jest więc nie siwiem jak to jest. Proszę o rade z Góry dzię kuje
[ Dodano: 26 Lip 2009 12:24 ]
a co bedzie jak bede miał te diody do jazdy dziennej bez homologacji ??? jak zdejme je przy kontroli to nie było tematu i lajcik :P
[ Dodano: 26 Lip 2009 12:24 ]
a co bedzie jak bede miał te diody do jazdy dziennej bez homologacji ??? jak zdejme je przy kontroli to nie było tematu i lajcik :P
Panowie potrzebuję info:
Mam zamiar led dzienne założyć, kupiłem gotowe podłanczane prze +/- na aku i jeszcze + na światłach, który to będzie kabel? orientuje się ktoś?
znaleziony z kierowcy strony szaro-czerwony, ledy założone
Mam zamiar led dzienne założyć, kupiłem gotowe podłanczane prze +/- na aku i jeszcze + na światłach, który to będzie kabel? orientuje się ktoś?
znaleziony z kierowcy strony szaro-czerwony, ledy założone
Ostatnio zmieniony pn sie 24, 2009 18:23 przez feniks, łącznie zmieniany 1 raz.
A może ktoś próbował w Golfie taki numer jak ja w Passacie? Włącznik świateł jest ten sam, więc powinno się udać. Otóż, zakładamy zworę pomiędzy styk 56 i TFL we wtyku, który idzie do włącznika świateł i wtedy po przekręceniu świecą tylko przednie światła mijania, bez oświetlenia deski, bez tylnych, bez oświetlenia tablicy itd. Ma to tą wadę, że zapala się zaraz po kluczyku i gaśnie chwilowo w momencie kręcenia rozrusznikiem, dlatego nie jest polecane dla xenonów. Poza tym przełącznik świateł działa normalnie. Może ktoś sprawdzi?
pzdr
zyggy
pzdr
zyggy
pzdr
zyggy
zyggy
- Grzegorz_r
- Mały gagatek
- Kontakt:
Odkopuje dla potomnych:)
zyggy, kolego Działa ale należny zewrzeć pin-y TFL i 56* a nie jak w pasq 56 przynajmniej w moim mk4 tak jest planuje podłączy to wszytko z kontrolka ręcznego ręcznego tak żeby działa jak na rynku USA
zyggy, kolego Działa ale należny zewrzeć pin-y TFL i 56* a nie jak w pasq 56 przynajmniej w moim mk4 tak jest planuje podłączy to wszytko z kontrolka ręcznego ręcznego tak żeby działa jak na rynku USA
[url=http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=6099193]Moje aukcje Allegro![/url]
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
W Golfie 3 Pomiędzy X a 56 i działa tak samo!zyggy pisze:A może ktoś próbował w Golfie taki numer? Otóż, zakładamy zworę pomiędzy styk 56 i TFL we wtyku, który idzie do włącznika świateł i wtedy po przekręceniu świecą tylko przednie światła mijania, bez oświetlenia deski, bez tylnych, bez oświetlenia tablicy itd.
pzdr
zyggy
I ważna uwaga: na mruczenie "miśków", że tył nie świeci (pozycyjne że nie świecą) - odpowiedź brzmi: Polska przyjęła dyrektywę unijną co do wymogów świateł dziennych i nie są wymagane wówczas światła pozycyjne przy mijania bądź dziennych; oczywiście, wieczorem musi świecić wszystko - nie zapomnijmy o tym bo przed oczami będzie blask i brak pozycyjnych łatwo będzie przeoczyć!
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 13:27 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
pomysl z tematu jest nic nie warty bo takie rozwiazanie jest przepisami niedopuszczalne.
ktos chce biegac za zabranym dowodem to jega sprawa.
swiatla dzienne do samochodow ktore nie sa w nie fabrycznie wyposazone to tylko swiatla dodatkowe z oznakowaniem homologacji europejskiej, odpowiednio rozmieszczone na aucie.
ostatnie zmiany przepisow upraszczaja instalacje bo nie jest juz wymagane zapalanie pozycyjnych z tylu przy swiatlach dziennych.
pierwsze co zrobi misiek przy kontroli to odczyta oznakowanie na "szkle" lampy i sprawdzi wielkosc lamp, odleglosci od ziemi, od krawedzi i miedzy lampami i to czy sie automatycznie wylaczaja.
ktos chce biegac za zabranym dowodem to jega sprawa.
swiatla dzienne do samochodow ktore nie sa w nie fabrycznie wyposazone to tylko swiatla dodatkowe z oznakowaniem homologacji europejskiej, odpowiednio rozmieszczone na aucie.
ostatnie zmiany przepisow upraszczaja instalacje bo nie jest juz wymagane zapalanie pozycyjnych z tylu przy swiatlach dziennych.
pierwsze co zrobi misiek przy kontroli to odczyta oznakowanie na "szkle" lampy i sprawdzi wielkosc lamp, odleglosci od ziemi, od krawedzi i miedzy lampami i to czy sie automatycznie wylaczaja.
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 13:58 przez beetle, łącznie zmieniany 1 raz.
Krzycho, black new beetle 2.0i apk>aqy '99
www.newbeetle.pl
www.newbeetle.pl
- Grzegorz_r
- Mały gagatek
- Kontakt:
beetle, nie masz racji pomysł jest coś wart! możne się przydać komuś jeśli będzie chciał podłączyć homologowane światła do jazdy dziennej - oznaczone symbolem RL (wykorzystując PIN TFL!) takie połączenie będzie prawidłowe! nikt nikogo nie zmusza by wykorzystywał światła mijania tak jak wyżej opisane.
Aha jak jak wytłumaczysz mi to:
montują to w polskich serwisach za jakieś 220zł i z tego co wiem raczej nie zmieniają ani nie dokładaj lamp działa na zasadzie jak zworka na PIN-ach TFL i 56!!
Aha jak jak wytłumaczysz mi to:
montują to w polskich serwisach za jakieś 220zł i z tego co wiem raczej nie zmieniają ani nie dokładaj lamp działa na zasadzie jak zworka na PIN-ach TFL i 56!!
Ostatnio zmieniony wt paź 13, 2009 19:27 przez Grzegorz_r, łącznie zmieniany 1 raz.