Po dłuższym postoju zapala i gaśnie odrazu

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

galazka87
Nowicjusz
Nowicjusz

Po dłuższym postoju zapala i gaśnie odrazu

Post autor: galazka87 » ndz lip 26, 2009 18:22

Witam. Mam problem ze swoim autkiem. Po dłuższym postoju ( > 12 godz) silnik ma problemy z uruchomieniem. Generalnie scenariusz wygląda następująco:
1 próba auto wogóle nie zapala
2 próba już prawie zapala
3 próba zapala i po sekundzie gaśnie
4 próba czasami zapala i jest wszystko ok, czasami gasnie po ok 4 sekundach
5 próba już zawsze jest ok

Po przekręceniu kluczyka zawsze czekam aż usłyszę ze pompka paliwowa skończyła zasysanie paliwa. Wcześniej tez nie było najlepiej (konieczność dwóch prób zapalenia) ale za drugim razem zawsze zapalał i już nie gasł. Auto ma instalacje gazowa ale nie chce tego z tym wiązać bo problem występuje na benzynie. Chociaż muszę zaznaczyć również, ze gdy zimny silnik przełączy się na gaz to wyraźnie się "dusi" co ustaje przy większych obrotach lub po przejechaniu 500 m. Później już wszystko jest ok. Wiązałem to z silniczkiem krokowym który tez nie jest w pełni sprawny (auto czasem samo przyspiesza przy zejściu z wysokich obrotów) , ale np wciśniecie gazu przy zapalaniu nie przynosi żadnego efektu. Proszę o opinie

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » ndz lip 26, 2009 19:06

Pod VAGA go podlocz zobaczysz jakie bledy Ci wywali Stawialbym na czyjnik teperatury ale przycyn moze byc wiele

galazka87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: galazka87 » ndz lip 26, 2009 22:18

A w jaki sposob czujnik temperatury moglby na to wplywac?

jeryk10
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: jeryk10 » ndz lip 26, 2009 22:26

a to ze niemasz ssania jezeli jest padniety czujnik masz tylko jeden ale ma dwa wyjscia Na zegar temperatury i na ssanie do koputera

Awatar użytkownika
Jazz_Blue
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia
Kontakt:

Post autor: Jazz_Blue » pn lip 27, 2009 00:07

Immobilizer masz?
Jak zacznie szwankować to właśnie mogą być też takie objawy.

Awatar użytkownika
przemgo
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: przemgo » pn lip 27, 2009 12:19

Immobilaizer lub czujnik halla.

galazka87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: galazka87 » pn lip 27, 2009 21:07

No wlasnie nie dodalem tego szczegolu ze faktycznie mam imobilaizer. Co teraz z tym fantem zrobic?? Imobilaizer jest ze tak to opisze (bo nie umiem inaczej obraz w slowa) "wkladasz imobilaizer, swiatelko sie zapala, wyciagasz, wkladasz kluczyk do stacyjki, zapalasz". Wywalic imobilaizer?? Albo jak dowieźć ze on jest przyczyna?

Awatar użytkownika
dziabi3
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: dziabi3 » pn lip 27, 2009 21:16

był temat ataki ze kolesiowi działo się to samo

okazało się ze reduktor miał już 70 tys km i prawdopodobnie ulatniał się gaz do dolotu i zalewał silnik < resztki z reduktora>

ale nie odpisał czy to to

zrób test zakręć gaz na butli i wypal aż zgaśnie auto i następnego dnia odpal auto

lub odpal auto od razu na gazie

jak sie uda to reduktor puszcza ci gaz lub elektrozawór kicha

lub zdemontuj dolot plastikowy wydmuchnij go i zamontuj i odpal
Ostatnio zmieniony pn lip 27, 2009 21:17 przez dziabi3, łącznie zmieniany 1 raz.

był golf3 ABD 1,4 60km
był golf3 AFT 1,6 101km
było punto gt 1,4 136km
jest ford focus 2.0 131km
jest BMW 330Ci 231Km
ale na pewno będzie kiedyś jeszcze VW bo VW to jak dobry sex którego nigdy za wiele :-0

galazka87
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: galazka87 » pn lip 27, 2009 22:11

Mialem identyczną sytuacje, ale w polonezie gdzie instalacja miala 7 lat. W golfie nawet nie wzialem pod uwage tej sytuacji dlatego ze instalacja ma dopiero 11 miesiecy. Ale faktycznie warto to sprawdzic poki gwarancja jeszcze trwa> Ale wydaje mi sie ze to nie to. Sprawdze

[ Dodano: 28 Lip 2009 18:26 ]
Zupelnie nei rozumiem mojego problemu.. Auto stoi w nocy od 18 do 7 czyli 13 godz u mnie na podworku. W dzien stoi zaparkowane przy ulicy ok 9 godzin- zapala bez zadnego problemu. Sa dla mnie trzy wyjscia:
1) wplyw ma temperatura otoczenia i wilgotnosc powietrza (w dzien stoi w miejscu naslonecznionym)
2) wplyw ma czas postoju (w nocy dluzszy o 4 godz) - aczkolwiek wczoraj o godz 22 przepalilem go i pochodzil sobie z minute wiec benzynke zassal
3) wplyw ma to ze auto w nocy stoi na lekko pochylym terenie

Dzis po powrocie do domu zaparkowalem odwrotnie (auto jest pochylone w druga strone) no i wypalilem gaz z instalacji zakrecajac butle.

Zobacze co bedzie jutro rano bo dzis krecilem z 5 minut a po pracy zapalil od pierwszego.

[ Dodano: 28 Lip 2009 20:50 ]
Zaczyna mi pasowac wersja z czujnikiem temperatury. Bede musial sprawdzic i tę drogę. Dziekuje za rady

[ Dodano: 29 Lip 2009 22:03 ]
No i rozwiazanie sie znalazlo. Plywak (z tego co sie orientuje) sie zawiesil i wskaznik pokazywal ze jest 1/4 baku benzyny. Bylo malo- w pracy stal na rownym w nocy na lekko przechylym stad wzial sie problem. Dzieki za zainteresowanie

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”