nieprawidłowe działanie ABS
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
nieprawidłowe działanie ABS
witam
proszę o informację co może być nie tak z ABS (GOLF IV 1.4 16v) objawy:
podczas jazdy powiedzmy 60km/h jest wszystko ok, jak zaczynam delikatnie hamować, to przy około 10-15 km/h włącza się ABS (chyba powinien się włączyć jak gwałtownie hamuję a nie delikatnie)
objaw drugi:
podczas jady powiedzmy 60km/h zaczynam delikatnie hamować i zwalniam do około 20km/h, potem auto powoli się toczy i zwalnia, przy około 15km/h włącza się ABS, bije hamulec mimo, że ja go nie naciskam. Poniżej link do logu odnośnie prędkości obrotowych kół, widać na nim, że lewe przednie koło czasami "obraca się wolniej" w rzeczywistości chyba obraca się na równi z innymi tylko komputer tak widzi. Co może być przyczyną tego? Vag nie pokazał żadnych błędów
http://bboy.elsat.net.pl/Clipboard.jpg
Proszę również o informację jak zrobić, aby kontrolka zużycia klocków się nie świeciła mam teraz nowe klocki bez czujników
Z góry dzięki za pomoc
podczas jazdy powiedzmy 60km/h jest wszystko ok, jak zaczynam delikatnie hamować, to przy około 10-15 km/h włącza się ABS (chyba powinien się włączyć jak gwałtownie hamuję a nie delikatnie)
objaw drugi:
podczas jady powiedzmy 60km/h zaczynam delikatnie hamować i zwalniam do około 20km/h, potem auto powoli się toczy i zwalnia, przy około 15km/h włącza się ABS, bije hamulec mimo, że ja go nie naciskam. Poniżej link do logu odnośnie prędkości obrotowych kół, widać na nim, że lewe przednie koło czasami "obraca się wolniej" w rzeczywistości chyba obraca się na równi z innymi tylko komputer tak widzi. Co może być przyczyną tego? Vag nie pokazał żadnych błędów
Proszę również o informację jak zrobić, aby kontrolka zużycia klocków się nie świeciła mam teraz nowe klocki bez czujników
Z góry dzięki za pomoc
- sas_gti
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
zakładam że ciśnienia w kołach są ok, i opony na osi te same oraz że ich zużucie też jest podobne a nie jedna łysa a druga 8 mm bieżnika (to by zmieniło obwód koła)
tak mysle ze skoro lewe przednie pokazuje nieco mniejsze predkosci obrotowe to moze wadliwy być czujnik przy nim. Vag w takiej sytuacji raczej błedu nie pokaże bo on odczyty daje, tylko minimalnie złe (przynajmniej tak należy domniemać po logu)
Tylko ze ja sie nie znam na ABS na tyle zeby stwierdzic czy tak niewielka różnica prędkosci może już włączyc ABS. Niech sie inni wypowiedzą
[ Dodano: Wto Lip 15, 2008 17:42 ]
esktremalna sytuacja to źle ustawiona zbiezność i to może być powodem innych prędkości lewego i prawego koła przy jeździe na wprost.
tak mysle ze skoro lewe przednie pokazuje nieco mniejsze predkosci obrotowe to moze wadliwy być czujnik przy nim. Vag w takiej sytuacji raczej błedu nie pokaże bo on odczyty daje, tylko minimalnie złe (przynajmniej tak należy domniemać po logu)
Tylko ze ja sie nie znam na ABS na tyle zeby stwierdzic czy tak niewielka różnica prędkosci może już włączyc ABS. Niech sie inni wypowiedzą
[ Dodano: Wto Lip 15, 2008 17:42 ]
esktremalna sytuacja to źle ustawiona zbiezność i to może być powodem innych prędkości lewego i prawego koła przy jeździe na wprost.
Ostatnio zmieniony wt lip 15, 2008 17:43 przez sas_gti, łącznie zmieniany 2 razy.
Re: nieprawidłowe działanie ABS
bboy pisze:witam
objaw drugi:
Z góry dzięki za pomoc
mialem podobny problem tylko ze przy mniejszej predkosci ok. 5km/h
tyle ze dodatkowo kontrolka absu swiecila sie okazalo sie ze mialem zasyfiony czujnik w jednym kole
w końcu się a to zabrałem i wymieniłem cały kabel (bo był uszkodzony) i czujnik ABS, dalej jest to samo. Czy może to być spowodowane tym, że piasta, a dokładniej otworki, które są zrobione dla czujnika ABS, są pokrzywione lub nie równe? Sprawdzałem sobie wszystkie rachunki i po tym sobie przypomniałem, że miałem wymienianą piastę i za jakiś czas po wymianie mi się to stało. Czy piasta do Octavi jest identyczna z piastą do golfa. Z góry dzięki za odpowiedź
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.