klimatyzacja MK3
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
montaż klimy w Passat B3
Skorzystam z dyskusji/wątku.
Jestem w trakcie montażu klimy w Passacie B3, ale napotkałem problem.
Problem jest opisany na forum Passata - TU (post nr 52 z dn. 24.07.2009)
Pokrótce chodzi o to że mam zbyt małą odległość pomiędzy sprężarką a chłodnicą i wąż wodny pomiędzy króćcem obudowy termostatu a dolnym króćcem chłodnicy jest uciskany przez kompresor.
Jeżeli to możliwe prosiłbym o fotki rozwiązania w samochodach.
Wiem, że w golfach jest nieco inaczej (krótsza chłodnica - max 630mm, a w passacie 720mm), ale konstrukcyjnie prawie to samo.
Jestem w trakcie montażu klimy w Passacie B3, ale napotkałem problem.
Problem jest opisany na forum Passata - TU (post nr 52 z dn. 24.07.2009)
Pokrótce chodzi o to że mam zbyt małą odległość pomiędzy sprężarką a chłodnicą i wąż wodny pomiędzy króćcem obudowy termostatu a dolnym króćcem chłodnicy jest uciskany przez kompresor.
Jeżeli to możliwe prosiłbym o fotki rozwiązania w samochodach.
Wiem, że w golfach jest nieco inaczej (krótsza chłodnica - max 630mm, a w passacie 720mm), ale konstrukcyjnie prawie to samo.
Ostatnio zmieniony pn lip 27, 2009 09:08 przez Amanda, łącznie zmieniany 3 razy.
był Passat B3 Variant GT 1.8/ABS 1992 + LPG/Zavoli/BingoM
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
Nie, mam od innej wersji - musiał być inny bo poprzednio była inna chłodnica, krótsza (525x380).Gdyby nie było kompresora wąż byłby OK.
W Etce trudno "wyczaić" co powinno być, tak jest tyle typów i wersji że można się zamotać najlepiej gdyby mi ktoś kto ma podobny silnik i klimę zrobił fotkę lub podał konkretne numery katalogowe jakie ma.
============================
OK chyba domacałem się - muszę mieć inna chłodnicę z króćcami z drugiej strony (z lewej strony samochodu (i oczywiście węże do tego), albo ... obrócić posiadana "do góry nogami"
W Etce trudno "wyczaić" co powinno być, tak jest tyle typów i wersji że można się zamotać najlepiej gdyby mi ktoś kto ma podobny silnik i klimę zrobił fotkę lub podał konkretne numery katalogowe jakie ma.
============================
OK chyba domacałem się - muszę mieć inna chłodnicę z króćcami z drugiej strony (z lewej strony samochodu (i oczywiście węże do tego), albo ... obrócić posiadana "do góry nogami"
Ostatnio zmieniony pn lip 27, 2009 13:34 przez Amanda, łącznie zmieniany 2 razy.
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
OK, ale to Passat (B3), a tam jest nieco inaczej toto rozwiązane - chłodnica jest mocowana dolną częścią (w taka belkę/wzmocnienie poprzeczne) i górą dociskana śrubami wkręcanymi w górną część pasa przedniego. Cała "powierzchnia" chłodnicy (z króćcami włącznie) nie jest niczym ograniczana.
jest Audi A6 C5 2.4+LPG
jest Audi A6 C5 2.4+LPG