Spryskiwacze reflektorów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Spryskiwacze reflektorów
Witam chcem zamontować u siebie spryskiwacze reflektorów intresuje mnie czy jest konieczność wymiany zderzaka przedniego czy są miejsca odznaczone do wycięcia i do zamontowania dysz. j jak by ktoś miał schemat instalacji podłączenia też bym był bardzo wdzięczny .
schemat do sprysków
http://volkswagen.msk.ru/electro/g4/g4_wd18.pdf
fotoporada jak zamontować w borze
http://volkswagen.msk.ru/electro/g4/g4_wd18.pdf
fotoporada jak zamontować w borze
[b]148KM/326Nm[/b]
- Lukasz_mk2
- Forum Master
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
demontaż spryskiwaczy reflektorów
witam
chcę się podłączyć pod temat bo nie znalazłem informacji a może ktoś mi pomoże
cieknie mi płyn ze spryskiwacza reflektora i muszę go zdemontować żeby zobaczyć co jest grane - pytanie brzmi czy muszę demontować przedni zdeżak czy dojdę do niego (tego spryskiwacza) od strony nadkola ??? - niechcę niepotrzebnie za dużo rozbebeszyć
chcę się podłączyć pod temat bo nie znalazłem informacji a może ktoś mi pomoże
cieknie mi płyn ze spryskiwacza reflektora i muszę go zdemontować żeby zobaczyć co jest grane - pytanie brzmi czy muszę demontować przedni zdeżak czy dojdę do niego (tego spryskiwacza) od strony nadkola ??? - niechcę niepotrzebnie za dużo rozbebeszyć
- Lukasz_mk2
- Forum Master
jak cieknie ci spryskiwacz to na wężach od sprysków jest takie "cóś" co się zwie dysza spiętrzająca, która oprócz tego że służy do wzmacniania ciśnienia to jeszcze nie pozwala wywalać płynu gdy nie spryskujesz lamp. Zasada naczyń połączonych (zbiorniczek wyrównawczy jest wyżej niż dysze). Więc jeśli ten zaworek przepuszcza płyn to ze sprysków się leje
- mg-maciek
- Ma gadane
- Kontakt:
tylko u mnie cieknie z jednego spryskiwacza - lewego, a zaworek odpowiada pewnie za oba spryskiwacze chyba że na każdy jest oddzielny zaworekLukasz_mk2 pisze:jak cieknie ci spryskiwacz to na wężach od sprysków jest takie "cóś" co się zwie dysza spiętrzająca, która oprócz tego że służy do wzmacniania ciśnienia to jeszcze nie pozwala wywalać płynu gdy nie spryskujesz lamp. Zasada naczyń połączonych (zbiorniczek wyrównawczy jest wyżej niż dysze). Więc jeśli ten zaworek przepuszcza płyn to ze sprysków się leje
czy wystarczy go wymienić i będzie ok ???
ponawiam pytanie czy dojdę to tego ustrojstwa bez zdejmowania zderzaka ???
- Lukasz_mk2
- Forum Master
mg-maciek, nie wiem jak jest w mk4 w mk3 jest tylko jeden zaworek ale w mk4 mogą być dwa. Żeby zbadać ten zaworek spróbuj położyć się pod autem to może go zlokalizujesz, ja u siebie zakładając spryski nie ściągałem zderzaka więc może u ciebie też można to zrobić bez ściągania zderzaka. Sam zaworek wygląda jak trójnik tylko troche grubszy
Odpowiedź - musisz zdjąć zderzak, a raczej poszycie zderzaka, bo spryskiwacz jest przykręcony do zderzaka właśnie pod poszyciem. Roboty ze zdjęciem kilka minut. Odkręcasz po 4 śruby w nadkolach, dwie pod małymi kratkami na dole i 5 pod atrapą.mg-maciek pisze:pytanie brzmi czy muszę demontować przedni zdeżak czy dojdę do niego (tego spryskiwacza) od strony nadkola ???
W MK4 nie ma jako takich zaworków, bo wszystko jest w spryskiwaczu.mg-maciek pisze:tylko u mnie cieknie z jednego spryskiwacza - lewego, a zaworek odpowiada pewnie za oba spryskiwacze chyba że na każdy jest oddzielny zaworek
Tak więc jak rozbierzesz zderzak to odpal spryskiwacz i zobacz skąd Ci cieknie.
Tu masz schemat jak to wygląda w MK4:
. . . . . . . . . . MOJA BYŁA GOLFINA . . . . . . . . . . . . . MOJA OBECNA JETTA . . . . . . . . . .