klapka cieple/zimne powietrze
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
klapka cieple/zimne powietrze
witam!!
tak jak w temacie..ta klapka w dolocie do filtra odpowiadajaca za cieple zimne powietrze ma po rozgrzaniu opasc tak aby szlo zimne??wydaje mi sie ze powinna...otoz u mnie jest caly czas na gorze zamyka zimne, dopiero kiedy odepne wezyk opada...
objaw mam taki ze po rozgrzaniu silnika auto jest slabsze a przy przegazowaniu po odjeciu gazu szarpie silnikiem wrecz kontrolka akum juz blyska tak jakby miaj gasnac...
gdzie tkwi problem i ewnt czy teraz w lecie moge wypiac ten wezyk aby miec zimne caly czas.
prosze o pomoc
aha silnik 1.3 mh gaznik
i jesce jedno sciagajac ten dolot zauwazylem ze pekniety jest ten waz z nad kolektora ktory daje cieple pow...mozna tak jezdzic do zimy kiedy to ciepe bardziej potrzebne
tak jak w temacie..ta klapka w dolocie do filtra odpowiadajaca za cieple zimne powietrze ma po rozgrzaniu opasc tak aby szlo zimne??wydaje mi sie ze powinna...otoz u mnie jest caly czas na gorze zamyka zimne, dopiero kiedy odepne wezyk opada...
objaw mam taki ze po rozgrzaniu silnika auto jest slabsze a przy przegazowaniu po odjeciu gazu szarpie silnikiem wrecz kontrolka akum juz blyska tak jakby miaj gasnac...
gdzie tkwi problem i ewnt czy teraz w lecie moge wypiac ten wezyk aby miec zimne caly czas.
prosze o pomoc
aha silnik 1.3 mh gaznik
i jesce jedno sciagajac ten dolot zauwazylem ze pekniety jest ten waz z nad kolektora ktory daje cieple pow...mozna tak jezdzic do zimy kiedy to ciepe bardziej potrzebne
Ostatnio zmieniony wt sie 04, 2009 17:37 przez no1984, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Ma gadane
-
- Ma gadane
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Paweł Marek
- V.I.P.
to to co kolegaartur1902, ci napisał, to taki termostacik, zamyka się na ciepłym, u ciebie widać nie działa, albo ktoś się pomylił i wężyk od klapki podpiął z jego pominięciem
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
jest wszystko- od podstawy gaznika do spodu obudowy fitra idzie wezyk do czerwonego urzadzonka i od tego urzadzonka idzie kolejny wezyk ktory steruje klapka..tylko chodzi mi o to ze ten wezyk przy klapce zasysa powietrze automatycznie zamykajac klapke - a przy gazownaiu jeszcze mocniej zasysa co moim zdaniem calkowice uniemozliwia otwarcie klapki...
kwestia jest taka czy gdyby pomylone byly miejsca wezykow pod filtrem (w tym urzadzonku czerwonym- zwanym wg ksiazki czujnikiem temp) to dawalo by taki efekt...
czy ten czujnik temp(wg ksiazki) jest zepsuty??
czy termostat w dolocie powietrza( nazwany tak w ksiazce) czyli klapka jest zepsuta- ale ona przeciez dziala...spada odpieta podnosi sie gdy zassana...
kwestia jest taka czy gdyby pomylone byly miejsca wezykow pod filtrem (w tym urzadzonku czerwonym- zwanym wg ksiazki czujnikiem temp) to dawalo by taki efekt...
czy ten czujnik temp(wg ksiazki) jest zepsuty??
czy termostat w dolocie powietrza( nazwany tak w ksiazce) czyli klapka jest zepsuta- ale ona przeciez dziala...spada odpieta podnosi sie gdy zassana...
byłem patrzec teraz pod maske i u mnie jest tak:
stojąc przed autem z termostu wychodzą dwa króćce. Do tego z prawej idzie wężyk z podstawy gaźnika a od tego z lewej idzie wężyk na sterowanie klapką
Jeśli to masz prawidłowo to tak jak kolegaPaweł Marek, do wymiany ten czerwony termostacik
stojąc przed autem z termostu wychodzą dwa króćce. Do tego z prawej idzie wężyk z podstawy gaźnika a od tego z lewej idzie wężyk na sterowanie klapką
Jeśli to masz prawidłowo to tak jak kolegaPaweł Marek, do wymiany ten czerwony termostacik
Ostatnio zmieniony śr sie 05, 2009 09:21 przez artur1902, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
ale zrozum ze zasysanie otwiera klapkę nie zamyka i tak ma być póki silnik zimny. Jak się rozgrzeje to termostacik się zamknąć ma i klapka wraca do pozycji wyjściowej czyli na "zimne". Póki nie masz nowego termostaciku zdejm wezyk od klapki zaślep go od strony termostaciku i klapka będzie cały czas na zimne co poprawi moc silnika na gorąco. A do zimy zaopatrzysz się w nowy termostacik.no1984 pisze:wezyk przy klapce zasysa powietrze automatycznie zamykajac klapke
Ostatnio zmieniony śr sie 05, 2009 09:30 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
rozebralem to jeszcze raz..sciaglem ta czerwona czesc pytalem w jednej hurtowni motoryzacyjnej ale powiedzieli ze nigdy nie mieli takiego...narazie nie mam kasy wiec odpuscilem ale przeczyscilem ten co mam podmuchalem i narazie wyglada na to ze jest tak jak ma byc(wezyki byly dobrze podlaczone) coprawda dalej auto po rozgrzaniu chodzi nie rowno ale coz...wiele jesce rzeczy do zbadania zostaje:)
wielkie dzieki za pomoc!!
wielkie dzieki za pomoc!!
czyli co? po nagrzaniu silnika zamyka dopływ ciepłego powietrza?no1984 pisze:narazie wyglada na to ze jest tak jak ma byc
oprócz tego masz jeszcze wężyk podciśnieniowy na samym gaźniku. Podłączony jest do takiego czarnego elementu (siłownik podciśnienia)
jeszcze jeden idzie do aparatu zapłonowego
posprawdzaj też te
Old volkswagen's never die...