problem z klaksonem
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z klaksonem
witam forumowiczów, mam problem z klaksonem a dokładnie to z masą na kierownicy, nie wiem jak podłączyć wałek kierownicy aby była na nim masa gdyz przez to nie działa mi klakson . gdy dotknę mase do stacyjki klakson dział a gdy do wałka kierownicy to nie co zrobic aby na nim była masa, zaznaczam że wszelkie połączenia kończyły sie faiskiem gdyż kabel przy kręceniu kierownica sie urywał....
mase masz na wieloklinie na który zakłada się kierę, zaś plus jest za styku w kształcie kiła (dokładnie go widać po zdjęciu kierownicy) z kolumni wychodzi blaszka która dotykając tego styku za kierownicę powoduje że masz plus pod guzikiem na kierownicy, sprawdż połączenia na samej kierownicy czy tam masz dore styki
...
na kierownicy nie ma masy, tego jestem pewien, plus przy zetknięciu z kierownicą wałkiem kierownicy wieloklinem nie daje sygnału ten wielokilin o którym piszesz nie jest masą, tu mam problem.... plus wiem fgdzie jest i też wiem gdzie w kierownicy jest za to masa znikneła:) inaczej nie ma przejścia masy w wieloklinu na kierownice
i właśnie tu jest problem gdyż naprawde na wałku nie tej masy.... gdy zewre plus z wałkiem to nic sie nie dzieje ale gdy tylko połącze wałek z obudową stacyjki to wtedy wszystko w porządku ale jak kojarzysz to zapomocą kabelka nie da rady bo wałek sie kręci i kabelek szybko sie urwie.... nie wiem moze masa która idzie na wałek jest gdzie przrwana między nim a karoserią?
tam nie ma zadnego plusa jeden przewod jest to masa z kolumny kierownicy dochodzi do jednej blachy w kierownicy od nastepnej blachy odchodzi drugi przewod ktory jest dolaczony do takiego kolka u dolu kierownicy po ktorym slizga sie taka mala blaszka ktora dalej polaczona z instalacja daje minus do klaksonu. to dziala tak samo jak krancowka w drzwiach i nie ma tam plusa tylko masa
masz wyrażnie zaznaczony "+" i "-" kolorem czerwonym zaznaczyłem gdzie nz kierownicy masz wybite biegunykesier pisze:tam nie ma zadnego plusa jeden przewod jest to masa z kolumny kierownicy dochodzi do jednej blachy w kierownicy od nastepnej blachy odchodzi drugi przewod ktory jest dolaczony do takiego kolka u dolu kierownicy po ktorym slizga sie taka mala blaszka ktora dalej polaczona z instalacja daje minus do klaksonu. to dziala tak samo jak krancowka w drzwiach i nie ma tam plusa tylko masa
...
nie no chłopie nie zasmucaj mnie przecież kierownica tam gdzie naciskasz żeby klakson działał to jest z gumoplastiku(to prądu nie przewodzi) stąd musi być dobrowadzoni + i - , defakto minus na kier. jest brany z wieloklinu kokumny(to coś na czym jest założona kiera a) + jest brany że styku kołowego pod kierownicą( ta blaszka o której starałeś się niezrozumiale napisać),czyli jak zewrze te dwa przewodu nz zdjęciu to powinien klakson działaćkesier pisze:no i jak zwierasz klakson to + i - no to razem = ZWARA , OD KIEDY TO ZWARCIE DWOCH ROZNYCH BIEGONOW POWODUJE ZADZIALANIE CZEGOKOLWIEK OPROCZ BEZPIECZNIKA
...
sprawdz lepiej dobrze zobacz co zwiera sie po nacisnieci klaksonu w kierownicy , no to jak tam jest plus i minus to wtlumacz mi zasade dzialania tego klasonu tymi blaszkami w kierownicy poprostu zamykasz obwod nie ma tam plusa!!!!!!!!!!!!!misiek10111 pisze:nie no chłopie nie zasmucaj mnie przecież kierownica tam gdzie naciskasz żeby klakson działał to jest z gumoplastiku(to prądu nie przewodzi) stąd musi być dobrowadzoni + i - , defakto minus na kier. jest brany z wieloklinu kokumny(to coś na czym jest założona kiera a) + jest brany że styku kołowego pod kierownicą( ta blaszka o której starałeś się niezrozumiale napisać),czyli jak zewrze te dwa przewodu nz zdjęciu to powinien klakson działaćkesier pisze:no i jak zwierasz klakson to + i - no to razem = ZWARA , OD KIEDY TO ZWARCIE DWOCH ROZNYCH BIEGONOW POWODUJE ZADZIALANIE CZEGOKOLWIEK OPROCZ BEZPIECZNIKA