pokrzywiło wahacz, rozlatujące łożyska

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Buli1
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

pokrzywiło wahacz, rozlatujące łożyska

Post autor: Buli1 » wt sie 25, 2009 10:28

Witam.Mam Golfa 3 z 94r 1.9tdi.Około 3 miesięcy temu wymieniłem wahacz.od kilku dni zaczęło trząść autem.Okazało się,ze obydwa wahacze są pokrzywione.Od czego to się tak szybko mogło stać?
Drugi problem to łożyska.W przeciągu 3 miesięcy trzy razy wymieniłem łożyska,z różnej firmy,różne ceny i każde wyje po niedługim czasie.Ostatnie rozleciało się podczas jazdy,koło się urwało.Proszę o pomoc

Wymienione były też piasty!
Ostatnio zmieniony wt sie 25, 2009 10:30 przez Buli1, łącznie zmieniany 1 raz.

Buli

jaszczur
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: jaszczur » wt sie 25, 2009 12:14

Buli1, wsio zalezy jakiej firmy łożyska,w grę wchodzą rouvilla skf ina,fag z nimi problemu nie będzie,oczywiście też zależy to od poprawnego montażu
co do wahaczy sprawa ma sie podobnie ,jesli to był tani zamiennik tak sie sprawy mają

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » wt sie 25, 2009 17:21

Buli1 pisze:Witam.Mam Golfa 3 z 94r 1.9tdi.Około 3 miesięcy temu wymieniłem wahacz.od kilku dni zaczęło trząść autem.Okazało się,ze obydwa wahacze są pokrzywione.Od czego to się tak szybko mogło stać?
Drugi problem to łożyska.W przeciągu 3 miesięcy trzy razy wymieniłem łożyska,z różnej firmy,różne ceny i każde wyje po niedługim czasie.Ostatnie rozleciało się podczas jazdy,koło się urwało.Proszę o pomoc

Wymienione były też piasty!
no to jeśli cała zawieszka była wymieniana i wszystko dało ciała to zdecydowanie trzebabyło przyjrzeć sie marce i jakości tych elementów...

żeby zgiąc wahacz tro trzeba się mocno napocić :helm: albo uderzyć w krawęźnik, albo gdzieś się rozwalić...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
$layer
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: $layer » wt sie 25, 2009 17:55

Łożyska to only SKF i poprawny ich montaż na dobre piasty. A krzywe wahacze to tylko mogłeś gdzieś walnąć albo też zły montaż bo inaczej jak? :chytry:

Tomek_Dx
Ma gadane
Ma gadane
Kontakt:

Post autor: Tomek_Dx » wt sie 25, 2009 18:31

Podstawą są oryginalne części. Jeśli masz stare wahacze to wymień w nich na prasie tylko elementy metalowo-gumowe (tzw silentbloki) lub kup oryginalne wahacze uzywane na szrocie. Co do łozysk to na 90% zły montaż tj papieprzanie w nie młotkiem lub nieuzywanie odpowiednich tulejek do montażu na prasie czy ściągaczu. Dlaczego wymianiałeś oryginalne piasty? przeciez one są niezniszczalne :) Nawet liche łozysko powinno wytrzymać z 50tys km a skf lub fag starczy na 100-150tys km

Tomek Dx

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr sie 26, 2009 14:45

Tomek_Dx pisze:przeciez one są niezniszczalne
dokładnie... może wbita była bieżnia na siłę i się pokrzywiły, albo może jakaś inna magia...

vwlifestyle.pl
Obrazek

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”