MK2 problem po wymianie zegarów
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
MK2 problem po wymianie zegarów
Wiam posiadam golfa 87rok silnik1.8 90 koni zachciało mi się wymienić budziki na takie z obrotomierzem wszystko poszło jak po maśle z tym tylko że budziki które kupiłem miały przerwaną taśmę od obrotów więc oddałem do ziomków elektroników w celu pomostkowania ,budziki założyłem oroty działają ale gdy podczas jazdy gdy obroty przekroczą 2-3 tysiące zaczyna pulsować kontrolka od oleju i zajebiście brzęczy a na starych budzikach tego nie było jaka jest tego przyczyna bo myśle że odma jest ok ponieważ na starych tego nie było za to podczas wysokich temperatur kontrolka delikatnie się zapalała ale to było do przeżycia ,natomiast ten bzyczek jest nie do wyrobienia .MAM pytanie jaka może być przyczyna coś z czujnikami czy elektronicy źle to zrobili i gdzieś się zwiera??? PROSZE O POMOC
a moze to przypade deska jest dobra a cos z cisnieniem sie stolo wiec lepiej to sprawdzic najpierw zamiast zwalasc na deska bo mozesz uszkodzic silnik ale sprawdz jeszcze na starych zegarach jak jest bo i owszem moze cos ci zwiera ( albo niestyk) i robi sie bledny sygnal ze brak cisnienia
pozdrawiam
pozdrawiam
-
- Nowicjusz
Właśnie byłem na dworzu założyłem stare budziki i wszystko jest ok , ale musze powiedzieć że te moje stare też są dziwne ponieważ jest tam kontrolka żółta od świec żarowych bodajże a przecież moja golfina to 1.8 benzyna więc już sam nie wiem o co biega (niejest to żaden wałek od polaków ponieważ sam go kupiłem w szkoplandii).Może ktoś potrafi mi powiedzieć o co biega .POZDRO DLA VW MANIAKÓW
[ Dodano: Nie Lut 05, 2006 12:13 ]
aha a jeśli to elektronicy *#cenzura#* te budziki czy da się to naprawić ?
[ Dodano: Nie Lut 05, 2006 12:13 ]
aha a jeśli to elektronicy *#cenzura#* te budziki czy da się to naprawić ?
witam ja mam Golfa III i ostatnio tez mi sie zaczelo tak dziac z tym olejem jak sie silnik zagrzeje to zaczyna swiecic olej i piszczy bzyczek!!!Wymienilem juz dwa czujnki i nic to nie daje!!!Slyszalem ze w Golfach to licznki mialy maly feler i nie trzeba sie tym przejmowac,ale wiem ze to w korza jak by ktos wiedzial cos wiecej na ten temat to dajcie znac!!!POZDRO
Masz silnik 1.8RP i w niektórych deskach rozdzielczych w golfach z tym silnikiem była pomarańczowa kontrolka "check engeene" , pewnie jest ona w dolnym rzędzie z prawej strony i jest taki symbol silnika z piorunem, a faszyści nic nie kombinowali , sam mam taką deskę, a ta kontrolka jest bardzo pomocna bo sygnalizuje błędy komputera.Grzesław_VW pisze:Właśnie byłem na dworzu założyłem stare budziki i wszystko jest ok , ale musze powiedzieć że te moje stare też są dziwne ponieważ jest tam kontrolka żółta od świec żarowych bodajże a przecież moja golfina to 1.8 benzyna więc już sam nie wiem o co biega (niejest to żaden wałek od polaków ponieważ sam go kupiłem w szkoplandii).Może ktoś potrafi mi powiedzieć o co biega .POZDRO DLA VW MANIAKÓW
No chyba że masz napradwe deske z diesla i jest tam kontrolka z symbolem swiec żarowych ????????
U mnie był ten sam problem przy wymianie zegarów.Grzesław_VW pisze:Wiam posiadam golfa 87rok silnik1.8 90 koni zachciało mi się wymienić budziki na takie z obrotomierzem wszystko poszło jak po maśle z tym tylko że budziki które kupiłem miały przerwaną taśmę od obrotów więc oddałem do ziomków elektroników w celu pomostkowania ,budziki założyłem oroty działają ale gdy podczas jazdy gdy obroty przekroczą 2-3 tysiące zaczyna pulsować kontrolka od oleju i zajebiście brzęczy a na starych budzikach tego nie było jaka jest tego przyczyna bo myśle że odma jest ok ponieważ na starych tego nie było za to podczas wysokich temperatur kontrolka delikatnie się zapalała ale to było do przeżycia ,natomiast ten bzyczek jest nie do wyrobienia .MAM pytanie jaka może być przyczyna coś z czujnikami czy elektronicy źle to zrobili i gdzieś się zwiera??? PROSZE O POMOC
Nie wiem jak w benzynie ale w dieslu problem był następujący.
W starszych rocznikach silniki były wyposażone tylko w jeden czujnik (0.3 bara) ciśnienia oleju w głowicy. Natomiast zegary mogą byż z nowszego modelu wyposażonego w dwa czujniki ciśnienia (0.3 bara w głowicy i 0.9 - 1.8 bara zależnie od silnika przy filtrze oleju ). Rozwiązanie problemu jest następujące wejście na drugi czujnik łączysz z masą i kontrolka nie będzie się włanczać powyżej 2 - 3 tys obrotów (takie zegary mają dynamiczną kontrolę ciśnienienia i jesli nie dostaną sygnału o odpowiednim ciśnieniu w odpowiednim zakresie obrotów wtedy sygnalizują błąd więc jeśli nie ma drugiej czujki układ odbiera to jako brak odpowiedniego ciśnienia).
Jeśli licznik jest na dwa wtyki to o ile dobrze pamiętam są to przewody w kostce po lewej stronie (siedządz za kierownicą) i są to w niej dwa środkowe przewody (górny i dolny) pewnie nie masz jednego z nich (bo pewnie nie masz dwóch czujników) w miejsce brakującego przewodu łączysz mase i po sprawie.
Licznik dalej będzie wskazywał ewentualne nieprawidłowości z czujnika w głowicy tak więc nie pozostaniesz bez sygnalizacji
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz