[mk2]Jak uszczelnić kolektor?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
[mk2]Jak uszczelnić kolektor?
Może mi ktoś wytłumaczyć jak można uszczelnić połączenie róry biegnącej do katalizatora z kolektorem wydechowym .Tam trzeba wymienić uszczelniacz ?Silnik to 1.8 RP.Róra połączona jest takimi blaszkami które śćiskaja te dwa elementy .Słyszałem że sa dostępne na rynku pasty do uszczelniania wydechu mozna to zastosować?Prosze o pomoc.
Ostatnio zmieniony pt lut 10, 2006 20:30 przez elektro, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
rozumiem ze spaliny wydostaja sie na tym laczeniu ? najlepiej wymienic ta uszczelke a jezeli nie masz pod reka to silikon z miedzia jest dostepny na rynku WHURT a LOCTITE a i wiele innych napewno dostaniesz w jakims motoryzacyjnym jednak moze sie okazac ze koszt silikonu Thermo jest wiekszy niz sama uszczelka wiec chyba odpowiedz masz
no z góy może być problem - bo jeśli jest tak jak w 1,6TD - czyli 2 blaszki w kształcie litery C to ja w blaszkę tj. w otwory wkładałem 2 duże śrubokręty rozginając tą blaszkę do zdjecia - uszczelka siatkowa nie jest tak znowu droga więc raczej wymień, gorzej jest z założeniem - robiłem to tak że na ziemi lub w imadle rozciągałem blaszkę - np śrubokrętakim rozginając na boki i w środek wkładałem ucięty pręt stalowy który rozpierał blaszkę - następnie zakłądałem na połaczeni i uderzałem z boku żeby wybić pręta - innej metody nie wymysliłem a ta była skuteczna - robiłem tak kilka razy z tym że zawsze w dieslach - nie wiem jak jest to w benzynie ale podejrzewam że identycznie.