Mieszek dźwigni biegów

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Mieszek dźwigni biegów

Post autor: polarny » sob paź 10, 2009 21:06

Witam! Mam taki problem. Staram się wymienić mieszek skórzany dźwigni biegów. Wzorowałem sie na linku z forum passata LINK. I wszystko cacy do etapu montażu nowego. Chodzi o tą tulejke plastikową co trzyma mieszek żeby go nie ściągnąć. Stary wyrwałem cały ale nowego nabić się nie da. Prawie połamałem tą tulejkę ale patrząc logicznie to ona chyba jakaś nie demontowalna jest. Auto to mk4 1.6SR, '99.

Awatar użytkownika
marcoln
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: marcoln » sob paź 10, 2009 21:09

marcoln

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: polarny » sob paź 10, 2009 21:23

No i właśnie problem jest w tym, że w tym linku jest napisane, żeby tą tulejkę nr 1 ściągnąć w dół. A ona na logikę ściągnąć w dół się nie da. Inne plastki (wypustki drążka) ją trzymają. Takie próby skończyły się już lekkim nadłamaniem tej tulejki. Może ten patent działa w dieslu, bądz innej wersji mk4 jednak nie u mnie. Może poprostu nie widze fizycznej możliwości, by poprawnie ten mieszek zamontować bez połamania tej tulejki. Może trzeba kupić w ASO gotowy z gałką do zamontowania za kupe kasy ;). Ratujcie bo sprawa pewnie błacha tylko patent potrzebny dobry.

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » sob paź 10, 2009 21:25

polarny pisze:Chodzi o tą tulejke plastikową co trzyma mieszek żeby go nie ściągnąć.
wsadź w szczelinę między gałkę a tą plastikową obejmę jakiś szeroki wkrętak i podważaj. Może tym sposobem uda Ci się jakoś tą obejmę zsunąć?

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: polarny » sob paź 10, 2009 21:36

Tak robiłem kolego kiss, ale to tylko połamaniem tulejki skutkuje i tych wypustek. Szczelina jest zbyt wąska by nabić nowy mieszek nawet z cienkiej skóry, który nabyłem. O grubym jak w allegro nawet nie ma mowy choć wydają mi się lepsze te z allegro jak fabryczne bo grubsze i też solidnie zszyte jak fabryczne. Pewnie zależy od sprzedawcy.

Awatar użytkownika
kiss
VWGolf.pl Killer
VWGolf.pl Killer

Post autor: kiss » sob paź 10, 2009 22:09

ja robiłem tak, że najpierw wciskałem wkrętak w miejsce oznaczone na rys nr 3 i lekko podważałem a potem drugim wkrętakiem też podważając leciałem dookoła. Nic się nie połamało

Obrazek

polarny
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: polarny » sob paź 10, 2009 22:39

OK kiss. Jutro spróbuję powalczyć znowu. Najwyżej się połamie ta tulejka do reszty.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”