problem z centralnym zamkiem, klapa nie chce sie otwierac
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
problem z centralnym zamkiem, klapa nie chce sie otwierac
nie mogge dostac sie do bagaznika , nie wiem czemu nie chce sie otworzyć centralnym, mimo iz slychcac ze cos tam jakis mechanizm chodzi wczasie gdy sie przcisnie od centralnego otwieranie, a mam taki dodatkowy jeszcze problem ze nie mam możliwości wogole sie dostać bo jak to przypuszczam nigdy tylna klapa nie byla nigdy kluczykiem i nie da sie go wogole do zamka wsadzić jest zaśniedziały.
-
- Użytkownik
Re: problem z centralnym zamkiem, klapa nie chce sie otwiera
dm84 pisze:nie mogge dostac sie do bagaznika , nie wiem czemu nie chce sie otworzyć centralnym, mimo iz slychcac ze cos tam jakis mechanizm chodzi wczasie gdy sie przcisnie od centralnego otwieranie, a mam taki dodatkowy jeszcze problem ze nie mam możliwości wogole sie dostać bo jak to przypuszczam nigdy tylna klapa nie byla nigdy kluczykiem i nie da sie go wogole do zamka wsadzić jest zaśniedziały.
Podejrzewam,że problem jest ten sam,który ja mam.Otóż trzeba dostać się do bagażnika od środka,wymontować tapicerkę z drzwi i otworzyć je ręcznie.Potem wymontować wkładkę,jeżeli pójdzie bez oporów,jeżeli nie to trzeba trochę pokombinować a na koniec włożyć ją do jakiegoś płynu i moczyć,może się odmoczy i zacznie działać.Jak nie to pozostaje wymiana wkładki.
bogmaj
a mógłbym dostać krotki instruktarz od Was ilustrowany graficznie lub opisowojak sie dostac od srodka:), po kilku probach wlozenia klucza do zamka tylko tyle sie udalo go wlozyc dalej nie pojdzie
Ostatnio zmieniony czw paź 29, 2009 14:44 przez dm84, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Forum Master
Nie nie zalejesz (nie wiem czy we wszystkich wd jest taka rurka zakładana na końcówkę którą najlepiej włożyć zamiast kluczyka i trysnąć). Walnij wd40 poczekaj trochę włóż klucz pokręć i tak kilka razy i musi puścić.
Jak nie chce się otworzyć za klamkę to pomaga pokręcenie kluczykiem, zamknięcie centralnym i otwarcie. Popróbuj ten kluczyk przekręcić i radzę to samo zrobić z resztą drzwi Bo jak w peugeocie 206 mi padł pilot to wcale dostać do środka się nie mogłem...
Jak nie chce się otworzyć za klamkę to pomaga pokręcenie kluczykiem, zamknięcie centralnym i otwarcie. Popróbuj ten kluczyk przekręcić i radzę to samo zrobić z resztą drzwi Bo jak w peugeocie 206 mi padł pilot to wcale dostać do środka się nie mogłem...
Ostatnio zmieniony pt paź 30, 2009 01:48 przez poolak2006, łącznie zmieniany 2 razy.
mechanicz otwierania i zamykania zamka jest sterowany przez taki drut który łaczy sie z ramieniem zamka przez taki malutki zatrzask.najprawdopodobnie drut wypadł z tego zatrzasku lb zatrzask sie wyrobił i mechanizm zamkazostał w połozeniu zamkniety.ale to jest mało prawdopodobne by cos takiego miłao miejsce.próbuj z tym wd do skutku bo tylko tak otworzysz klape by sie dostac i miec mozliwosc by dotrzec do całego mechanizmu poprzez zdiecie plskikowj obudowy klapy.
uzywając wd nie spowodujesz szkód w mechanizmie sterowania zamkiem.
koszt zamka to 130 zł.ostatnio wymienialem zamek gdyz jest tam taki przełaczniczek zintegrowany z zamkiem i w tym przełaczniczku starłys ie styki które wskazują czy klapa jest otwarta czy zamknieta
uzywając wd nie spowodujesz szkód w mechanizmie sterowania zamkiem.
koszt zamka to 130 zł.ostatnio wymienialem zamek gdyz jest tam taki przełaczniczek zintegrowany z zamkiem i w tym przełaczniczku starłys ie styki które wskazują czy klapa jest otwarta czy zamknieta