Problem z silnikiem 2.0 2E 115 KM 91 - 94

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

tornadotyphoon
Nowicjusz
Nowicjusz

Problem z silnikiem 2.0 2E 115 KM 91 - 94

Post autor: tornadotyphoon » pt lis 06, 2009 12:43

Problem jest taki, silnik przestał odpalać, wcześniej gasł przy dohamowaniu lub po prostu na światłach jak stawałem. Ostatnio stało się to dość częste i w końcu przestał odpalać.
Fakty: Iskra jest , rozrusznik kręci, olej wymieniony 400 km temu, paliwo jest pompa paliwa wymieniona na nową, na silniku w miejscu tuż nad filtrem oleju jest taki element w który wchodzi gumowy wąż który idzie od przepony która jest umocowana na pokrywie zaworów, ta plamka pojawiła się jakiś czas temu a teraz kiedy silnik nie odpala powiększyła się dość znacznie. czy jest to możliwe że to z tego powodu mam problem z silnikiem? A jakieś 3 miesiące temu zapaliła mi się lampka oleju i zaczęło coś piszczeć w aucie ale po wyłączeniu i ostudzeniu silnika już się to nie pojawiło.

Proszę o podanie możliwych rozwiązań, co to może być i gdzie szukać problemu.

Awatar użytkownika
wojtasGWE
Ma gadane
Ma gadane

Post autor: wojtasGWE » pt lis 06, 2009 12:48

nie wiem kolego czy ten silnik posiada odme ale jeśli tak to należało by ja wyczyścić

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=91&t=424481
http://nasza-klasa.pl/profile/5208787

tornadotyphoon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tornadotyphoon » pt lis 06, 2009 14:10

a ta odma to jest to coś zamontowane na pokrywie zaworów??? pytam ponieważ nie jestem mechanikiem i nie znam wszystkich potocznych okresleń :)

[ Dodano: 06 Lis 2009 13:43 ]
Dobra poczytałem o tej odmie w internecie i wnioskuje własnie e to jest to !! ale znalazłem taki artykuł wklejam go dla potomnosci :D
http://www.motofakty.pl/artykul/zapomniana_odma.html

tylko jak to się czyści i czy rzeczywiście silnik przestał odpalać przez to, i co może być do czyszczenia?? czy może być taka sytuacja że do czyszczenia jest np. dolot powietrza do silnika ?? bo tuż przed nim jest wpięta odma

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » pt lis 06, 2009 15:04

tornadotyphoon, problem z odpalaniem może byc gdy w tej całej rurze odmy oraz dolocie miedzy przepływomierzem a przepustnicą jest dziura. Przy czym musi być baardzo duża dziura żeby auto nie chciało wcale odpalić, raczej odpali ty6lko beda nierówne wolne obroty i gaśniecie po zdjęciu nogi z gazu. Zrób próbę odpalania z odpietą wtyczką od przepływomierza i napisz co zauwazysz. (najpierw odepnij potem zapalaj nie odwrotnie.) Co do czyszczenia raczej jest zbędne - można to zrobić ale nie jest tak żeby z powodu zabrudzenia dolotu ten silnik całkiem przestał odpalać. Pewien jesteś iskry? Bywa że uszkodzona cewka daje słabiutkę iskrę, która widać okiem ale silnik nie zapali. Jest jasna i niebieskawa?

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

tornadotyphoon
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tornadotyphoon » pt lis 06, 2009 18:22

Dzięki Paweł Marek za odpowiedź podpowiedź, Spróbowałem i po odpięciu kostki przepływomierza auto próbowało zapalić, kaszlał kaszlał, ale nie zapalił, jest to inna reakcja niż dotychczas, ponieważ wcześniej kręcił ale nie próbował nawet zakaszleć.

Sprawdziłem też odmę pod kątem nieszczelności, pęknięta rurka zaraz przy gnieździe w którym jest osadzona. trzeba wymienić

Napisz mi proszę w jakim celu kazałeś zrobić ten test z przepływomierzem, tak dla tych mniej rozgarniętych mechanicznie jak ja :D

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”