kolektor wydechowy z 1.8 do 2.0????

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
kozi218
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

kolektor wydechowy z 1.8 do 2.0????

Post autor: kozi218 » śr lis 25, 2009 20:57

jestem w trakcie zmiany silnika w Passacie b4 1.8 90 koni (silnik adz) i mogę mieć gratis silnik abt 2.0 90 koni z audi b4 wszystko mi pasuje poza przekładka kolektora wydechowego ponieważ kolektor z 1.8 jest z wyjściem na jedna rurę a każde 2.0 ma kolektor z wyjściem na dwururkę i teraz nie wiem co robić a mało tego przy 1.8 sonda jest zamontowana w kolektorze a przy 2.0 sonda jest koło katalizatora.

jeśli mi to ktoś morze jakoś wyjaśnić dlaczego 2.0 ma kolektor z wyjściem na dwururkę a 1.8 na jedna rurę wydechowa??? czy jak zatorze kolektor od 1.8 to coś się będzie psuło??

dodam jeszcze ze te obydwa silniki jeżdżą seryjnie na takim samym wtrysku jednopunktowym i na takim samym zapłonie. jedyna różnica miedzy silnikami jaka się doszukałem jest to ze ma większe tłoki co tez jest logiczne z racji pojemności.

mój plan jest taki by włożyć goły blok razem z głowica z 2.0 i uzbroić go wszystkim osprzętem z 1.8 czyli kolektory wtrysk i zapłon.

czy jest to możliwe????????

[ Dodano: 25 Lis 2009 20:41 ]
dodam ze passat to 96 rok

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr lis 25, 2009 22:59

czemu tak jest nie wiem, fabryka tak wymyśliła. Kolektor od 2.0 tzw dwururka ma już w sobie element elastyczny, dalsze połączenia sa już sztywne, a w 1.8 element elastyczny likwidujący drania jest dalej za kolektorem. Sonda w kataliazatorze musisz być podgrzewana bo jest daleko od silnika, ta w kolekotrze niekoniecznie - zależy jaki typ silnika. Nie widzę powodu dla którego nie mozna by było tego zamienić, poza tym faktem jeszcze że dany wydech jest wyliczony do danego silnika.Ale czy z zamiany klektorów coś wyniknie złego trudno powiedzieć. Raczej nic się nie stanie. Te dwururki sa w cenie, jak ci zostanie to sprzedasz za ponad stówkę przypuszczam jeśli jest w dobrym stanie, bo nie robią tego w zamiennikach

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Awatar użytkownika
kozi218
Mały gagatek
Mały gagatek
Kontakt:

Post autor: kozi218 » śr lis 25, 2009 23:11

wiem ze 2 rurka jest w cenie.... ale mój problem polega na tym ze mam kolektor od Passata po starym 1.8 a z silnika od audi idzie po skosie bo w audi silnik jest zamontowany wzdłuż nie w poprzek.

i teraz nie wiem czy coś zepsuje tym ze założę kolektor od 1.8 z sada w kolektorze bez dwururki.

proszę o pomoc.. morze ktoś już robił takie przeróbki?????

http://www.auto-swiat.pl/sites/www.auto-swiat.pl/themes/autoswiat/images/fanbannery/fan_750x100.png

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”