Silnik się dusi ? traci obroty po wymianie płynu w chłodnicy
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Silnik się dusi ? traci obroty po wymianie płynu w chłodnicy
Cześć, wróciłem dopiero z trasy (łączenie 300 km) 3 razy nastąpiła taka sytuacja, że gdy dałem na bieg jałowy (na skrzyżowaniu oczekując na zielone lub na to czy nikt nie jedzie) gwałtownie obroty spadły na 400-500, silnik popyrkał i zgasł. Jedynym ratunkiem było ( jak później zauważyłem) dodanie gazu by obroty podskoczyły do 1k rpm.
Trwało to dosłownie 5 min (przejeżdżając przez miasto po 100 km bez przerwy 5 min tak się stało i później wróciło do normy)
Przedwczoraj wymieniałem płyn w chłodnicy na zimowy (wcześniej miałem połowę wody i płynu letniego a poprzedni właściciel lał chyba tylko wodę). Normalnie odpowietrzyłem i nie było żadnych problemów (przejechałem przedwczoraj z 50 km i nic). Dzień wcześniej (co wymieniałem płyn) pod maskę wszedł mi kot, i jakimś cudem "spadł" filtr stożkowy i tak trochę pojeździłem.
Dodam jeszcze, że strasznie dymi z rury białym dymem a płynu nie ubywa :/ nie wiem co się dzieje :/
Czym to może być spowodowane ? jutro mogę jak coś pojechać do mechanika
Trwało to dosłownie 5 min (przejeżdżając przez miasto po 100 km bez przerwy 5 min tak się stało i później wróciło do normy)
Przedwczoraj wymieniałem płyn w chłodnicy na zimowy (wcześniej miałem połowę wody i płynu letniego a poprzedni właściciel lał chyba tylko wodę). Normalnie odpowietrzyłem i nie było żadnych problemów (przejechałem przedwczoraj z 50 km i nic). Dzień wcześniej (co wymieniałem płyn) pod maskę wszedł mi kot, i jakimś cudem "spadł" filtr stożkowy i tak trochę pojeździłem.
Dodam jeszcze, że strasznie dymi z rury białym dymem a płynu nie ubywa :/ nie wiem co się dzieje :/
Czym to może być spowodowane ? jutro mogę jak coś pojechać do mechanika
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 23:39 przez IIgrzesiekII, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
czyżby uszczelka pod głowicą .... sprawdź dokładnie czy płynu nie ubywaIIgrzesiekII pisze:strasznie dymi z rury białym dymem
Ostatnio zmieniony ndz gru 06, 2009 23:57 przez vwer2, łącznie zmieniany 1 raz.
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
Części z demontażu Golf 4 Octavia Polo 9 N
tel. 694 379 076
-
- Nowicjusz
Rozumiem myślałem, że jest tak jak w płynach do spryskiwaczy (całe życie się człowiek uczy)
Silnik to 1.6 AEE 1995 przebieg ciężko stwierdzić na padnięty licznik ale ponad 200k km będzie miał
Też tak myślałem, ale jak się nagrzał to nic nie dymi :/ tzn raz tak raz nie ... a olej bierze średnio, od wymiany do wymiany 500 ml doleje (a zmieniam co 15k km)
Silnik to 1.6 AEE 1995 przebieg ciężko stwierdzić na padnięty licznik ale ponad 200k km będzie miał
Też tak myślałem, ale jak się nagrzał to nic nie dymi :/ tzn raz tak raz nie ... a olej bierze średnio, od wymiany do wymiany 500 ml doleje (a zmieniam co 15k km)
- vwer2
- Sprzedawca
- Kontakt:
Tak może być.Puszcza płyn chłodniczy do cylindra -cylindrów jak rano zapalasz to biało. miałem tak u siebie -pękła głowica i plyn do cylindra leciał. Po zapaleniu biało ,ale jak się nagrzał to już na biało tak nie kopcił
TECH-AUTO MECHANIKA POJAZDOWA ELEKTRONIKA . WULKANIZACJA Komputerowe wyważanie kół. VAG WROCŁAW
tel. 694 379 076
tel. 694 379 076
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz