Brak ogrzewania w aucie.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Nowicjusz
Brak ogrzewania w aucie.
witam. mam problem odnośnie ogrzewania w VW Polo 86' 1.0 . otóż było wszystko ok nagrzewanie odbywało sie bardzo szybko działało wprost idealnie, do dzisiejszego dnia rano odpaliłem auto przejechałem z 10 km miałem nawiew na 3 pozycji i ogrzewanie na mkasa ustawione. lecz ani grama ciepła nie było . nie wiem co sie stało . auto ogólnie stoi i rzadko jeżdze ostatnio. jak ktoś miał podobny problem prosze o pomoc.
- Lukasz_mk2
- Forum Master
a czy wskazówka od temp. się podniosła, dziś rano było zimno i po 10km silnik mógł się jeszcze nie zagrzać, a co za tym idzie nie miało co grzać. Radził bym odpalić auto na postoju i odczekać chwilkę do osiągnięcia 90 stopni i wtedy sprawdzać grzanie. Jeżeli auto osiągnie odpowiednią temp. a z nawiewów będzie leciało zimne powietrze to problem będzie leżał w cięgnach od regulacji ciepło/zimno.
Ostatnio zmieniony czw gru 03, 2009 11:33 przez Lukasz_mk2, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Gadatliwa bestia
Re: Brak ogrzewania w aucie.
zanim cokolwiek rozbierzesz to sprawdź poziom płynu chłodzącego.ryba1986adam pisze:witam. mam problem odnośnie ogrzewania w VW Polo 86' 1.0 . otóż było wszystko ok nagrzewanie odbywało sie bardzo szybko działało wprost idealnie, do dzisiejszego dnia rano odpaliłem auto przejechałem z 10 km miałem nawiew na 3 pozycji i ogrzewanie na mkasa ustawione. lecz ani grama ciepła nie było . nie wiem co sie stało . auto ogólnie stoi i rzadko jeżdze ostatnio. jak ktoś miał podobny problem prosze o pomoc.
-
- Nowicjusz
zajrzałem pod maske a tam bark płynu chłodzącego- tylko teraz gdzie szukac przyczyny musi byC jakis wyciek... dodam ze dolałem płyn do zbiornika i jest wszystko ok tzn. znowu grzeje tylko musze wykluczyc wyciek... dzieki za rede wszystkim...
[ Dodano: 06 Gru 2009 16:49 ]
niestety ale płyn ucieka gdzies pod samochodem jest duza plama orientuje sie gdzie tkwi problem ktory element jest do wymiany gdzie najczesciej zużywa sie element chłodzący?!
[ Dodano: 06 Gru 2009 16:49 ]
niestety ale płyn ucieka gdzies pod samochodem jest duza plama orientuje sie gdzie tkwi problem ktory element jest do wymiany gdzie najczesciej zużywa sie element chłodzący?!
-
- Gadatliwa bestia
prawdopodobnie z pompy choć pewności nie ma.równie dobrze może być gdzieś z węży obok opasek. jak się pompa zaciera to puszcza przez zawór spustowy. Ale i tak sprawdzić musisz sam bo nikt z nas tego za ciebie nie zrobi.ryba1986adam pisze: [ Dodano: 06 Gru 2009 16:49 ]
Ostatnio zmieniony pn gru 07, 2009 20:50 przez CQ, łącznie zmieniany 1 raz.
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Także wrażliwe są (czasem) miejsca wejść sztywnych rurek w chłodnicę - u mnie tak było.
Zapamiętać jak stało auto, wyjechać i ustalić rejon wycieku: czy koło chłodnicy czy bardziej pod szybą itd. Dalej, latarka w rękę i szukać. Po znalezieniu wilgotnego miejsca - wszystko możliwie dokładnie lecz oczywiście bez przesady wytrzeć, uzupełnić płyn i odpalić autko na kilka minut - także na wyższych obrotach, bo wówczas rośnie nieco ciśnienie i lepiej się pokaże wyciek.
Zapamiętać jak stało auto, wyjechać i ustalić rejon wycieku: czy koło chłodnicy czy bardziej pod szybą itd. Dalej, latarka w rękę i szukać. Po znalezieniu wilgotnego miejsca - wszystko możliwie dokładnie lecz oczywiście bez przesady wytrzeć, uzupełnić płyn i odpalić autko na kilka minut - także na wyższych obrotach, bo wówczas rośnie nieco ciśnienie i lepiej się pokaże wyciek.
-
- Nowicjusz
-
- Nowicjusz