Brak świateł tylnych przeciw mgielnych
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Brak świateł tylnych przeciw mgielnych
Witam, w moim golfie IV nie ma świateł tylnych przeciwmgielnych, żarówki ok, bezpieczniki ok. Powiem jeszcze że luzem leży kostka z dwoma grubymi przewodami czerwonym i brązowym
marasek
- Zico63b
- Mistrz KieroVWnicy
Na wtyku lampy tylnej ma być napięcie na kablu szaro-białym, oczywiście przy włączeniu na przeciwmgłowe tylne.
Jeśli na nim nie ma prądu - trzeba sprawdzić z tyłu wyłącznika świateł (tego w tablicy rozdz.) czy wychodzi prąd na też szaro-biały, oznaczenie na wyłączniku NSL
Jeśli na nim nie ma prądu - trzeba sprawdzić z tyłu wyłącznika świateł (tego w tablicy rozdz.) czy wychodzi prąd na też szaro-biały, oznaczenie na wyłączniku NSL
Ostatnio zmieniony wt gru 15, 2009 20:47 przez Zico63b, łącznie zmieniany 1 raz.
jeżeli mogę to się podepnę..też sprawa tyczy się tylnych przeciwmgielnych
jak to jest w ogóle, każdy MKIV z fabryki miał tylne przeciwmgielne po obu stronach?
dzisiaj, wsadziłem żarówkę od przeciw-mgielnego z prawej z tyłu (nie było jej) a tu bach nie świeci nadal. zauważyłem, że w kostce złączającej z prawej jest pusty wolny jeden pin, jest 5 kabli, czyli tak jakby było brak zasilania do właśnie jednej żarówki. z lewej strony jest wszystko czyli 6 kabelków. jak to jest?
Aha i dlaczego u licha nie zaświeca się kontrolka od tylnych przeciwmgielnych, zarówno na liczniku jak i w pokrętle?
dzięki z góry
jak to jest w ogóle, każdy MKIV z fabryki miał tylne przeciwmgielne po obu stronach?
dzisiaj, wsadziłem żarówkę od przeciw-mgielnego z prawej z tyłu (nie było jej) a tu bach nie świeci nadal. zauważyłem, że w kostce złączającej z prawej jest pusty wolny jeden pin, jest 5 kabli, czyli tak jakby było brak zasilania do właśnie jednej żarówki. z lewej strony jest wszystko czyli 6 kabelków. jak to jest?
Aha i dlaczego u licha nie zaświeca się kontrolka od tylnych przeciwmgielnych, zarówno na liczniku jak i w pokrętle?
dzięki z góry
Ostatnio zmieniony wt gru 29, 2009 02:48 przez rozyk_l, łącznie zmieniany 1 raz.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
jak taka jak w tym temacie do do gniazda zapalniczki http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=71299marasek pisze:uzem leży kostka z dwoma grubymi przewodami czerwonym i brązowym
- Qto
- _
- Kontakt:
Skąd takie informacje? Do prawej tylnej lampy nie jest oryginalnie pociągnięta instalacja pod przeciwmgielne...przemol91 pisze:Volkswagen produkując golfa (nie wiem jak inne modele ) wyprowadzil kable na dwie strony - dla wersji angielskiej jak i europejskiej
rozyk_l, jak chcesz mieć dwa przeciwmgielne to musisz pociągnąć kabelek z lewej lampy do wolnego pinu w prawej lampie...
Na włączniku świateł jest sygnalizacja, że są włączone przednie przeciwmgielne, na zegarach jest kontrolka od tylnych.rozyk_l pisze:dlaczego u licha nie zaświeca się kontrolka od tylnych przeciwmgielnych, zarówno na liczniku jak i w pokrętle?
-
- Forum Master
ok , dzieki za info, ale jeszcze sprawa kontrolek,
na pokrętle od świateł są ikonki zarówno przednich jak i tylnych przeciwmgielnych. jeżeli raż pociągne pokrętło do siebie - czyli włączam przód przeciwmg. to się zaświeca ikonka na pokrętle odpowiednia na zielono oraz na zegarach, jeżeli ciągne do końca - czyli włączam tył przeciwmg. to się już nic więcej nie zaświeca informując, że są włączone tylne. dlaczego?
na pokrętle od świateł są ikonki zarówno przednich jak i tylnych przeciwmgielnych. jeżeli raż pociągne pokrętło do siebie - czyli włączam przód przeciwmg. to się zaświeca ikonka na pokrętle odpowiednia na zielono oraz na zegarach, jeżeli ciągne do końca - czyli włączam tył przeciwmg. to się już nic więcej nie zaświeca informując, że są włączone tylne. dlaczego?
- Qto
- _
- Kontakt:
Pokaż foto tego na zegarach...rozyk_l pisze:włączam przód przeciwmg. to się zaświeca ikonka na pokrętle odpowiednia na zielono oraz na zegarach
Przy przednich nie powinna się świecić żadna kontrolka, tylko na włączniku na zielono...przy tylnych powinna być kontrolka, na włączniku nic się nie zmienia.
może się mylę co do kontrolki na zegarach. nie jestem w stanie teraz sprawdzić. ale na cholere zrobili ikonkę na pokrętle skoro się nie zaświeca?Qto pisze:Pokaż foto tego na zegarach...rozyk_l pisze:włączam przód przeciwmg. to się zaświeca ikonka na pokrętle odpowiednia na zielono oraz na zegarach
Przy przednich nie powinna się świecić żadna kontrolka, tylko na włączniku na zielono...przy tylnych powinna być kontrolka, na włączniku nic się nie zmienia.