Witam serdecznie
Nie wiem czy to webasto czy podgrzewacz silnika w samochodzie VW Sharan z 1999r.
Jest minus 3 na zewnątrz ,i po przejechaniu kilku kilometrów ,cos zaczęło brzęczeć w samochodzie
w okolicy tylnych drzwi za kierowca. Po wyłączeniu silnika ,cały czas było to słychać z okolic tylnych drzwi pod samochodem.Po około 3 minutach wyłaczyło się. Nie znalazłem nigdzie żadnego wyłącznika, czy sterownika i nie wiem gdzie go szukać.
Autko posiadam od kilku dni kupionego z komisu na niemieckich tablicach .Wiec nie mogę zapytać właściciela.Prosił bym o pomoc,co to jest czy podgrzewacz czy webasto.Serdecznie
O ile napisałem w złym dziale, to przepraszam ,i o ile możecie to podajcie w jakim to napisać.
dziękuje za pomoc pozdrawiam
czy to webasto czy podgrzewacz
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
czy to webasto czy podgrzewacz
Ostatnio zmieniony śr gru 16, 2009 21:07 przez dertyu, łącznie zmieniany 3 razy.
-
- Mały gagatek
-
- Mały gagatek
To co napisałem jest u mnie w alhambrze '99. W instrukcji do galaxy też to było. Może masz nowszy model i jest inaczej. Z tego co wyczytałem to dodatkowe dogrzewanie włącza się samoczynnie gdy temp. na zewnątrz jest poniżej +5C a woda w obiegu ma poniżej 75 C. Modele z rozbudowanym sterowaniem maja dodatkowy sterownik-programator (na desce po lewej stronie kierownicy) pozwalający na włączenie podgrzewcza o ustawionej godzinie (bez uruchamiania silnika) na ok. 30 minut. Wszystko to w moim autku to teoria bo urządzonko nie działa. Poszukaj coś na www.elektroda.pl bo sporo postów dotyczących ogrzewania w tych autach tam jest.
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 21:35 przez Andrzej132, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
- Kontakt:
Stary, jesteś szczęściarzem bo w większości tych aut to nie działa. Posiadasz dogrzewacz do płynu który znajduję się w okolicach tylnego lewego nadkola. Sterowania nie masz bo włącza to włącznik termiczny umieszczony pod maską w okolicy silnika wycieraczek. W starym modelu włącza ok. 5st. bo w nowym porawili i przy 9st. Możesz zrobić sobie włącznik i ty będziesz decydował kiedy ma się włączyć. Jak coś pisz na gg odnośnie sharana. wiem o nim chyba wszystko. 6998444
Ostatnio zmieniony pt gru 18, 2009 22:00 przez Pacific TDI, łącznie zmieniany 1 raz.