Czy zatarty moze byc silnik

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Manio0013
Nowicjusz
Nowicjusz

Czy zatarty moze byc silnik

Post autor: Manio0013 » śr gru 23, 2009 10:19

Witam
Posiadam Golfa IV 1.9 TDI

Rano wsiadłem do samochodu (-10 mrozu) normalnie odpaliłem podjechałem 20 metrów i sie sam zatrzymałem(tak poprostu bez zadnej przyczyny), po jakis 20 sekundach samochód zgasł sam (nie wiedziałem dlaczego) spróbowałem go odpalic ale nic tak jakby rozrusznik nie krecił. Jak wysiadłem z samochodu zobaczyłem w miejscu gdzie stał przez noc plamę oleju, wyciek cały olej z miski olejowej, która chyba została uszkodzona dzień wcześniej. Rano jak wsiadłem do samochodu nic nie zauważyłem zeby mi sie kontrolka od oleju zapaliła (chyba ze nie zwróciłem uwagi) ale raczej sie nie zapaliła, moze i czujnik sie uszkodził.

Co mogło sie stac prosze o pomoc

Dziekuje

manio

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr gru 23, 2009 10:49

to ewidentna oznaka zatarcia silnika. tzn bez smarowania wzrosła temperatura i materiały odrobinę "napuchły", rozrusznik nie to że się nie kręcił tylko nie mógł przekręcić... na pewno jak próbowałeś kręcić to kabel do rozrusznika robił się momentalnie gorący.

jeśli nie pałowałeś to być może niewiele się stało, ale bez zdjęcia miski i obejrzenia nie ma mowy o trafnej diagnozie. Trzeba by zerknąć wał i panewki (nie było oleju nie było smarowania) do wglądu jeszcze góra silnika tzn można obejrzeć wałek i popychacze czy się nie przytarły jak pracowały na sucho...

poza tym kontrolka powinna się zaświecić i chyba nawet "cos" powinno zacząć irytująco piszczeć :bajer:

vwlifestyle.pl
Obrazek

Manio0013
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Manio0013 » śr gru 23, 2009 10:54

Nic nie było słychac zadnego pisku i tacia poprostu siedziałem w samochodzie silnik chodził na wolnych obrotach nic nie jezdzony 20 metrów przejechał i jak chodził na wolnych obrotach to tak zgasł bez zadnego zgrzytania i piszczenia

manio

Awatar użytkownika
-=ren=-
Forum Master
Forum Master
Kontakt:

Post autor: -=ren=- » śr gru 23, 2009 10:57

no niestety to nie wróży "łatwego rozwiązania". Przytarł się silnik. sam to przerobiłem. Ale z drugiej strony znacznie lepiej że nie jechałeś szybko na wysokich obrotach.

Polecam jazdę na zaprzyjaźniony warsztat i obejrzeć dokładnie wał, panewki, wałek i popychacze. Przy okazji zerknąć co z pompą oleju i smokiem. Wszystko wyczyścić i wymyc z opiłków metalu.

vwlifestyle.pl
Obrazek

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr gru 23, 2009 11:10

Manio0013, dopytaj jeszcze czy MK4 niema czujnika oleju uniemożliwającego odpalenie bez niego.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

Manio0013
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Manio0013 » śr gru 23, 2009 12:06

A mysli pan ze moze miec taki czujnik

[ Dodano: 24 Gru 2009 17:52 ]
Jest jakas nadzieja ze sie nie zatar moze ktos cos wie bo róznie mówia inni ze napewno inni ze nie bo chodził na wolnych i sam zgasł i nic nie było słychac zadnych dziwnych odgłosów

manio

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”