Pytanie o rozmiar felg, pilne.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pytanie o rozmiar felg, pilne.
Witam. Odebrałem dzisiaj od lakiernika swoje piękne alumy i przyszło mi do głowy że zanim kupię do nich opony to upewnie się czy będą pasowały do mojego MK2 (felgi otrzymałem od poprzedniego właściciela auta który twierdzi, że na nich jeździł). Na stronie
http://vwgolf.pl/porady/et.htm widnieje wykaz maksymalnych rozmiarów felg jakie pasują do MK2 bez przeróbek. Zadzwoniłem do serwisu opon i powiedziałem sprzedawcy rozmiar moich felg i powiedział, że powinienem na nie założyć opony o rozmiarze 195/50/15. Rzecz w tym że na felgach widnieje numer 7Jx15H2 RH S75J70 o37. Domyślam się, że to owo o37 to nic innego jak ET 37 a w poradzie pisze 7x15 ET 35 - opony 195/50/15 lub 195/45/15. Nie wiem teraz czy przypadkiem te felgi mają zbyt duże ET jeśli to o37 tego własnie dotyczy. Jeśli okaże się że te felgi mają rzeczywiście ET 37 to będą mi pasowały czy powinienem je jednak sprzedać? Nie chcę w ciemno kupować opon. Dołącze jeszcze foto. Pozdrawiam
http://vwgolf.pl/porady/et.htm widnieje wykaz maksymalnych rozmiarów felg jakie pasują do MK2 bez przeróbek. Zadzwoniłem do serwisu opon i powiedziałem sprzedawcy rozmiar moich felg i powiedział, że powinienem na nie założyć opony o rozmiarze 195/50/15. Rzecz w tym że na felgach widnieje numer 7Jx15H2 RH S75J70 o37. Domyślam się, że to owo o37 to nic innego jak ET 37 a w poradzie pisze 7x15 ET 35 - opony 195/50/15 lub 195/45/15. Nie wiem teraz czy przypadkiem te felgi mają zbyt duże ET jeśli to o37 tego własnie dotyczy. Jeśli okaże się że te felgi mają rzeczywiście ET 37 to będą mi pasowały czy powinienem je jednak sprzedać? Nie chcę w ciemno kupować opon. Dołącze jeszcze foto. Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony śr mar 08, 2006 21:28 przez Overmo, łącznie zmieniany 2 razy.
Brak pomysłu na podpis:)
czego tu nierozumiesz, TAZ napisał Ci ze przy ET od 30 do 42, nie bedzie nic tarło. Te wartości biora sie z tego, że rózne firmy robia felgi o róznych wartościach ET. np fabryczne felgi stalowe w mk3 GTI miały ET38Overmo pisze:To w takim razie nie rozumiem dlaczego w PORADZIE przy rozmiarze felg 7x15 ET to 35 skoro już od nie jednego słyszę, że może być nawet ET 42. Skąś chyba ten kto pisał tą poradę te wartości wziął a nie sobie sam wymyślił co nie?:)
Nie rozumiem tylko dlaczego autor porady twierdz, że max. ET to 35 skoro według tego co mówicie może być nawet 42. Napisałem tego posta żeby mieć pewność, że felgi będą pasowały do mojego MK2 zanim kupie do nich opony. Dzięki Wam wiem już, że będą dobre mimo, że PORADA twierdzi inaczej. Dziękuję za pomoc i pozdrawiamku_bi pisze:czego tu nierozumiesz, TAZ napisał Ci ze przy ET od 30 do 42, nie bedzie nic tarło. Te wartości biora sie z tego, że rózne firmy robia felgi o róznych wartościach ET. np fabryczne felgi stalowe w mk3 GTI miały ET38Overmo pisze:To w takim razie nie rozumiem dlaczego w PORADZIE przy rozmiarze felg 7x15 ET to 35 skoro już od nie jednego słyszę, że może być nawet ET 42. Skąś chyba ten kto pisał tą poradę te wartości wziął a nie sobie sam wymyślił co nie?:)
[ Dodano: Pią Mar 10, 2006 00:03 ]
TAZ rozumiem, i dziękuje za pomoc. Chciałem tylko wyjaśnić skąd ta różnica w Waszym zdaniu a poradą, nic więcej. TAZ wierzę Ci bo jesteś w końcu fachowcem w tej dziedzinie. Pozdrawiam. PS jakiego punkta?TAZ pisze:W dwóch różnych tematach już ci piszę, a ty ani nie rozumiesz ani punkta za pomoc nie dasz. Mam wulkanizację od 16 lat i wiem co piszę.
Brak pomysłu na podpis:)