Zablokowane tylne drzwi lewe i prawe

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Zablokowane tylne drzwi lewe i prawe

Post autor: Kavior » sob sty 23, 2010 16:17

Witam
Wczoraj jeździłem swoją mkIV sporo po mieście, podjechałem na podziemny parking otworzyłem tylne drzwi by zabrać rzeczy. Zamknąłem auto i udałem się na zakupy. Wróciłem po dwóch godzinach, otwieram auto z pilota jak zawsze. Chcę otworzyć tylne drzwi ale się nie da. Prawe i lewe są jakby zamarznięte, zablokowane. Przód otwiera się ładnie z obu stron. Zaznaczam że rygle podnoszą się we wszystkich czterech drzwiach podczas otwierania auta. W drodze powrotnej do domu po jakimś tak przejechanym dystansie zaczął mi migać czerwony wykrzyknik i piszczeć trzy razy. Dzisiaj jak zszedłem do auta jest to samo, vag nie pokazuje żadnych błędów. Czy ta kontrolka ma związek z tylnymi drzwiami? W instrukcji jest jak byk napisane że kontr. nr 19-otwarte drzwi względem tylnej klapy. Zamarznięte drzwi raczej wykluczam bo auto stało w podziemnym garażu, tym bardziej ze wcześniej ładnie się otwierały.

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » sob sty 23, 2010 16:24

A od środka próbowałeś otworzyć?

Awatar użytkownika
Haki
_
_
Kontakt:

Post autor: Haki » sob sty 23, 2010 16:33

Piszesz ,że masz przymarznięte i nie można ich otworzyć . Pewnie próbowałeś - więc mogły się delikatnie uchylić i stąd ta kontrolka.

Miarą inteligencji człowieka-jest umiejętność szukania w Google

MK IV Variant AGR NAPĘDZANY przez ON

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » sob sty 23, 2010 17:31

Haki pisze:Piszesz ,że masz przymarznięte i nie można ich otworzyć . Pewnie próbowałeś - więc mogły się delikatnie uchylić i stąd ta kontrolka.
Niby wszystko na to wskazuje tylko to mnie dziwi że auto stało dobre 2godz w podziemnym garażu gdzie temp była na tyle wysoka że drzwi nie miały prawa zamarznąć. Próbowałem dłuższy czas jeździć z ogrzewaniem na max włączonym ale nic to nie dało. Trzeba będzie czekać na ocieplenie jeśli to faktycznie zamarzło :rotfl: Wkurzająca jest tylko na kontrolka która wyje zawsze jak przekraczam 2tys.obr :chytry: Nie da się tego jakoś vagiem wyłączyć?

[ Dodano: 23 Sty 2010 16:32 ]
poolak2006 pisze:A od środka próbowałeś otworzyć?
Od środka również nie da się otworzyć

Awatar użytkownika
szawełło
Forum Master
Forum Master

Post autor: szawełło » sob sty 23, 2010 18:43

Kavior, użyj siły - dociśnij je , są niedomknięte :balwanek:

Ba.........................

;)

Awatar użytkownika
Maćko1979
Użytkownik
Użytkownik
Kontakt:

Post autor: Maćko1979 » sob sty 23, 2010 18:52

Kavior jeżeli piszesz o tym wykrzykniku, który zapala się jak jest zaciągnięty ręczny to palenie się go nie oznacza na pewno niedomkniętych drzwi. Jeśli masz kontrolę trakcji to zaciągnięty ręczny i próba ruszenia kończy się właśnie takim popiskiwaniem... na pewno nie mają tu nic do rzeczy drzwi. Ja miałem z drzwiami zimą taki problem jak ty niby rygielki były na górze a drzwi od zewnątrz nie dało się otworzyć (od środka nie było problemu). Ja poradziłem sobie trochę drastycznie mianowicie ręką np w rękawiczce trzeba uderzyć w miejscu gdzie tylne drzwi stykają się z błotnikiem w okolicy klamki. To chyba jest trochę bolączka MKIV bo jeździłem gofrem 4 lata i w każdą zimę miałem taki problem...
Ostatnio zmieniony sob sty 23, 2010 18:55 przez Maćko1979, łącznie zmieniany 3 razy.

Diagnoza autek z rodziny VW (również Ford GALAXY) i gniazdem OBD (na razie tylko) również z CAN!!!!! Warszawa i okolice. Po informacje zapraszam na PW.

Golfika już nie ma została POLÓWECZKA.

NODZER
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: NODZER » sob sty 23, 2010 18:58

czy moglby mi ktos pomoc???zatrzasnalem kluczyki w borze ;(( mozna sie dostac jakos do srodka bez strat???

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » sob sty 23, 2010 19:18

szawello pisze:Kavior, użyj siły - dociśnij je , są niedomknięte :balwanek:
Siła została użyta :grin: Docisnąłem drzwi do karoserii jak tylko mogłem ale draństwo dalej piszczy i mruga.
m_maryszczak pisze:jeżeli piszesz o tym wykrzykniku, który zapala się jak jest zaciągnięty ręczny to palenie się go nie oznacza na pewno niedomkniętych drzwi. Jeśli masz kontrolę trakcji to zaciągnięty ręczny i próba ruszenia kończy się właśnie takim popiskiwaniem... na pewno nie mają tu nic do rzeczy drzwi.
Kontrolka ręcznego jest osobna z literą P po środku i znajduje się na obrotomierzu. Ja piszę o kontrolce z wykrzyknikiem która się znajduje po środku między prędk. a obrot. Tak jak napisałem w pierwszym poście jest to kontrolka nr 19 i według instrukcji obsługi oznacza "otwarte drzwi względem tylnej klapy". Kontroli trakcji nie posiadam, nie mam przełącznika esp a być chyba musi przy tym systemie. Mam tylko eds ale jego załączenie słychac a nie jest poparte żądną kontrolka.

poolak2006
Forum Master
Forum Master

Post autor: poolak2006 » sob sty 23, 2010 20:25

A klapa tylna dobrze zamknięta, maska z przodu?

Awatar użytkownika
Kavior
Gadatliwa bestia
Gadatliwa bestia

Post autor: Kavior » czw sty 28, 2010 18:12

Problem rozwiązany :grin: Okazało się że drzwi zamarzły a kontrolka święciła od niskiego stanu płynu hamulcowego :rotfl: Dopiero dzisiaj w dobrym świetle sprawdziłem :rotfl:

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”