Witam
Proszę o pomoc bo mi już ręce opadają.
W ubiegłym roku kupiłem golfa, na giełdzie. W dowodzie ma wpisany silnik 1.4, ale gość u którego kupiłem zarzekał się że jest to silnik 1.6. (po wymianie). Nie wierzyłem mu za bardzo ale po kilku dniach gdy podpiąłem autko pod laptopa u kumpla, okazało się że komputer też pokazuje silnik 1.6. Zacząłem wiec szukać po necie znalazłem zdjęcia i faktycznie sam wygląd też wskazuje na silnik 1.6 ABU.
Natomiast w sobotę odstawiłem auto do mechanika (walnienta uszczelka) i on zczytując kod silnika stwierdza że jest to 1.4
Jak to możliwe że nawet laptop podpięty pokazuje 1.6.
W sumie to sam silnik może i podobny do 1.4 ale kolektor dolotowy wraz z całym dolotem jest identyczny jak w 1.6 abu. Czy możliwa jest zamiana samego kolektora (może to jakiś składak z kilku różnych silników)
Proszę pomóżcie, jak najpewniej zidentyfikować ten silnik
Co to za silnik
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
-
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
silnik 1.4 ABD i 1.6 ABU sa niemal ze identyczne
musisz odczytac oznaczenie silnika z bloku - jest wybite pod aparatem zaplnowym
VAG pokazuje ze jest sterownik od 1.6
moze poprzedni wlasciciel zmienil caly silnik ze sterwownikiem silnka a moze zmienik tylko sterwonik silnika i uklad ssacy i twierdzi ze jest to 1.6
po zczytaniu oznaczenia z bloku silnika bedziesz wiedzial od ktorego jest blok silnika
musisz odczytac oznaczenie silnika z bloku - jest wybite pod aparatem zaplnowym
VAG pokazuje ze jest sterownik od 1.6
moze poprzedni wlasciciel zmienil caly silnik ze sterwownikiem silnka a moze zmienik tylko sterwonik silnika i uklad ssacy i twierdzi ze jest to 1.6
po zczytaniu oznaczenia z bloku silnika bedziesz wiedzial od ktorego jest blok silnika