[MK2]Brak napiecia na kablach.

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Dariums
Nowicjusz
Nowicjusz

[MK2]Brak napiecia na kablach.

Post autor: Dariums » pn mar 01, 2010 23:51

Witam

Jak w temacie brakuje mi napiecia na paru kablach w kostce jak na zdjeciu. Jest to kostka która łaczy wiązke kąputera z głowną wiązka która idzie do bezpieczników (znajduje sie przy kaputerze). Czy wie moze ktoś jaki kabel do czego jest i jaki powinien dawac prąd +czy-?? Z góry dziekuje za odpowiedz.

Obrazek

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt mar 02, 2010 09:46

Napisz jaki to silnik. Ogólnie - wg standardowych kolorów VW:
- czerwony - stałe +12V
- czerwono-żółty - sterowanie przekaźnikiem pompy paliwa
- biało-fioletowy - prawdopodobnie zasilanie cewki zapłonowej
- czarny - +12V po zapłonie

Reszty nie wiem - podaj jaki silnik, to coś się wymyśli.

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Dariums
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dariums » wt mar 02, 2010 16:10

Silnik jest to 1.8 8v ABS. Z moich prób wynika tak że:

Biało fioletowy- + 12v po zaplonie zasila wtrysk paliwa
Czerwono żółty - sygnał na przekażnik dla pąpki paliwa
Czarno biały- +12v po zapłonie (nie wiem gdzie idzie)
Czarny - +12v po zaplonie (nie wiem gdzie idzie)
Brązowo czerwony- masa
I z Czerwonym własnie mam problemy zero napiecia gdy podłacze do niego stałe 12v to silnik zaczyna wariowac nie wchodzi na obroty, totalny brak mocy tak jak by sie zapłon przestawiał natomiast gdy odłacze 12v to silnik ma wolne obroty tylko ze jak ruszam np. ze swiateł to ma taki momemnt jak by mu brakowalo czegos i gasnie,i nie ma pełnej mocy. Sprawdzałem u kolegi i u niego idzie stałe 12v. Głownie interesuje mnie ten Czerwony kabelek za co on jest odpowiedzialny bo juz nie wiem gdzie szukac przyczyny.
Ostatnio zmieniony wt mar 02, 2010 16:15 przez Dariums, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
Lipek81
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: Lipek81 » wt mar 02, 2010 16:43

Dariums pisze:Biało fioletowy- + 12v po zaplonie zasila wtrysk paliwa
- faktycznie, wcześniej się pomyliłem. Ogólnie biało fioletowy to jest przewód oporowy, kiedyś, w zapłonach sterowanych stykami zasilał on cewkę zapłonową, w nowszych konstrukcjach zasila właśnie wtrysk.

Czerwono - biały to prawdopodobnie zasilanie grzałki sondy lambda
Czarno - biały - to jest zasilanie czujników w układzie silnika
Czarny - sygnał do sterownika o włączonym zapłonie lub zasilanie cewki zapłonowej

Czytałeś już błędy?

- naprawa, odnowa i budowa od podstaw wiązek elektrycznych (także clean look);
- swapy silników;
- inne nietypowe usługi elektryczne, których warsztaty nie robią, albo biorą za nie kupę kasy :D
BARDZO niskie ceny, staranne wykonanie - szczegóły priv.

Dariums
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: Dariums » śr mar 03, 2010 00:34

Błedów nie czytalem bo za bardzo nie wiem jeszcze jak. Cztery dni temu dopiero włozyłem ten silnik wczesniej mialem 1.6 ale dzisiaj poczytam jak sie to robi. Dodam ze podpiołem dzisiaj gaz i bez problemowo dziala, nie gasnie przy ruszaniu i w 100% ma lepszą moc niz na benzynie(oczywiscie przy odpiętym kablu czerwonym) czyli usterka musi tkwic gdzies w monowtrysku;/ A jakie sa objawy padnietego wtryskiwacza??

[ Dodano: 08 Mar 2010 22:40 ]
Usterka z brakiem mocy naprawiona wina tkwiła we wtrysku po wymianie auto odzyskało swoja moc, nie jestem w stanie powiedziec czy był przytkany czy na zwarciu bo wymienilem na nowy.A co do przewodu czerwonego w którym powinien płynąc stały/+ to nadal po podaniu napiecia silnik wariuje. Widocznie (teoretycznie) nie jest potrzebny, chociaz nadal zastanawia mnie za co on jest odpowiedzialny. Dzięki kolego lipek81 za odpowiedzi.

pzdr.

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”