[mkII] KATALIZAOR
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
posiadam silnik 1,6 RF, czy to możliwe ze mam ten komputer i
też mam silnik 1,6 RF ale kompa nie mam
w rfie nie masz ecotronika masz zwykły gaźnik 2e2 lub 2e3 i masz katalizator a raczej resztki kata. o podłaczeniu mfa zapomnij nawet gdybyś miał PN z ecotronikiem, komp w ecotroniku pobiera dane z lambdy i dobiera odpowiedni skład mieszanki tak aby zwiekszyć sprawność kata. chodzi tu tylko i wyłącznie o "ekologię"
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam panowie... ale tu widze burza mozgow... co do tych komputerkow to jest z nimi tak: wszystkie wtryski maja tak zwany ECU (electronic control unit) czyli komputer sterujacy dzialaniem wtrysku. Moze on miec wbudowany modul zaplonowy lub modul moze znajdowac sie obok i wszystkie silniki benzynowe musza tan modul posiadac... a co do RF i PN ki... to PN z racji posiadania gaznika ktory nieco odbiega od standardu rozniez posiada ECU i sonde lambda... natomiast i RF i PN posiadaly katalizatory a usuniecie ich daje przyrost mocy nawet gdy katalizator jest 100% sprawny.... wzrost ten jest odczuwalny.... i przy okazji spada tez zuzycie paliwa... a co do stanu katalizatora to po przebiegu 100000km jest on juz nieaktywny wiec nie ma potrzeby aby dalej zwiekszal wage pojazdu no chyba ze ktos ma potrzebe to niech sobie kupi nowy za 400zl i wymieni pozdrawiam
[ Dodano: Sro Mar 22, 2006 23:54 ]
PS co do MFA to jest ono urzadzeniem niezaleznym nie korzystajacym z danych ECU (przynajmniej w mk2) Posiada wbudowane wszystkie czujniki potrzebne do podania kierowcy wszystkich potrzebnych informacji oprocz temp powietrza i oleju...
[ Dodano: Sro Mar 22, 2006 23:54 ]
PS co do MFA to jest ono urzadzeniem niezaleznym nie korzystajacym z danych ECU (przynajmniej w mk2) Posiada wbudowane wszystkie czujniki potrzebne do podania kierowcy wszystkich potrzebnych informacji oprocz temp powietrza i oleju...
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
KamilW, mam RF'a posiadam katalizator i sonde lambda...Czy moge spokojnie wywalic kata oraz sonde lambda???Skoro do niczego nie jest podłączona to chyba jest zbędna???A gaźnik mam 2e2
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest Renault Megane Coupe <---- sprzedałem tą pomyłkę
Mk2 1,6 D <---- sprzedany śmiga dalej
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Clio mk4 1,2 Limited (fajny bo nowy i na gwarancji) ;]
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Ja swojego zastapilem tlumikiem koncowym z fiata 125p... sprawuje sie bardzo dobrze... podobno przy wybebeszonej puszcze dzwiek jest nieprzyjemny dla ucha... wiec albo rura aslbo tlumik nie polecam strumienic...pitekk pisze:ok więc teraz pytanie jak najlepiej wybebeszyć kata.? tak żeby została sama puszka.
jak masz RF to nie mozesz miec sondy... bo w RF jej nie montowali...Łyskacz pisze:KamilW, mam RF'a posiadam katalizator i sonde lambda...Czy moge spokojnie wywalic kata oraz sonde lambda???Skoro do niczego nie jest podłączona to chyba jest zbędna???A gaźnik mam 2e2
jesli do niczego nie jest prypieta to mozesz ja wywalic albo zostawic... w niczym nie przeszkadza Mysle ze wywalenie kata wyjdzie silniczkowi na zdrowie jak juz pisalem ja u siebie usunalem i jestem zadowolony pozdrawiamŁyskacz pisze:Skoro do niczego nie jest podłączona to chyba jest zbędna
- Łyskacz
- Gadatliwa bestia
- Kontakt:
KamilW, to nie wiem juz o co biega bo przed katem okolo 5 cm mam wkręcone w rure wydechową coś co do złudzenia przypomona sonde.Odchodzą od tego "czegoś" 3 kabelki.....A gaźnik na 100% mam 2e2....Może kiedyś był PN a ktoś przerobił sobie na RF'a i tak zostało
Jak będzie okazja to wleze pod auto i pstrykne fote tego czegoś co wygląda na sonde:)
A w książce serwisowej wyczytałem że mam G-KAT tak w ogóle....
Jak będzie okazja to wleze pod auto i pstrykne fote tego czegoś co wygląda na sonde:)
A w książce serwisowej wyczytałem że mam G-KAT tak w ogóle....
Był Mk2 1,6 LPG 88r. Sprzedany śmiga dalej :)
Jest octavia 1,9 Tdi ASV
Jest octavia 1,9 Tdi ASV