Jaki przekaźnik i jaki powienien być pobór prądu?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Jaki przekaźnik i jaki powienien być pobór prądu?
Witam mam problem związany z brakiem przekaźnika w MK3 GTI 95r. ADY, który jest odpowiedzialny za zasilanie ECU i powinien znajdować się w pozycji nr. 3 zamiast tego jest tam zrobione zasilanie na krótko (zdjęcia skrzynki z przekaźnikami dołączę później). Jeszcze chciałem się dowiedzieć czy pobór prądu z akumulatora o wartości 0,30A bez włączonego alarmu i 0,32A z włączonym alarmem jest normalnym poborem?
- Paweł Marek
- V.I.P.
http://allegro.zapodaj.net/a758bbf7fc63.jpg.html nr 30. Natężenie ciut za duże, spróbuj odpiąć alarm całkiem przez wyjęcie jego bezpiecznika, oraz wyjmij to zasilania ECU na krótko i zmierz jeszcze raz bo to z tym sie pewnie wiąże
Ostatnio zmieniony pt mar 12, 2010 23:22 przez Paweł Marek, łącznie zmieniany 1 raz.
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Bez zasilania na ECU to mam pobór prądu rzędu 0,04A, ale za to tracę kalibrację przepustnicy i przy każdorazowym przekręceniu kluczyka na zapłon zaczyna mi się sama kalibrować przepustnica. Dostałem dzisiaj przekaźnik 30 ori (działający sprawdzałem go sam) i niestety po zamontowaniu go na jego miejsce nr 3 między przekaźnik 72 a 18 nie mogę uruchomić silnika
Schemat z przekaźnika 30
Przekaźniki
Po sprawdzeniu przyrządem do mierzenia prądu i próbówką stwierdziłem że na styku nóżki nr 30 jest "+" a na nr 85 i 87 jest "-" natomiast na nr 86 i 86A niema ani "+" ani "-".
U mnie jest zrobiony na krótko styk między nóżkami nr 30 a 87.
Schemat z przekaźnika 30
Przekaźniki
Po sprawdzeniu przyrządem do mierzenia prądu i próbówką stwierdziłem że na styku nóżki nr 30 jest "+" a na nr 85 i 87 jest "-" natomiast na nr 86 i 86A niema ani "+" ani "-".
U mnie jest zrobiony na krótko styk między nóżkami nr 30 a 87.
Ostatnio zmieniony sob mar 13, 2010 13:41 przez SHBD, łącznie zmieniany 1 raz.
- Paweł Marek
- V.I.P.
na 86 powinien być plus po włączeniu zapłonu kluczykiem. A czemu go tam niema - trzeba szukać. Nie wiem czy nie wiąże się to jakoś z zepsutym immobilajzerem - nie mam schemtu do niego
Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.
Rzeczywiście jest coś nie tak.
Puki co to możesz zrobić podłączenie tego przekaźnika na krótko, ale "porządnie" i obejść to. Piny 87 i 30 ( załączenie obwodu ) musisz podłączyć tak jak są ( przekaźnik - gniazdo ), a zasilanie na pin 86 ze stacyjki kablem i 85 masa z kąd popadnie. Poszukaj miernikiem gdzie jest 12V w stacyjce po przekręceniu kluczyka i tam wepnij " + " do przekaźnika na pin 86.
W ten sposób przekaźnik będzie załączał się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
W razie jak byś coś sfajczył to odkupie przekaźnik 36
Czy na tym przekaźniku 36 jest jakiś schemat jak na tym co wyżej zdjęcie dałeś ?
Jak jest to bym bardzo prosił o zdjęcie
Puki co to możesz zrobić podłączenie tego przekaźnika na krótko, ale "porządnie" i obejść to. Piny 87 i 30 ( załączenie obwodu ) musisz podłączyć tak jak są ( przekaźnik - gniazdo ), a zasilanie na pin 86 ze stacyjki kablem i 85 masa z kąd popadnie. Poszukaj miernikiem gdzie jest 12V w stacyjce po przekręceniu kluczyka i tam wepnij " + " do przekaźnika na pin 86.
W ten sposób przekaźnik będzie załączał się po przekręceniu kluczyka w stacyjce.
W razie jak byś coś sfajczył to odkupie przekaźnik 36
Czy na tym przekaźniku 36 jest jakiś schemat jak na tym co wyżej zdjęcie dałeś ?
Jak jest to bym bardzo prosił o zdjęcie
Ostatnio zmieniony sob mar 13, 2010 19:32 przez Gawior, łącznie zmieniany 2 razy.
Problem z brakiem napięcia zlokalizowałem i wyeliminowałem, skubany ukrył się naprawdę dobrze Przepaliła się ścieżka, na szczęście miałem drugą skrzynkę przekaźnikową
Po wymianie na nowe i włożeniu przekaźnika nr.30 na jego miejsce silnik już się uruchamia tak jak powinien od początku Tylko teraz mam inny problem związany z ciągłą kalibracja przepustnicy po przekręceniu kluczyka na zapłon i po wyłączeniu zapłonu przez jakiś czas świeci (śnieży jak by akumulator był rozładowany) kontrolka od ciśnienia oleju, ładowania, hamulcy i ABS-u i przy tym pobór prądu mam w granicach 0,96A. A jak zgaśnie to pobór mam rzędu 0,19-0,20A przez jakieś 5-10 sekund, po czym bez alarmu mam na poziomie 0,04-0,05A, a z uzbrojonym alarmem 0,06-0,07A.
Gawior co do przekaźnika 36 to on niema żadnego schematu, jak chcesz zdjęcie jego środka to mogę ci na pw przesłać.
Po wymianie na nowe i włożeniu przekaźnika nr.30 na jego miejsce silnik już się uruchamia tak jak powinien od początku Tylko teraz mam inny problem związany z ciągłą kalibracja przepustnicy po przekręceniu kluczyka na zapłon i po wyłączeniu zapłonu przez jakiś czas świeci (śnieży jak by akumulator był rozładowany) kontrolka od ciśnienia oleju, ładowania, hamulcy i ABS-u i przy tym pobór prądu mam w granicach 0,96A. A jak zgaśnie to pobór mam rzędu 0,19-0,20A przez jakieś 5-10 sekund, po czym bez alarmu mam na poziomie 0,04-0,05A, a z uzbrojonym alarmem 0,06-0,07A.
Gawior co do przekaźnika 36 to on niema żadnego schematu, jak chcesz zdjęcie jego środka to mogę ci na pw przesłać.