Pęknięta sprężyna - POMOCY!
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Pęknięta sprężyna - POMOCY!
Witam!
ostatnio przy zjeżdżaniu z krawężnika pękła mi lewa sprężyna zawieszenia osi przedniej
oznaczenia na sprężynie to trzy kropki białe dwie niebieskie
silnik to 1.9TDi 74kW
Pomóżcie gdzie bym mógł zdobyć taką sprężynę bo w serwisie powiedzieli mi 330zł/szt.
ostatnio przy zjeżdżaniu z krawężnika pękła mi lewa sprężyna zawieszenia osi przedniej
oznaczenia na sprężynie to trzy kropki białe dwie niebieskie
silnik to 1.9TDi 74kW
Pomóżcie gdzie bym mógł zdobyć taką sprężynę bo w serwisie powiedzieli mi 330zł/szt.
Ostatnio zmieniony czw mar 25, 2010 10:40 przez _Remusek_, łącznie zmieniany 1 raz.
-
- Nowicjusz
-
- Użytkownik
- Kontakt:
Dokładnie tak samo mi strzelało przy dużym skręcie kół i jeździe po nierównościach. Odpadły górny i dolny pierścień w obu przednich sprężynach. Czy to normalne? Nie przypominam sobie żebym wjechał w dużą dziurę. Wymieniłem na MONROE SP2094. Łożyska były OK. Auto podniosło się o jakieś 5-7 cm. Koszt jednej sprężyny to 150 PLN. Do tego nowe elementy gumowe po 22 zł. Robota 100 PLN. Razem 444 PLN._Remusek_ pisze:a u mnie przy skręcaniu kół cały Macpherson tak strzela jak by sprężyna cały czas pękała - ponieważ górna część sprężyny ta co się obraca na łożysku pękła/odleciała i stąd tak się teraz dzieje...szu pisze:Jakie sa objawy peknietej sprezyny?
Mechanik mówił, że tak się dzieje najczęściej w zimie przy niskich temperaturach.
Nigdy wcześniej w innych autach nie miałem takiej sytuacji. Coś tu chyba VW dał plamę. Jakie sprężyny wkładali na pierwszą zabudowę?
Jeszcze ciekawostka: Jak mi tak strzelało pojechałem na przegląd techniczny, który akurat mi wtedy wypadał. Technik stwierdził, że wszystko jest OK!! Jak widać ten przegląd jest tylko po to by zapłacić 100 zł i tyle. Zawsze dawałem dowód do podbicia i nawet na stanowisko nie wjeżdżałem i chyba miałem rację bo po prostu szkoda czasu na to
Ostatnio zmieniony czw mar 25, 2010 22:45 przez gpel, łącznie zmieniany 2 razy.
kolego u mnie było identycznie, okazało się, że to klocek hamulcowy latał w zacisku i się tłukłszu pisze:Jakie sa objawy peknietej sprezyny? U mnie jak szybko cofam i ostro przyhamuje slychac w okolicy lewego kola takie pukniecie - jakby tarcza hamulca miala luz albo cos tego typu.
zapraszam do oceny mojego golfika:
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]
[url]http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=159996[/url]
[b]Kupię ciemne kierunki w zderzak ori FER lub HELLA[/b]