Auto gaśnie przy zatrzymywaniu się, redukcji biegu.
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Auto gaśnie przy zatrzymywaniu się, redukcji biegu.
Witam!
Mam pewien problem z swoim samochodem, mianowicie odebrałem go dzisiaj od mechanika (wymieniał czujnik temperatury, filtr paliwa) i w drodze powrotnej do domu samochód zaczął gasnąć po wciśnięciu sprzęgła, kiedy się zatrzymywałem czy redukowałem bieg. Próbowałem regulować linkę gazu ale to tylko wpływa na czułość wciskanego pedała. Co w tej sytuacji mam zrobić? Mój golf (wersja Rabbit, rocznik 1997) jest wyposażony w silnik 1.4. Mechanik wymieniał czujnik ponieważ wcześniej auto nie odpalało za drugim razem (za pierwszym zawsze) na zimnym silniku bez wciśnięcia gazu. Podobno czujnik wskazywał inną temperaturę i silnik dostawał za dużo paliwa (kiedy silnik był rozgrzany odpalał bez gazu zawsze).
Pozdrawiam,
Mateusz
Mam pewien problem z swoim samochodem, mianowicie odebrałem go dzisiaj od mechanika (wymieniał czujnik temperatury, filtr paliwa) i w drodze powrotnej do domu samochód zaczął gasnąć po wciśnięciu sprzęgła, kiedy się zatrzymywałem czy redukowałem bieg. Próbowałem regulować linkę gazu ale to tylko wpływa na czułość wciskanego pedała. Co w tej sytuacji mam zrobić? Mój golf (wersja Rabbit, rocznik 1997) jest wyposażony w silnik 1.4. Mechanik wymieniał czujnik ponieważ wcześniej auto nie odpalało za drugim razem (za pierwszym zawsze) na zimnym silniku bez wciśnięcia gazu. Podobno czujnik wskazywał inną temperaturę i silnik dostawał za dużo paliwa (kiedy silnik był rozgrzany odpalał bez gazu zawsze).
Pozdrawiam,
Mateusz
- Paweł Marek
- V.I.P.
- Qto
- _
- Auto: MK 4
- Silnik: ASZ
- Kontakt:
nie wierz w takie rzeczy, jak mechanik nie wie co jest grane to mówi że "komputer"...standardowa sytuacjaMateusz56 pisze:Dowiedziałem się że może to być problem z komputerem
oczywiście jest to możliwe, tak jak wygrana w totka
było sporo tematów o gaśnięciu na "luzie" lub dojeżdżaniu do krzyżówki...szukałeś, czytałeś ??
Tak czytałem, jednak mi samochód nie gaśnie na luzie. Po prostu kiedy wciskam sprzegło przy prędkości powyżej 20 km/h obroty spadają do zera i silnik gaśnie. Jutro zawioze auto do warsztatu gdzie mają sprawdzić komputer. Może ktoś wie co jeszcze może być przyczyną gaśnięcia samochodu?
Pozdrawiam,
Mateusz.
Pozdrawiam,
Mateusz.
Przepustnica wyczyszczona i nadal te same objawy. Oprócz tego obroty jeszcze mi faluja na luzie. Może to być wina silniczka krokowego? Można go jakoś wyczyścić?
[ Dodano: 15 Kwi 2010 21:13 ]
Problem rozwiązany - wystarczyło wyczyścić silniczek krokowy sprecjalnym sprey'em do styków, który szybko odparowywuje (można kupić w elektrycznym). Auto chodzi lepiej niż wcześniej. Dzięki wszystkim za pomoc.
Mateusz!
[ Dodano: 15 Kwi 2010 21:13 ]
Problem rozwiązany - wystarczyło wyczyścić silniczek krokowy sprecjalnym sprey'em do styków, który szybko odparowywuje (można kupić w elektrycznym). Auto chodzi lepiej niż wcześniej. Dzięki wszystkim za pomoc.
Mateusz!