[mk3]silnik klepie na zimno i po razgrzaniu
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
jutro rano jadę na warsztat i postaram się dowiedzieć co mu dolega,na pewno uszczelka pod głowicą i uszczelniacze zaworowe.Zobaczę co powie na temat stukania,znając szczęście okaże się to panewką,przy okazji dojdą pierścienie tłokowe i dowiem się że ze 2000 złotówek muszę mieć,a wtedy to już tylko chyba podpalę to auto i będę miał spokój.Jutro po powrocie z warsztatu wszystko napisze co się dowiem.
A więc wróciłem z warsztatu i jeden w którym w końcu powiedzieli że stukanie to nic normalnego.W moim przypadku mam do zmiany uszczelkę głowicy no i wiadomo z tym całą gażę innych uszczelek jak pokrywy zaworów,uszczelniacze,śruby głowicy,uszczelka kolektora wydechowego i ssącego itp.Dowiedziałem się że to stukanie może być spowodowane tym że ciśnienie przez uszczelką ucieka i skoro i tak mam to do zmiany to można od tego zacząć,a jak po tym remoncie nadal stuki będą to zostaje wtedy zmierzenie ciśnienia w głowicy czy jest w normie i po kolei szukanie dalej. mam nadzieję że podołam temu wszystkiemu i doprowadzę to auto do używalności
Zmierzyć ciśnienie na cylindrach można jeszcze przed zrzuceniem głowicy, bo jeśli się okaże że nie trzyma ciśnienia na cylindrach na których nie ma przedmuchanej uszczelki, to odpuść sobie naprawę i szukaj innego silnika, a co do tego syknięcia i dymu z wydechu to radzę dokładnie poszukać pęknięć w głowicy po zdjęciu. A co z tym rozrządem, pewnie był dobrze ustawiony tak?
Ostatnio zmieniony wt maja 04, 2010 18:55 przez k18t, łącznie zmieniany 1 raz.
- Lolo22
- Ma gadane
- Kontakt:
Kolego ja kiedyś mierzyłem ciśnienie w głowicy i było w normie tak jak w książkach o dziwo byłem w szoku że pomimo takiego wieku ciśnienie jest bardzo dobre wręcz prawidłowe a co do tej uszczelki to sam muszę zajrzeć może to tylko to i będzie spokój
[ Dodano: 04 Maj 2010 19:41 ]
Aha kolego dopisz o która konkretnie uszczelkę chodzi gdzie ciśnienie ucieka przy kolektorze czy gdzie czekam na szybka odpowiedź z twojej strony Jasz-czur
[ Dodano: 04 Maj 2010 19:41 ]
Aha kolego dopisz o która konkretnie uszczelkę chodzi gdzie ciśnienie ucieka przy kolektorze czy gdzie czekam na szybka odpowiedź z twojej strony Jasz-czur
Moje MK3 :)
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=306319
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?t=306319
mi uszczelka przepuszcza od strony paska rozrządu przy kolektorze wydechowym,przynajmniej tam widać jak się płyn chłodniczy sączy.Mam nadzieję że nowa uszczelka i planowana głowica poprawi wszystko jak nie to będę szukał dalej.Jak odbiorę auto z warsztatu to na pewno napisze czy pomogło i jak chodzi auto.Jutro będę dzwonił by się umówić i przy odrobinie szczęścia może w tym tygodniu oddam autko w ręce speców.
[ Dodano: 05 Maj 2010 18:53 ]
A więc już jestem umówiony z warsztatem na 12 maja po odebraniu golfa od razu napisze czy ustąpiło stukanie w raz z naprawą głowicy.Jeżeli nie ustąpi to szukam dalej przyczyny.
[ Dodano: 05 Maj 2010 18:53 ]
A więc już jestem umówiony z warsztatem na 12 maja po odebraniu golfa od razu napisze czy ustąpiło stukanie w raz z naprawą głowicy.Jeżeli nie ustąpi to szukam dalej przyczyny.
wczoraj odebrałem golfa z warsztatu i powiem wam,że stuki mi zniknęły zrobioną mam głowicę,nowe świece,uszczelki kolektorów i głowicy,no i ważne że wszystkie kanaliki w głowicy są wyczyszczone i normalny przepływ oleju mam.powiedzieli mi na warsztacie że była mega zasyfiona nagarem.Teraz jest czysta i uszczelniona i stuki znikły z tego się cieszę najbardziej więc myślę że wniosek jest jeden należy wyczyścić głowicę,zwłaszcza jak w zimie dużo masła się robiło pod pokrywą.Powodzenia życzę w usuwaniu skutków.
co do uszczelek pod kolektorem to na 100%pewny nie jestem,mówię tylko co zostało u mnie wymienione podczas robienia głowicy i dzięki tym wymianą stuki ustały.Mnie jednak wydaje się że ustało to po umyciu głowicy podczas roboty i olej przez to ma lepszy przepływ.Lolo22 pisze:ja powiem ci szczeże że masła pod pokrywą nie miałem wienc i głowica sie wydaje ok a co do tych stuków to mówisz ze winne sa jednak te uszczelki przy kolektorze tak??