Cieknie pompa wtryskowa 1,9 TDI AFN

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
luki202
Ma gadane
Ma gadane

Cieknie pompa wtryskowa 1,9 TDI AFN

Post autor: luki202 » czw kwie 29, 2010 22:05

Witam.
Dzisiaj odpaliłem rano furę i po przejechaniu 20 km zaparkowałem samochód pod centrum handlowym. Po powrocie do samochódu poczułem zapach ropy, podniosłem maskę, odkreciłem pokrywe i na zapalonym silniku zobaczyłem jak z tyłu pompy, tzn. od strony bloku sika strumieniem paliwo. zgasiłem silnik, po czym nie mogłem juz go zapalić.
Jak ktos jest w temacie pomp to prosze o pomoc, jakies sugestie, co sie mogło zepsuc, czy może tam jest z tyłu tylko jakaś śruba co się poluzowała czy cos grubszego.
kumpel rzuciwszy na to oko stwierdził że się rozpierdzielił jakis regulator obrotów ale to poi 30 s oględzinach. co to może być bo przerażony jestem :goof:

20 years Golf GTI

Awatar użytkownika
paweł_ek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: paweł_ek » czw kwie 29, 2010 23:06

Kolego miałem podobny problem w swoim AFN. Bo mi paliwo również uciekało z pompy ale nie stale. Tylko jak silnik był zimny, po nagrzaniu wyciek zanikał (tak mi się wydaje). Ale problemów z odpalaniem nie miałem. Pojechałem do mechanika i wymienił uszczelnienie które wygląda jak taka duża śruba i znajduje się pomiędzy wyjściami przewodów ciśnieniowych z pompy do wtrysków ( uszczelnienie jest umieszczone centrycznie pomiędzy nimi). Z tego co wiem, to tam jest chyba dosyć spore ciśnienie i ropa ma prawo uciekać jeśli nastąpi rozszczelnienie. Jednak dlaczego nie możesz odpalić tego nie wiem.

Postaram się umieścić fotke pompy z tym wymienionym uszczelnieniem.

[ Dodano: 04 Maj 2010 23:59 ]
nareszcie udało mi się zrobić fotki wymienionego uszczelniacza w mojej pompie wtryskowej, to ten badziew zaznaczony na fotce http://i39.tinypic.com/f3gglu.png
I tu jeszcze takie fotki: http://i40.tinypic.com/14iitn9.jpg
http://i40.tinypic.com/aww07d.jpg

jakość może nie poraża ale zdjęcia robione telefonem
Ostatnio zmieniony czw kwie 29, 2010 23:08 przez paweł_ek, łącznie zmieniany 1 raz.

malutki TDI
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: malutki TDI » czw maja 06, 2010 13:12

paweł_ek, mi tez z pod tego korka leci - mam takie pytanko moze sie orientujesz:
czy moge sobie sam ten korek wykrecic i wymienic uszczelnienie,oring? czy cos sie mi rozsypie z niego (jakies sprezynki itp)
pytam gdzyz jestem laikiem jesli chodzi o silniki.
u siebie dokrecilem krocce na pompie, przewody cisnieniowe rowniez a ucieka mi paliwko dalej i na 90% wlasnie z pod tego duzego dzyndzla. paliwo i na zimnym i na cieplym silniku mi ucieka a jak ucieknie to potem jest ciezej go odpalic.

---- Części do maszyn budowlanych, wózków widłowych oraz samochodów ciężarowych.

Awatar użytkownika
paweł_ek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: paweł_ek » czw maja 06, 2010 21:40

Ucieknie paliwo, zapowietrzy się i jest ciężko odpalić - tak prawdopodobnie się dzieje. malutki TDI, powiem Tobie w ten sposób. Ja osobiście tego elementu nie wymieniałem, robił to mechanik a ja niestety o szczegóły nie pytałem i nie patrzyłem jak on to robi. Ale mechanikowi zajęło to jakieś 30 min. Także pewnie filozofii w tym nie ma aczkolwiek ja osobiście bałem się tam kręcić żeby sobie bigosu nie narobić. Jak to jest w środku zbudowane tego nie wiem.

malutki TDI
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: malutki TDI » pt maja 07, 2010 10:15

dzieki za rade. w takim razie po weekendzie wjazd do garazu i bede krecil, dobrze ze jeszcze mam drugie auto. pozdr

---- Części do maszyn budowlanych, wózków widłowych oraz samochodów ciężarowych.

Awatar użytkownika
paweł_ek
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: paweł_ek » pt maja 07, 2010 16:26

Nie ma problemu, zbyt wiele Ci nie pomogłem. Napisz jak tam poszło. Pozdro

malutki TDI
Nowicjusz
Nowicjusz
Kontakt:

Post autor: malutki TDI » pn maja 10, 2010 18:39

no i lipka nic sie nie udalo zdzialac. musze isc do pompiarza. oring za glowiczka cieknie a sam sie za to nie wezme.
ktos wie moze gdzie na warmi i mazurach badz na podlasiu w okolicach augustowa zrobia mi to tanio i dobrze? Koles krzyknal mi 400pln jak mu zostawie auto na 2dni i jego robota+jego caly zestaw uszczelek+tulejowanie - oplaca sie czy szukac innego pompiarza?

[ Dodano: 19 Maj 2010 19:33 ]
dzis wrocilem od pompiarza - 400pln nie moje. auto ciszej pracuje to jedyne udalo mi sie zauwazyc jak odpalalem go w garazu. nie wiem jak przyspieszenie bo pogoda brzydka (leje) i nie mam jak sprawdzic.
Ale zostaje mi caly czas jeden problem - jak jest cieply silnik to aby odpalic auto rozrusznik musi przekrecic z 4razy co mi sie nie podoba.
moze ma ktos jakas dobra rade?

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”