Wtrysk leje paliwo bez opamiętania 01252 - Cylinder 4 &#

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

SHBD
Nowicjusz
Nowicjusz

Wtrysk leje paliwo bez opamiętania 01252 - Cylinder 4 &#

Post autor: SHBD » śr maja 19, 2010 20:59

Witam miałem problem MK3 GTI a dokładnie w silniku 2.0 v8 AGG +LPG polegający na tym że silnik nie procował mi na 4 cylindrze.Wiec poczyściłem styki w kopułce zamieniłem świece i przewody WN, jednak problem nadal był :( Za bardzo nie miałem czasu na dalsze szukanie więc postanowiłem że głębiej sprawą się zajmę się następne dnia. Jak odpaliłem silnik Następnego dnia pracował już ku mojemu wielkiemu zdziwieniu na wszystkich cylindrach :) Niestety ten stan się trwał długo. Pomyślałem pewnie kompresja uciekła z 4-go, a tu nie po sprawdzeniu 11,5 na wszystkich :bigok: zobaczyłem jednak, że 4-ty cylinder pływa w paliwie :grrr: jak nic wtrysk leje. po wymontowaniu całej listwy i sprawdzeniu ciśnieniowo wtrysków żaden nie puszcza ](*,) Jak podłączyłem wtryski i zacząłem obracać rozrządem to zauważyłem że nie zależnie pod jaki wtrysk bym nie podłączył sterowania 4-go wtrysku, to ten puszcza przy każdym ruszeniu rozrządem. Pod VAGiem wyszedł mi jeszcze taki błąd 01252 - Cylinder 4 – usterka wtrysku – N33 mówiący o uszkodzeniu wtrysku, tylko że wszystkie wtryski mi trzymają ](*,)

Awatar użytkownika
rysiektr
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy
Kontakt:

Post autor: rysiektr » śr maja 19, 2010 21:05

moim zdaniem coś z kompem się dzieje... najlepiej byłoby oscyloskopem sprawdzić jakie napięcie daje na wtrysk i jak długo bo miernik może tego nie ogarnąć...

[ Dodano: 19 Maj 2010 21:11 ]
ewentualnie podłącz jakąś diodę z rezystorem i zobacz czy będzie świeciła światłem ciągłym czy przerywanym, sprawdź jeszcze czy kabel doprowadzający masę do wtryskiwacz nie jest gdzieś przetarty i do masy nie zwiera, bo plus do wtrysku jest po przekręceniu stacyjki a masę podaje komputer

http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf

Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » śr maja 19, 2010 21:32

sprawdz dokładnie przewody tego wtryskiwacza od sterownika po wtrysk

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 19, 2010 22:02

SHBD, a nie bierzesz pd uwagę możliwości że błąd się pojawił bo akurat wyjmowałeś ten wtrysk przy włączonym zapłonie i zabawie w kręcenie, a nie pali bo iskry niet? Skasowałeś błąd i powtórzyłeś testy VAGiem? Weź jeszcze omomierzem sprawdź czy opór teg wtryskiwacza jest taki jak innych, i czy jego kable mają przejście do sterownika - ale zapewne mają bo skoro sika benzyną a jest szczelny to zasilanie ma.

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

SHBD
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SHBD » śr maja 19, 2010 22:04

Przetarty to na pewno nie jest, skoro ma "+" na stałe. Na przekręconym zapłonie nie leje, jedynie jak ruszę rozrządem, który z kolei daje sygnał z czujnika położenia wału korbowego, który steruje iskra i wtryskiem paliwa.

Awatar użytkownika
Paweł Marek
V.I.P.
V.I.P.

Post autor: Paweł Marek » śr maja 19, 2010 22:06

to wygląda jak pisałem że wszystko z nim jest ok

Kto o coś spytał i uzyskał poradę niech czuje się zobowiązany napisać o rezultatach -pomogło, nie pomogło, jakie było właściwe rozwiązanie problemu.

SHBD
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: SHBD » czw maja 20, 2010 10:14

Błąd skasowałem i nie pojawia się jak kręcę rozrządem, co do iskry to ona jest i to zaje..... Problem mam w sterowaniu wtryskiem cały czas jest on otwarty tzn. w momencie jak kręcę rozrządem. Czy to może być wina komputera?? :grrr:
Ostatnio zmieniony czw maja 20, 2010 10:15 przez SHBD, łącznie zmieniany 1 raz.

Awatar użytkownika
norek111
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: norek111 » pt maja 21, 2010 09:04

SHBD pisze:Problem mam w sterowaniu wtryskiem cały czas jest on otwarty tzn. w momencie jak kręcę rozrządem. Czy to może być wina komputera?? :grrr:
na to wygląda jeśli wtrysk cały czas leje

jak robisz już coś złego,to rób to dobrze
LAUNCH X431,VCDS 11.11.5,VAG-TACHO 2.5,VAGDashCAN 5.29,AUTO-COM,OP-COM

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”