Gawior pisze:Jak pierścienie olejowe są walnięte to powinna być raczej benzyna w oleju.
A czy benzyna nie będzie w oleju jak padną pierścienie uszczelniające?
Pierścienie olejowe, nie bez przyczyny zostały tak nazwane.
Tylko że jak by padły to raczej nie z dnia na dzień, to raczej na dłuższy czas. Chyba że jeździłeś powiedzmy w mieście przez dłuższy czas i dopiero po wyjechaniu z miasta/na trase to zauważyłeś.
Kopcenie to tak jak pisałem (prawdopodobnie) zabiera olej i on może powodować zamulenia samochodu. Ale dlaczego zatrzymuje się na 120km/h. Jak by brał to by działał na wszystkich biegach tak samo.
Pasek też może być przyczyną ale by było tak samo jak z olejem, musiałby pracować na każdym biegu tak samo, chyba że samochód jest tak zmulony że nie ma już siły przyspieszać na 5, ale jak piszesz że na 4 przyspiesza idealnie.
Ja bym szukał czegoś z elektroniką. Masz może jakieś ograniczniki/blokady prędkości? Może tu coś się przestawiło i elektronicznie ci go blokuje, ale to i tak jest mało prawdopodobne.
Powiedzmy sobie wprost. Jeśli dzieje się tak tylko na 5, że nie ma siły przyspieszać to nie jest to wina paliwa, zapłonu, rozrządu, itp. Jedynie nasuwający mi się problem to dostarczenie silnikowi za dużej dawki powietrza(ale dolot musiałby być centralnie skierowany na chłodnice, ew. pod jakieś inne źródło powietrza. Wtedy by tłumaczyło osłabienie mocy, ale raczej tylko występowałoby to na gaźniku, chociaż na wtrysku też by mogło powodować lekkie osłabienie. Nie wiem czy jesteś na wtrysku czy na gaziorze.