1L oleju na 1000 km, ciśnienie ok ?
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
1L oleju na 1000 km, ciśnienie ok ?
Witam wszystkich, mam następujący problem,
Posiadam Passata B5 1.6 silnik AHL, bez gazu, przebieg 211 000 km. raczej oryginał (montowany także w MK 4 z tego co mi wiadomo)
Dzieją się z nim następujące rzeczy:
Bierze 1 L. oleju na 1000 km ale ciśnienie jest chyba ok tzn. 14 13,5 14 14,5
Mechanik mówi, że przy takim ciśnieniu próba olejowa jest nie potrzebna bo najprawdopodobniej bierze olej u góry i on obstawia prowadnice zaworów ale sam tego nie jest pewien i że najlepiejbyłoby zdjąć głowicę i wtedy dalej się zastanawiać.
Druga sprawa jest taka że teraz jak jest ciepło, przy mocniejszym zbutowaniu z rury idzie czarny dym, nie ma tego w nocy jak jest powiedzmy z 10 st. C i silnik jest jeszcze zimny.
Teraz pytania.
1. Czy przy takim spalaniu jest szansa, że to same uszczelniacze a nie prowadnice i czy sam pomiar ciśnienia wystarcza, żeby stwierdzić czy silnik bierze olej z dołu czy z góry.
2. Czy spalanie oleju może się objawiać czarnym dymem bo z tego co czytałem to chyba powinien być niebieski.
Bardzo proszę o odpowiedzi osób które miały podobny problem lub siedzą w temacie, bo posty typu, to dużo ci bierze mi bierze 1 L na 10000 nie bardzo mi pomogą.
Pozdro
Posiadam Passata B5 1.6 silnik AHL, bez gazu, przebieg 211 000 km. raczej oryginał (montowany także w MK 4 z tego co mi wiadomo)
Dzieją się z nim następujące rzeczy:
Bierze 1 L. oleju na 1000 km ale ciśnienie jest chyba ok tzn. 14 13,5 14 14,5
Mechanik mówi, że przy takim ciśnieniu próba olejowa jest nie potrzebna bo najprawdopodobniej bierze olej u góry i on obstawia prowadnice zaworów ale sam tego nie jest pewien i że najlepiejbyłoby zdjąć głowicę i wtedy dalej się zastanawiać.
Druga sprawa jest taka że teraz jak jest ciepło, przy mocniejszym zbutowaniu z rury idzie czarny dym, nie ma tego w nocy jak jest powiedzmy z 10 st. C i silnik jest jeszcze zimny.
Teraz pytania.
1. Czy przy takim spalaniu jest szansa, że to same uszczelniacze a nie prowadnice i czy sam pomiar ciśnienia wystarcza, żeby stwierdzić czy silnik bierze olej z dołu czy z góry.
2. Czy spalanie oleju może się objawiać czarnym dymem bo z tego co czytałem to chyba powinien być niebieski.
Bardzo proszę o odpowiedzi osób które miały podobny problem lub siedzą w temacie, bo posty typu, to dużo ci bierze mi bierze 1 L na 10000 nie bardzo mi pomogą.
Pozdro
VW Golf propably the best car in the World !!!
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
u mnie było podobnie mimo, iż mam silnik 2.0 8V ADY, w sensie brał podobne ilości oleju i pomogła wymiana samych uszczelniaczy - przeszła mu ochota na olej
[ Dodano: 28 Maj 2010 17:26 ]
co do dymu to mnie był fioletowy... może jak masz kata (ja nie mam) to on jakoś częściowo filtruje ten dym i już nie jest niebieski... nic innego mi nie przychodzi do głowy.. świece masz okopcone??
[ Dodano: 28 Maj 2010 17:26 ]
co do dymu to mnie był fioletowy... może jak masz kata (ja nie mam) to on jakoś częściowo filtruje ten dym i już nie jest niebieski... nic innego mi nie przychodzi do głowy.. świece masz okopcone??
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf
Dzikun Performance - swapy silników VAG
adaptery do obrotomierza 1.8T VR5 VR6 R32 golf mk1 mk2
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
elektryka/wiązki do swapów wysyłkowo
M 3.8.X, ME 7.X.X, MED 9.1 immo off, usuwanie sond, błędów DCT, dogrywanie LC, POPS & BANGS itd.
-
- Mały gagatek
Co do dymu to się zgodzę, powinien być jasny.
Masz katalizator, czy przelotke?
Próbowałeś opcji z jakimś płynem zmniejszającym spalanie oleju(syntetyczny środek do oleju) typu np. "moto doktor", czy jakiś inny? Kiedyś był test w gazecie motoryzacyjnej i coś pomógł. JA bym spróbował na start z takim płynem, koszt jest kilkanaście razy mniejszy.
Pomijam fakt ilości oleju, bo nie masz go przelanego.
A co do dymu w nocy to raczej ciężko będzie coś zauważyć.
Problem z zaworami jest też możliwy, ale osobiście się z tym (jeszcze) nie spotkałem.
Próbowałeś opcji z jakimś płynem zmniejszającym spalanie oleju(syntetyczny środek do oleju) typu np. "moto doktor", czy jakiś inny? Kiedyś był test w gazecie motoryzacyjnej i coś pomógł. JA bym spróbował na start z takim płynem, koszt jest kilkanaście razy mniejszy.
Problem z zaworami jest też możliwy, ale osobiście się z tym (jeszcze) nie spotkałem.
przy takiej ilości pobieranego oleju w dymie nie da się go zauważyć, ja dalej będę mówił że od przebiegu około 190tyś km można już myśleć o wymianie uszczelniaczy zaworowych bo zawsze w silnikach VW tak się dzieje, jeżeli głowica będzie ściągana to trzeba sprawdzić luz zaworowy i jak będzie ponad normę wymieniać prowadnice/zawory bo w takim wypadku same uszczelniacze pomogą na parę kilometrów i problem wróci, jak bez wyjmowania to same uszczelniacze i jeździć patrząc co się będzie działo
przy okazji sprawdz simeringi od wałka rozrządu, wałka pośredniego i wału korbowego, uszczelkę miski olejowej może też po kropelce już olej się wydobywa
przy okazji sprawdz simeringi od wałka rozrządu, wałka pośredniego i wału korbowego, uszczelkę miski olejowej może też po kropelce już olej się wydobywa
mk2 gti 2.0 16Vsc 4Motion viewtopic.php?f=160&t=252428" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
Just like It https://www.facebook.com/VW-Golf-Mk2-GT ... 101982262/" onclick="window.open(this.href);return false;
-
- Forum Master
- Kontakt:
@ Jowisz - czegoś nie rozumiem...to ile zżera 1/1000 czy 1/10 000 ?
Jeżeli olej leci przez prowadnice zaworów to poranne uruchomienie objawia się błękitnym dymkiem/ szczególnie gdy postoi dwa-trzy dni.
Wskazane ciśnienia sprężania raczej nie mówią o pierścieniach.
Jeszcze inne - gdyby pierścienie, to masz dym na odpowietrzeniu skrzyni korbowej(odma) - szczególnie gdy dobrze rozgrzany.
Tyle krótkich wyjaśnień.
Jeżeli olej leci przez prowadnice zaworów to poranne uruchomienie objawia się błękitnym dymkiem/ szczególnie gdy postoi dwa-trzy dni.
Wskazane ciśnienia sprężania raczej nie mówią o pierścieniach.
Jeszcze inne - gdyby pierścienie, to masz dym na odpowietrzeniu skrzyni korbowej(odma) - szczególnie gdy dobrze rozgrzany.
Tyle krótkich wyjaśnień.
mojego auta jeszcze nie wyprodukowano...
Po kolei mam kata, tak sądzeartur b. pisze:Co do dymu to się zgodzę, powinien być jasny.
Żadnych doktorów nie chcę lać, bo z tego co wiem to syf, wystarczy chćoby na forum poczytać (choć osobiście znam A4 która przeleciała na doktorach 130 000 km. i silnik od tego nie umarł ale też specjalnie nie pomogło)
A dym w nocy da się zauważyć bo wcześnie robi się jasno, ja wyjeżdżam do pracy o 4:15 i wtedy to porównywałem.
A bierze mi 1 L na 1000 km.
jeszcze teraz kable od świec się z****y
Świece są zaśniedziałe
Czyli dochodzimy do wniosku że kopcenie na czarno to pewnie za bogata mieszanka ?
Kolejny problem, super.
Ostatnio zmieniony pt maja 28, 2010 19:43 przez Jowisz, łącznie zmieniany 2 razy.
VW Golf propably the best car in the World !!!
-
- Forum Master
- Kontakt:
- rysiektr
- Mistrz KieroVWnicy
- Kontakt:
gdybyś mieszkał w warszawie to znam człowieka, który to zrobi
http://forum.vwgolf.pl/viewtopic.php?f=88&t=164952 mój były golf