Brak reakcji rozrusznika

Masz problem ze swoim VW?
Napisz tutaj co go boli :)

Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP

Awatar użytkownika
Zico63b
Mistrz KieroVWnicy
Mistrz KieroVWnicy

Post autor: Zico63b » pn cze 28, 2010 22:32

s0ny pisze:jak trubuje odpalic na wlaczonych swiatlach to na drugim przekreceniu swiatla gasna)
I tak ma być; oczywiście wówczas rozrusznik powinien "się odezwać"... :grin:
A tak poważnie to może być kilka przyczyn: kostka stacyjki, zakleszczone lub skończone szczotki rozrusznika, uszkodzony włącznik elektromagnetyczny lub uszkodzony sam rozrusznik.
Na początek sprawdzi Kolega czy w kablu czerwono-czarnym na rozruszniku jest prąd w chwili przekręcenia kluczyka - od tego zależy dalsze postepowanie.

tomala4
Nowicjusz
Nowicjusz

Post autor: tomala4 » wt cze 29, 2010 18:41

kolego ja miałem to samo,zajechałem do mechanika w zupełnie innej sprawie zgasiłem auto i po chwili chciałem go odpalić a tu po przekręceniu kluczyka kompletna cisza,cała elektryka działała światła radio itp,itd,po wyjęciu rozrusznika okazało się że jest kompletnie suchy,wystarczyło go przesmarować i teraz działa szybciej niż ja myślę,koszty naprawy to 50pln

kamilkce83
Mały gagatek
Mały gagatek

Post autor: kamilkce83 » pt lip 02, 2010 20:22

Miałem to samo w moim mk3 ADZ. Wtedy padł mi bendiks w rozruszniku. Przy okazji zostały wymienione szczotki rozrusznika. Za robotę + części zapłaciłem rok temu 120zł. Zrób jeszcze tak: weź jakiś klucz i delikatnie opukaj nim rozrusznik. Możliwe, że się zawiesił a takie "opukanie" czasem pomaga:)

Zablokowany

Wróć do „Techniczne (archiwum)”