Dzięki za pomoc
A więc tak:
Wczoraj wymieniłem ten czujnik wentylatora, przejechałem 25 km i się włączył dopiero po tych 25 km. Po ilu km mniej więcej powinien się włączyć wentylator??
Przypatrzyłem tez się uważnie temu wskaźnikowi temperatury.
A więc po przejechaniu tych 25 km strzałka z początku tej grubej kreski przemieściła się na jej koniec, oczywiście jest to nie możliwe aby taka niska temperatura była.
Po przejechaniu tych 25 km sprawdziłem te węże od chłodnicy, górny wąż był bardzo gorący, natomiast ten dolny trochę mniej, oba węże były gdy się je ucisneło dosyć miękie.
W takim przypadku nie powinien Ci sie zagotowac...Jezeli sie zagotowal to moze bylo za malo plynu w ukladzie chlodzacym, lub masz do wymiany uszczelke pod glowica...Albo nawet i z cala glowica..
Wcześniej się nie gotował wiem może rzeczywiście mogło tak być że było za mało wody w zbiorniczku. (mała nieszczelność na dole chłodnicy- mogło trochę ubyć wody)
Ogólnie to sytuacja z zagotowaniem wyglądała tak, że Golf chodził z 20 min na luzie (oczywiście w tym czasie wentylator nie działał bo był zepsuty jeszcze wtedy ten czujnik wentylatora), silnik w tym czasie nie równo pracował, tak jak pisałem wcześniej dusił się, aż podskakiwał, jest to jeszcze ogólnie problem nie rozwiązany, a początek ma jeszcze jak był stary silnik, teraz jest nowy więc silnik jest tu raczej dobry, do wymiany w nim jest tylko jakieś łożysko, bo trochę hałasuje i coś tam jeszcze do poprawienia. Problem z tym duszeniem się silnika i nie równą pracą na biegu neutralnym musi być gdzie indziej, może filtr paliw? wtryski?
A co do tej uszczelki pod głowicą lub głowicy to jakie jeszcze mogły by być objawy?
sprawdz obowiazkowo czy nie masz oleju w zbiorniczku wyrownawczym z plynem do chlodnicy.
W zbiorniczku wyrównawczym nie ma żadnego śladu oleju...
Za wskazywanie temperatury jest odpowiedzialny czujnik w bloku glowicy tak jak pisal jeden z kolegow wyzej i tak jak ja mam jeszcze jeden na zbiorniczku wyrownawczym z plynem do chlodnicy...Trzeba popatrzec,
U mnie na zbiorniczku to chyba nie ma, jest za to ten "czarny" czujnik i to on chyba jest od temperatury, znajduje się obok czujnika niebieskiego mniej więcej pod aparatem zapłonowym.
Czujnik wentylatora jest tylko odpowiedzialny za wlaczanie i wylaczanie wentylatora i nie ma nic wspolnego z przekazywaniem Ci tej informacji na zegary....
Wiem, wiem ale to tez było zepsute bo wiatraczek w ogóle się nie włączał i tez musiałem to zrobić aby było prawidłowe chłodzenie.