Spalanie na bardzo krótkich odcinkach
Moderatorzy: G0 Karcio, Qto, marcin7x5, VIP
Spalanie na bardzo krótkich odcinkach
Hi
Nie wiem czy ma spalanie w normie więc zapytam Was .Mam Golfa II 1,3 na gaźniku i jeżdżę bardzo krótkie odcinki 2,5-3km a więc silnik raczej się nie zdąży nagrzać,przy takich odcinakach mam spalanie rządu 9,7-10l na 100km w zimie to było ok 12 litrów.
Mój mechaniki mówi ,że to jest raczej spalanie w normie ponieważ samochód chodzi prawie cały czas na ssaniu.
Czy mam się z tym pogodzić czy może jednak nie. Dodam tylko ,że gaźnik był czyszczony
silnik jest raczej w dobrym stanie( wymieniana była uszcelka po głowicą-mierzyłem stopień sprężania jest na poziomie 12,5 atm)
Termostat był wymieniany
Spalanie na trasie chyba też nie najgorsze ok6,5l/100
Więc nie wiem czy można by było jeszce coś z tym zrobić by palił powiedzmy ok 8,5l na takich krutkich odcinkach czy to raczej nie osiągalne?
Nie wiem czy ma spalanie w normie więc zapytam Was .Mam Golfa II 1,3 na gaźniku i jeżdżę bardzo krótkie odcinki 2,5-3km a więc silnik raczej się nie zdąży nagrzać,przy takich odcinakach mam spalanie rządu 9,7-10l na 100km w zimie to było ok 12 litrów.
Mój mechaniki mówi ,że to jest raczej spalanie w normie ponieważ samochód chodzi prawie cały czas na ssaniu.
Czy mam się z tym pogodzić czy może jednak nie. Dodam tylko ,że gaźnik był czyszczony
silnik jest raczej w dobrym stanie( wymieniana była uszcelka po głowicą-mierzyłem stopień sprężania jest na poziomie 12,5 atm)
Termostat był wymieniany
Spalanie na trasie chyba też nie najgorsze ok6,5l/100
Więc nie wiem czy można by było jeszce coś z tym zrobić by palił powiedzmy ok 8,5l na takich krutkich odcinkach czy to raczej nie osiągalne?
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Witam. Na tak krotkich odcinkach to jak najbardziej normalnre spalanie. Da sie je obnizyc o ile masz gaznik z automatycznym ssaniem. To ssanie dosc dlugo pracuje i jest powodem wyzszego spalania. Mozna by sprubowac je podregulowac na letni tryb pracy zeby zaraz po odpaleniu sie wylaczalo. Ja mam 1,6 na 2E2 i spalanie na odcinkach 10km rzedu 7,5 litra. Napisz jaki masz gaznik i ssanie to sie sprubuje pokombinowac.
- dziechu
- Forum Master
- Auto: Golf III, Touran I 2.0 FSI
- Silnik: 1Z
No jest ogromna roznica miedzy odcinkami 2-3km a 10km. Silnik zimny ssie najwiecej na samym poczatku, wlasnie przez pierwsze 2 km. Raczej nic nie da sie z tym zrobic. Przy silniku bez komputera ustawienie zbyt szybkiego wylaczania ssania bedzie powodowac problemy z gasnieciem silnika i nierowna praca. Przy silnikach z komputerem, komputer ustawia dawke paliwa i powietrza tak by utrzymac obroty biegu jalowego. Nawet jakby bardzo sie postarac to raczej nie uzyska sie spadku spalania wiekszego niz 0.5l, wiec nie wiadomo czy warto.
Ssanie ma napewno automatyczne a gaźnik pewnie 2e2 chć nie jestem do końca pewny.
Nie jest to na pewno gaźnik sterowany elektronicznie tylko sterowany przez tzw.bitmetal (
tak mi przynajmniej powiedział mechanik)
Więc można coś z tym jeszce zrobić?
Czy wymana kopułki i palca by wpłynęła jakoś na spalanie ?
Nie jest to na pewno gaźnik sterowany elektronicznie tylko sterowany przez tzw.bitmetal (
tak mi przynajmniej powiedział mechanik)
Więc można coś z tym jeszce zrobić?
Czy wymana kopułki i palca by wpłynęła jakoś na spalanie ?
ja kiedys w zimie zrobilem eksperyment,ile mi pali na miescie.zrobilem tak wlalem 2 litry do pustego baku(w bagazniku mialem karnisterek z paliwem)i jezdzilem po 2km i stawalem tak ze auto caly czas na ssaniu bylo nic a nic sie nie zagrzalo jak zobaczylem ile km. zrobilem to do konca zimy z buta po miescie chodzilem.ponad 20 na 100km wyszlo na ssaniu oczywiscie caly czas
Twoje spalanie jest naprawde na przyzwoitym poziome. Niestety nie ma co kombinowac taki jest urok silnika ze lubi on spobie wypić jak jest zimny. Co do odległosci to "przesiadz" sie na rower to spalanie drastycznie spadnie. Jazda odcinków 2-3km wszczegolnie w zimi nie wpływa dobrze na silnik.......
Pozdrawiam
Pozdrawiam
[url=http://www.fotosik.pl/showFullSize.php?id=fc27abf292da2d6e][img]http://images27.fotosik.pl/126/fc27abf292da2d6em.jpg[/img][/url]
Witam, mam podobny problem - odninki ok 6-10 km po miescie (dużo w korkach - jazda po mieście: Kraków) spalanie: ok 9,5-10,5l/100km. Na trasie spada, ale jeszcze nie miałem okazji go konkretnie przetestować więc nie podaje wartości. Czy jest to normalny wynik i nie da się obnizyć spalania? Bo nie dociskam go jakoś specjalnie, tym bardziej, że to tylko 1,3 (85 r.)
- KamilW
- Forum Master
- Kontakt:
Niestety i taki spalanie moze wygenerowac male 1,3... na poczatek jednak dobrze zadbac o stan techniczny bo to moze zaowocowac spalaniem mniejszym o nawet 1 litr na 100km... czyli,: swiece, filtry, opony, lozyska itp... nie woz zbednych rzeczy w bagazniku, wyreguluj dobrze zaplon, gaznik/wtrysk i zbierznosc...